Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Χτύπημα κάτω από τη ζώνη της Τρόικα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Οι τροικανοί φίλοι μας γνωρίζουν προφανώς καλό kickboxing, αφού με ένα χτύπημα κάτω από τη ζώνη, αυτό του νέου μέτρου της λεγόμενης «δυναμικής τιμολόγησης», το οποίο ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, θα γονατίσουν στην κυριολεξία τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη συνάντηση της Τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην οποία μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου δεν ανέμενε προβλήματα καθώς είχαν επιτευχθεί οι στόχοι μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η Τρόικα παρενέβη απροκάλυπτα, ζητώντας την άμεση εφαρμογή ενός νέου μέτρου που σύμφωνα με πληροφορίες, στρέφεται αποκλειστικά εναντίον της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με πρόσχημα την περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Κι όλα αυτά, όταν η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια, βρέθηκε με ελάχιστη απόκλιση από το στόχο το 2012 και κινείται εντός ορίων το 2013. Η Τρόικα απαιτεί το μέτρο της δυναμικής τιμολόγησης, κάτι που όπως υποστηρίζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ευνοεί κατάφωρα τις πολυεθνικές των γενοσήμων. Και αυτό ισχύει διότι ενώ τα εισαγόμενα γενόσημα φθάνουν στη χώρα ακολουθώντας τη σαφώς ταχύτερη διαδικασία της αμοιβαίας αναγνώρισης, την ίδια στιγμή, τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα φάρμακα, αιτούνται αδειοδότησης μέσω της εθνικής διαδικασίας, η οποία συγκριτικά είναι γνωστό ότι είναι πολύ περισσότερο αργή (τουλάχιστον δύο χρόνια).

Οι εκπρόσωποι των ελληνικών εταιρειών μιλούν για εξόντωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας χωρίς προσχήματα πλέον, ούτε από την τρόικα αλλά ούτε από την ελληνική κυβέρνηση, αφού όπως λένε το μέτρο αυτό αποτελεί στρέβλωση της αγοράς, υπονομεύει τον υγιή ανταγωνισμό, αδικεί την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ευνοεί τακτικές, όπου για παράδειγμα θα πάρει άδεια ένα φάρμακο «λαγός» που δεν θα κυκλοφορήσει τελικά, ή θα έχει ελάχιστες πωλήσεις, για να κάνει ασύμφορη την κυκλοφορία ανταγωνιστικών προϊόντων ή/και να συμπαρασύρει προς τα κάτω την τιμή ασφαλιστικής αποζημίωσης, γεγονός που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τσέπη των ασφαλισμένων.

Αυτό που προκαλεί ωστόσο μεγάλη έκπληξη στους εκπροσώπους της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, είναι το γεγονός ότι η τρόικα δεν ασχολείται πλέον καθόλου με τα άλλα μέτρα του μνημονίου, όπως για παράδειγμα τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα και έχει κολλήσει στο θέμα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα στοιχεία πωλήσεων είναι μέσα στα όρια.

Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι εταιρείες όλη αυτή την οικονομική πίεση. Να θυμίσουμε ότι έχει θεσμοθετηθεί το clawback, το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση υπέρβασης του μηνιαίου προϋπολογισμού στη συγκεκριμένη φαρμακευτική κατηγορία περίθαλψης, το υπερβάλλον ποσό θα καταβάλλεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Έχει θεσμοθετηθεί και λειτουργεί το διπλό rebate, που επιβάλλει στις φαρμακευτικές εταιρείες επιστροφή ποσοστού 9% για κάθε φάρμακο που πωλείται στον ΕΟΠΥΥ και ένα κλιμακωτό rebate (2-8%) ανάλογα με το συνολικό όγκο των πωλήσεων κάθε προϊόντος (σε τρίμηνη βάση). Επίσης από την 1η Ιανουαρίου 2013, τα φάρμακα που συμπεριλαμβάνονται στη θετική λίστα (αποζημιώνονται δηλαδή από την κοινωνική ασφάλιση) θα καταβάλλουν τέλος και σε περίπτωση που το τέλος αυτό δεν καταβληθεί, τότε τα φάρμακα περνούν αυτομάτως στην αρνητική λίστα. Τα γενόσημα φάρμακα μειώθηκαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Μετά τη λήξη της περιόδου προστασίας των πρωτοτύπων φαρμάκων (onpatent), τιμολογούνται στο 50% της τιμής (offpatent) και τα γενόσημα που θα κυκλοφορήσουν στο 40%. Το τελευταίο Δελτίο Τιμών μείωσε μεσοσταθμικά τις τιμές κατά 10%.

Και τέλος, θεσμοθετήθηκε η συνταγογράφηση με δραστική, παρά την αντίδραση γιατρών για την έκπτωση της φαρμακευτικής περίθαλψης και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αλλά και τις επισημάνσεις για εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης σε δεύτερο χρόνο, λόγω του φαινομένου της υποκατάστασης. Και παρά τα σκληρά μέτρα αλλά και την επίτευξη των στόχων, η τρόικα επιμένει και η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ανίκανη να αντιδράσει. Ο φόβος ενός μεγάλου κύματος απολύσεων είναι πλέον ορατός, αφού πολλές από τις εταιρείες πιέζονται ασφυκτικά οικονομικά.

Ανθή Αγγελοπούλου
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου