Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

EUROMEDICA: Στόχος το άνοιγμα στο εξωτερικό – Τι λέει για δάνεια, ΕΟΠΥΥ

Σε προχωρημένες συζητήσεις με στόχο είτε την προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό, είτε μια σειρά άλλων συνεργασιών βρίσκεται η διοίκηση της Euromedica, σύμφωνα με δηλώσεις του management κατά τη σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας.

«Βρισκόμαστε σε επαφή με χώρες όπως η Λιβύη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ και συζητάμε είτε το ενδεχόμενο να φέρνουμε ασθενείς στην Ελλάδα, είτε άλλες συμφωνίες, καθώς οι χώρες αυτές έχουν μεγάλες ανάγκες στον τομέα της υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Σπυρίδων Κοτρώτσιος, συμπληρώνοντας πως «τόσο η Ελλάδα, όσο και η Euromedica έχουν σήμερα τη δυνατότητα να αναπτύξουν τον τομέα του ιατρικού τουρισμού».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του εισηγμένου Ομίλου κ. Β. Τσιτσιμπάκης αναφέρθηκε στις λειτουργικές δυσκολίες που έχουν προκύψει από τη γενικότερη στάση του ελληνικού δημοσίου, εστιάζοντας σε παράγοντες όπως:

• Η αναξιοπιστία στις τοποθετήσεις για τον χρόνο αποπληρωμής των οφειλών του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων. Οι κλινικές έχουν πληρωθεί μέχρι και για τον Αύγουστο από τον ΕΟΠYΥ. Σε ό,τι αφορά τώρα τις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων πριν από το 2012, αποτελεί μεν αχτίδα φωτός το ότι ορίστηκε ο τρόπος εξόφλησης, ωστόσο φαίνεται να ξεκινά ένα νέο σίριαλ για το πώς και πότε θα καταβληθούν οι συγκεκριμένες οφειλές στις κλινικές και στα διαγνωστικά κέντρα.

• Οι μονομερείς ενέργειες του ΕΟΠYΥ να εισάγει ιδιωτική συμμετοχή στα νοσήλια 30% (και 50% στον ΟΓΑ) και να επιβάλλει «ασφαλιστικές τιμές» για τις εξετάσεις, με αποτέλεσμα μια μείωση τιμολογίων μεταξύ 20% και 50%, χωρίς καν διαπραγμάτευση.

• Το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει η σύγκριση του κόστους μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, προκειμένου να φανεί πόσο φτηνότερο είναι το κόστος της ιδιωτικής.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις μετόχων, η διοίκηση της Euromedica ανέφερε:

• Η διοίκηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τις τράπεζες, με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού της δανεισμού.

• Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος εμφάνισης στις λογιστικές καταστάσεις του 2012 του «κουρέματος» που επέβαλε η κυβέρνηση στις προ του 2012 υποχρεώσεις του δημοσίου προς κλινικές και ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, για ένα μέρος του «κουρέματος» στο οποίο προχώρησε η κυβέρνηση της Λιβύης είχε σχηματιστεί ήδη πρόβλεψη στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου. BANKWARS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου