Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ποιοι φταίνε για τις ελλείψεις φαρμάκων κατά τον Μάριο Σαλμά;

Όχι οι ελλείψεις φαρμάκων δεν οφείλονται στις χαμηλές τιμές που ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Μάριος Σαλμάς, έδωσε πρόσφατα με το νέο δελτίο τιμών. Τιμές που κάνουν τα ελληνικά σκευάσματα ελκυστικά για εξαγωγές. Κατά τον ίδιο φταίνε…

Τα φαρμακεία που επαναπωλούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε τρίτους για να τα εξάγουν σε Ευρωπαϊκές χώρες φταίνε τελικά για τις ελλείψεις στην αγορά φαρμάκων κατά τον αναπληρωτή υπουργό Μάριο Σαλμά. 

Ο κ.Σαλμάς μιλώντας στο ΒΗΜΑ fm επέρριψε ευθύνες σε μερικά φαρμακεία για τα τεράστια προβλήματα που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στην ελληνική αγορά. 
Περιέγραψε μάλιστα κυκλώματα στα οποία εμπλέκονται άνθρωποι που περνούν με βαλιτσάκια από φαρμακεία και αγοράζουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων για τα εξάγουν σε χώρες όπως η Γερμανίας όπου η τιμές είναι πολύ πιο συμφέρουσες. 

Ωστόσο όπως ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς είχε αποκαλύψει πρόσφατα, πρόκειται για κύκλωμα 260 φαρμακείων που μεταπωλούσαν σκευάσματα, και είναι άγνωστο εάν ο αριθμός αυτός μπορεί να στεγνώσει όλη την ελληνική αγορά. 

Εκτός αυτού το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών είναι γνωστό στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας και «φουντώνει» συνήθως όταν οι τιμές των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κάτι που έγινε με την τελευταία ανατιμολόγηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν δηλώσει ότι θα αποσύρουν φάρμακα από την ελληνική αγορά επειδή ακριβώς οι τιμές που έχουν δοθεί στα προϊόντα τους είναι μη συμφέρουσες. 

Ήδη μεγάλη εταιρεία απέσυρε 2 βασικά σκευάσματα από την Ελλάδα που απευθύνονται σε σοβαρά και σπάνια νοσήματα με συνέπεια και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ να αποστείλει επιστολή τον κ.Σαλμά για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου