Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να βρουν τα φάρμακά τους

Χιλιάδες ασφαλισμένοι αναγκάζονται, σε καθημερινή βάση, να επισκεφθούν αρκετά φαρμακεία για να βρουν αυτό που τους χρειάζεται

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σε εκατοντάδες εκτιμάται ο αριθμός των φαρμακευτικών σκευασμάτων που τους τελευταίους μήνες έχουν λείψει από την ελληνική αγορά, ταλαιπωρώντας καθημερινά χιλιάδες ασφαλισμένους που πρέπει να επισκεφθούν αρκετά φαρμακεία για να βρουν το φάρμακό τους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν ελλείψεις σε...
... 75 σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, φάρμακα για αναπνευστικά προβλήματα κ.ά. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές για 71 σκευάσματα -αριθμός που βαίνει αυξανόμενος τους τελευταίους μήνες- έχοντας διαγνώσει ότι εκεί υπάρχει το πρόβλημα και με την ελπίδα ότι θα επανέλθει η κανονική ροή των φαρμάκων προς τα φαρμακεία. Επίσης, μετά την εισήγησή του για επιβολή προστίμων σε 8 φαρμακευτικές εταιρείες, που διαθέτουν πολύ χαμηλές ποσότητες σκευασμάτων στην ελληνική αγορά, το υπουργείο Υγείας επέβαλε πρόστιμα ύψους έως 20.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες αναφορές καταφθάνουν στον ΕΟΦ σε σχέση με τις ελλείψεις - είτε αυτές είναι καθολικές είτε αφορούν μειωμένη διαθεσιμότητα. 

Οπως ανέφεραν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΦ, ο Οργανισμός επεξεργάζεται δύο αναφορές, από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων, που περιγράφουν ελλείψεις σε 300 και 101 σκευάσματα αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ έχει εγκαταστήσει εδώ και δύο μήνες ειδικό λογισμικό στην ιστοσελίδα του προκειμένου οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αναφορές σε τακτά χρονικά διαστήματα για τις ελλείψεις, κάτι που ωστόσο φαίνεται ότι δεν «συνηθίζουν» οι σύλλογοι, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν έχει ληφθεί από τον οργανισμό ούτε ένα «ραπόρτο».

Το φαινόμενο των ελλείψεων σχετίζεται άμεσα με τις χαμηλές τιμές που λαμβάνουν τα φάρμακα στη χώρα μας και το οποίο οδηγεί ευθέως στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και την πρακτική πολλών εταιρειών να διαθέτουν λίγες ποσότητες προϊόντων στην Ελλάδα. Η δυνατότητα δε που έδωσε το θεσμικό πλαίσιο να προμηθεύονται τα φαρμακεία απευθείας από τις εταιρείες φάρμακα και όχι μέσω των φαρμακαποθηκών -ως αντίδοτο στις παράλληλες εξαγωγές- προκάλεσε μια σοβαρή παρενέργεια: εκατοντάδες φαρμακεία παρανόμως έχουν μπει κι αυτά στον «χορό» των παράλληλων εξαγωγών. Τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Σαλμάς είναι ενδεικτικά. Από ελέγχους του ΣΔΟΕ και του ΕΟΦ βρέθηκαν μπλεγμένα στα παράνομα κυκλώματα τουλάχιστον πέντε φαρμακαποθήκες και 600-700 φαρμακεία. 

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της εταιρείας διακίνησης φαρμάκων που είχε στήσει γιατρός και η οποία προμηθευόταν σκευάσματα προς εξαγωγή από 202 φαρμακεία, η λίστα των φαρμάκων που έδιναν τα φαρμακεία συμπίπτει ακριβώς με τη λίστα των 75 σκευασμάτων στα οποία αναφέρονται ελλείψεις! Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εξάγονται κατά κόρον περίπου 180 από τα 12.000 φαρμακευτικά σκευάσματα που έχουν κωδικούς για να κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.
Οι φαρμακοποιοί

Για τα ευρήματα των ελέγχων ενημερώθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών σε συνάντηση που είχε ο κ. Σαλμάς με τους προέδρους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κωνσταντίνο Λουράντο. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν να αυστηροποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο για τις ποινές των παραβατών, μέτρο στο οποίο προσανατολίζεται και το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί σημειώνουν ότι το πρόβλημα των ελλείψεων δεν σχετίζεται τόσο με τις παράλληλες εξαγωγές όσο με τις ανεπαρκείς ποσότητες που διαθέτουν οι πολυεθνικές εταιρείες και την επιβολή πλαφόν στις παραδόσεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, οι απάτες των παράλληλων εξαγωγών όπως αποκαλύφθηκαν από τους πρόσφατους ελέγχους αφορούν τη διακίνηση 15.000-20.000 συσκευασιών φαρμάκων, τη στιγμή που στην ελληνική αγορά διατίθενται 400.000.000 τεμάχια!

Σε αυτό το πλαίσιο, έρχονται να ενταχθούν και οι αποσύρσεις -εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών- φαρμάκων από την ελληνική αγορά. Εντός του 2012 αποσύρθηκαν 203 σκευάσματα έναντι 99 το 2011. Κατά το υπουργείο Υγείας αφορούσαν κυρίως φάρμακα με αδρανείς κωδικούς, που ενώ είχαν λάβει άδεια κυκλοφορίας και είχαν τιμολογηθεί, ουδέποτε κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά. Σημειωτέον ότι από τα 12.000 φάρμακα στην Ελλάδα, πωλήσεις έχουν τα 6.800.    kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου