Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο "βυθίζει" το ευρώ

Σημαντική υποχώρηση σημειώνει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες ότι, η φορολόγηση των καταθετών ενδέχεται να προκαλέσει bank runs και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «έσπασαν» το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο που είχε να κάνει με το ιερό και απαραβίαστο των καταθέσεων και απαίτησαν από τους Κύπριους να καταβάλλουν έως 9,9% για τις αποταμιεύσεις τους ως αντάλλαγμα για τα 10 δισ. ευρώ της διάσωσής τους.

«Το άκουσμα της φορολόγησης των καταθέσεων ήταν ένα μεγάλο σοκ κα η ανησυχία για τις επιπτώσεις θα μπορούσε να επηρεάσει μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία ή η Ιταλία. Αναμένουμε πώς θα αντιδράσουν Ευρώπη και HΠΑ», ανέφερε ο διευθυντής forex στην Trust & Custody Services Bank.

Αναλυτικά το ευρώ υποχωρεί κατά 1,34% στο 1,2901 έναντι του δολαρίου. Έναντι του γεν το ευρώ χάνει 2,1% στο 121,681 με τους αναλυτές να προβλέπουν μεγαλύτερη διόρθωση.

«Ήδη οι επενδυτές είχαν μειώσει την έκθεσή τους σε επικίνδυνα assets και αυτός ήταν ένας επιπλέον λόγος να προβούν σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση», ανέφερε trader της Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ.

Το δολάριο υποχωρούσε νωρίτερα στο 93,450 έναντι του δεν, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 6 Μαρτίου και μακριά από το υψηλό 3,5 ετών του 96,71 που σημείωνε στις 12 Μαρτίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου