Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Σκηνικό κατάρρευσης σε πολλά νοσοκομεία

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΜΕ ΡΑΝΤΖΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ
Της Ελένης Πετροπούλου

Υπό κατάρρευση βρίσκεται το ΕΣΥ: Ελλείψεις προσωπικού και γιατρών, ράντζα στους διαδρόμους, κλειστά κρεβάτια εντατικής και χειρουργικές αίθουσες που δεν λειτουργούν, συνθέτουν την καθημερινή εικόνα σε δημόσια νοσοκομεία.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου «Αττικόν», το οποίο σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων, «οι γενικότερες συνθήκες λειτουργίας και εφημερίας του νοσοκομείου έχουν γίνει αφόρητες για ασθενείς και προσωπικό». Καθημερινά -αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σωματείο- αγανακτισμένοι συνοδοί ασθενών, θύματα της πολύωρης ταλαιπωρίας στα επείγοντα και των ράντζων, ξεσπάνε πάνω σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Κατά την πρόσφατη κοινή γενική συνέλευση γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου «Αττικόν» εκφράστηκε «η γενική οργή για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο». Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, λόγω των ελλείψεων προσωπικού και γιατρών, εκτός από τα κλειστά κρεβάτια εντατικής είναι άμεσος ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της εντατικής μονάδας νεογνών καθώς και άλλων τμημάτων. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση του νοσοκομείου και των φορέων της περιοχής στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 3 Απρίλη.

Ελλείψεις 
Στο «Μεταξά», στη συνέλευση των γιατρών αποτυπώθηκε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου έχει καταστεί προβληματική με προεξέχουσα αιτία τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού (νοσηλευτικό,ιατρικό και λοιπό). Η συνέλευση των ιατρών αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση συνέλευσης του σωματείου εργαζόμενων προκειμένου να υπάρξουν κοινές κινητοποιήσεις όλων των εργαζόμενων του νοσοκομείου.

Παράλληλα, αποφασίστηκε επίσχεση εργασίας των ειδικευόμενων ( τακτικό ωράριο και εφημερίες) από την Παρασκευή 22 Μαρτίου εξαιτίας των απλήρωτων εφημεριών εδώ και 14 μήνες (οριζόντιες περικοπές Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2012). Ακόμα, δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες από τον Νοέμβριο 2012 και μέχρι σήμερα.

Στο Τζάνειο, σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει και οι ειδικευόμενοι και σε αποχή οι ειδικευμένοι από την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Ανάλογη είναι η εικόνα σε αρκετά δημόσια νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να ζητούν πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Σημειώνεται ότι στο 40% των νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ των οποίων τα τρία μεγάλα νοσοκομεία του Πειραιά (Νίκαια, Τζάνειο και Μεταξά) δεν έχουν πληρωθεί οι τακτικές εφημερίες από τον περασμένο Νοέμβριο. ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου