Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Φαρμακοβιομήχανοι: Θα φύγουν φάρμακα από την ελληνική αγορά!

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων ασθενών καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες ετοιμάζονται να αποσύρουν τα φάρμακά τους από την ελληνική αγορά 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι δυνατότητες της φαρμακευτικής περίθαλψης, με κίνδυνο πολλά σκευάσματα, μεταξύ των οποίων αρκετά ζωτικής σημασίας, να μην υπάρχουν διαθέσιμα στους ασθενείς της χώρας το επόμενο διάστημα, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). 

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια γενικής συνέλευσης του κλάδου, η κατάσταση στο χώρο της Υγείας έχει περιέλθει από συνεχείς αστοχίες της Πολιτείας σε πλήρες αδιέξοδο. 
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής παραδέχθηκε ότι πολλές εταιρείες κάνουν πλάνα για αποεπενδύσεις και τόνισε την ανάγκη πληρωμής του κλάδου μέσα στο Μάρτιο, δεδομένου ότι δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 2 δις ευρώ. Παράλληλα ο κ.Φρουζής υποστήριξε πως οι ελλείψεις που παρατηρούνται είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του Υπουργείου να διορθώσει τα λάθη στην τιμολόγηση. 

Να σημειωθεί ότι με την τελευταία ανατιμολόγηση των φαρμάκων πολλά σκευάσματα έχουν λάβει εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με συνέπεια οι εταιρείες να μη θεωρούν συμφέρουσα τη διάθεσή τους στην ελληνική αγορά. Ήδη μεγάλη εταιρεία έχει δηλώσει ότι αποσύρει δυο βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα τα οποία απευθύνονται για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. 

Σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τις πιέσεις της τρόικα να διατίθενται ακόμη και από τα σούπερ μάρκετ, ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, Άκης Αποστολίδης ξεκαθάρισε πως ο κλάδος δεν επιθυμεί τη διάθεση τους στα σούπερ μάρκετ, αλλά μια απελευθέρωση τιμών, με ελεγχόμενο κέρδος.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου