Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Πόσα πρέπει να πληρώσει μέχρι το καλοκαίρι ο ΕΟΠΥΥ για να ξεχρεώσει;

Στον αέρα βρίσκονται κοντά στα 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καθώς ο Οργανισμός χρωστά σχεδόν σε όλους τους κλάδους της υγείας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές δυσλειτουργίες οι οποίες μάλιστα αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα. Τι είπε η τρόικα για τα χρέη και τι θα κάνει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ευρώ ευρώ μετρούν πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ για να ξεχρεώσουν παρόχους και γιατρούς καθώς η χρηματοδότηση του Οργανισμού φαίνεται ότι έχει «κολλήσει» για τα καλά. Παρότι ακόμη και με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού τα ασφαλιστικά Ταμεία θα έπρεπε εδώ και μέρες να κάνουν εκκαθάριση των οφειλών τους, η διαδικασία είναι χρονοβόρα με αποτέλεσμα να μην έχει μπει ακόμη το ρευστό στους λογαριασμούς του Οργανισμού.

Από την άλλη και η απ’ ευθείας είσπραξη των εισφορών των ασφαλισμένων για την περίθαλψη από τα Ταμεία, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί με συνέπεια ο ΕΟΠΥΥ να βρίσκεται στον αέρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι πάροχοι βρίσκνται επί ποδός για να δούνε τι θα γίνει με τα χρήματα που τους οφείλονται. 

Για την αποπληρωμή των οφειλών, πιέσεις άσκησε και η τρόικα, στις συναντήσεις με το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές μας είπαν στους αρμόδιους του τομέα της υγείας ότι θα πρέπει για τους επόμενους μήνες και έως το καλοκαίρι να δίνονται μηνιαίως 350 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών, ώστε αμέσως μετά ο φορέας να μπορεί να ξεκινήσει νέες αλλαγές στις παρεχόμενες υπηρεσίες απαλλαγμένος από οφειλές. Τα σημαίνει αυτό για τους ασθενείς και τις υπηρεσίες που λαμβάνουν; Ο χρόνος θα το δείξει…

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου