Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ Νέα λίστα για φάρμακα που θα αποζημιώνουν τα Ταμεία



Της Ελένης Πετροπούλου

Νέα λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από την οποία εξαιρούνται δεκάδες σκευάσματα, ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας. Η λίστα αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο του φαρμάκου, βάζοντας αυστηρούς όρους ένταξης των σκευασμάτων και ταυτόχρονα περιορίζοντας τη φαρμακευτική δαπάνη. Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν γενόσημα φάρμακα αλλά και σκευάσματα με πολλαπλές συσκευασίες και διαφορετικές περιεκτικότητες.

Τα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λεγόμενη θετική λίστα -τα φάρμακα που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία- συζητήθηκαν χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά.

Στη σύσκεψη, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας πρότεινε να εφαρμοστούν πιο αυστηρά κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη λίστα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν μπορεί να αποζημιώνει όλα τα φάρμακα. Μιλώντας στην «ΗτΣ» ο κ. Τούντας αναφέρθηκε στο παράδειγμα των γενοσήμων φαρμάκων, λέγοντας ότι για μια δραστική ουσία στη χώρα μας κυκλοφορούν δεκάδες γενόσημα. «Δεν είναι δυνατόν να αποζημιώνονται όλα αυτά τα φάρμακα, πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις» ανέφερε προαναγγέλλοντας ότι με τα νέα κριτήρια «πολλά σκευάσματα θα βρεθούν εκτός λίστας».


Τι κυκλοφορεί
Εκτιμάται ότι τη χώρα μας κυκλοφορούν 1.555 φάρμακα (πατενταρισμένα) με 2.500 σκευάσματα (χάπια, δισκία κ.ά.) και μόλις 427 γενόσημα με 5.000 σκευάσματα! Επιπρόσθετα, τουλάχιστον τρία στα τέσσερα φάρμακα που κυκλοφορούν είναι γενόσημα ενώ ποσοστό 18% της συνταγογράφησης σήμερα αφορά σε γενόσημα τα οποία, ωστόσο, σε αξίες καταλαμβάνουν το 56% της αγοράς.



Ενδεικτική είναι η περίπτωση του «λοσέκ» το οποίο κυκλοφορεί σε 111 σκευάσματα με τιμές που κυμαίνονται από 3,96 ευρώ έως 25,88 ευρώ ανάλογα με τη συσκευασία και περιεκτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν χορηγείται στην ίδια περιεκτικότητα και στην ίδια ποσότητα καταγράφονται αυξομειώσεις στις τιμές (η τιμή κυμαίνεται από 0,25 ευρώ έως και 2,52 ευρώ, με βάση την ημερήσια καθορισμένη δόση). Αντίστοιχα, το «λίπιτορ» κυκλοφορεί με 90 διαφορετικές «βερσιόν» και με κόστος ημερήσιας δόσης από 0,358 ευρώ έως και 1,004 ευρώ.

Εκτός από τα πολλά γενόσημα, η Ελλάδα παρουσιάζει μια ακόμη... καινοτομία: Το ίδιο φάρμακο κυκλοφορεί σε πολλές διαφορετικές συσκευασίες. Για παράδειγμα, γνωστό φάρμακο που κυκλοφορούσε σε συσκευασία δέκα χαπιών, απέκτησε νέα εμφάνιση με 30 χάπια, προκαλώντας σε ένα χρόνο 200.000 επιβάρυνση στα Ταμεία!

Στη νέα θετική λίστα θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες συσκευασίες φαρμάκων, ώστε και η δαπάνη να περιοριστεί αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των φαρμάκων που καταλήγουν στα σκουπίδια. Μεταξύ άλλων εξετάζεται να συμπεριληφθούν στη λίστα συγκεκριμένες συσκευασίες των φαρμάκων που ανταποκρίνονται σε χρόνιες αγωγές ( π.χ. αντιϋπερτασικά, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης σε αγωγές μηνός με 31 τεμάχια ανά συσκευασία ή δεκαέξι τεμάχια ανά συσκευασία για τα αντιβιοτικά ).


Πολλαπλές συσκευασίες
Επίσης, στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ βρίσκονται οι πολλαπλές συσκευασίες ενός φαρμάκου για την ίδια δόση και η σκοπιμότητά τους ( π.χ. σιρόπι Klaricid 125 mg με 50 ml και σιρόπι Klaricid 125 mg με 60 ml).



Έτσι για παράδειγμα στη λίστα θα μπορούν να ενταχθούν μόνο δύο συσκευασίες, των δέκα και 30 χαπιών και όχι συσκευασίες για θεραπείες πέραν του ενός μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα ελεγχθεί η συνταγογράφηση: Ο μήνας έχει 30 ημέρες. Η συσκευασία θα πρέπει να έχει π.χ. δέκα κάψουλες και ανάλογα με την θεραπεία ο ασθενής να παίρνει δύο ή τρία κουτιά και όχι αυτό που συμβαίνει σήμερα με την συσκευασία να έχει 20 κάψουλες και έτσι να συνταγογραφούνται δύο κουτιά, με συνέπεια να πετάγονται οι επιπλέον κάψουλες.

«Ψαλίδι» θα μπει και στα φάρμακα με πολλές περιεκτικότητες καθώς τώρα οι γιατροί επιλέγουν να συνταγογραφούν σκευάσματα με τις υψηλότερες περιεκτικότητες των οποίων οι τιμές είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες της περιεκτικότητας. Π.χ. η τιμή για τα 2 mg μπορεί να είναι πενταπλάσια του 1 mg.

Σε ό,τι αφορά τα νέα ακριβά φάρμακα, τα οποία εδώ και δύο χρόνια αναμένουν προκειμένου να πάρουν τιμή ώστε να κυκλοφορήσουν στην ελληνική αγορά, ο ΕΟΦ προτείνει να εξαιρεθούν από τη θετική λίστα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τούντας, «μπορούν να κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά να αποζημιώνονται από τον ασφαλιστικό φορέα μόνον εκείνα που έχουν αξιολογηθεί ως αποτελεσματικά και συνεπώς συμφέροντα».

Και αυτό διότι, συχνά, ιατρικές μελέτες που χρηματοδοτούνται από φαρμακευτικές εταιρίες δείχνουν ότι το καινούργιο φάρμακο είναι έστω και οριακά καλύτερο από το παλαιότερο, ενώ προκαλεί σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου