Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΠΣΦ - τμήμα Μαγνησίας: «Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών των Φυσικοθεραπευτών»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Βόλος: 28/7/2014
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ Αρ. Πρωτ: 17/2014
Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας
Γκλαβάνη 29, 382 21 Βόλος ΠΡΟΣ: 
Τηλ. & Fax: 24210 33035 Υπουργό Υγείας 
Τηλ: 24210 23933 κ. Μάκη Βορίδη


ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1. Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Δ. Κοντό
2. Βουλευτές Ν. Μαγνησίας
3. ΜΜΕ

Θέμα: «Άμεση εξόφληση των οφειλόμενων ποσών των Φυσικοθεραπευτών»

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την ενημέρωση από τη Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ ότι στις 8/7/2014 ολοκληρώθηκε ο συμψηφισμός του rebate & clawback του 2013 με το άθροισμα του 10% του 2012 των εκκαθαρισμένων μηνιαίων απαιτήσεων των Φυσικοθεραπευτών προς τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος και εμφανίζεται στο e-ΔΑΠΥ με ημερομηνία έγκρισης πληρωμής, σημαίνει ότι οι 2.140 συμβεβλημένοι Φυσικοθεραπευτές με τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να λάβουν άμεσα τα υπόλοιπα ποσά του 2013, ήτοι:

1) Τους Μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο (20.048.000 ευρώ) και

2) Το 10% των Μηνών 1ος – 9ος του 2013 (5.700.000 ευρώ).

Με δεδομένο ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών έχει υπογράψει πλαίσιο συνεργασίας με τις Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες (Ι.Ε.Ε.) και προχωρά στην συγκέντρωση των δηλώσεων προσχώρησης των συμβεβλημένων Φυσικοθεραπευτών, η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Με δεδομένο ότι η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δια στόματος τόσο του Υπουργού Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού Υγείας κ. Α. Μπέζα , είχε υποσχεθεί ότι εφόσον θα προχωρήσει ο συμψηφισμός του rebate & clawback και η σύμβαση με τις Ι.Ε.Ε., 

ο ΕΟΠΥΥ ΘΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΚΑΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ 2013 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ πριν ολοκληρωθεί το έργο των Ι.Ε.Ε., θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει στην συνέχιση των πληρωμών του 2013 ΑΜΕΣΑ καθώς κανένας Φυσικοθεραπευτής πλέον δεν οφείλει στον ΕΟΠΥΥ επιστροφές ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Ο ΕΟΠΥΥ ΟΦΕΙΛΕΙ (ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟ), ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013 ΚΑΙ ΤΟ 10% ΤΟΥ 2013.


Κύριε Υπουργέ,

Η οικονομική κατάσταση των Φυσικοθεραπευτών βρίσκεται σε άθλιο επίπεδο. Οποιαδήποτε καθυστέρηση εξόφλησης του υπολειπόμενου ποσού σημαίνει ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής ενός ολόκληρου κλάδου, που ήδη βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.α.). Τα ιδιωτικά Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας είναι πλέον μη βιώσιμα και η ποιότητα ζωής όλων μας στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο. 

Οι Εργαστηριούχοι Φυσικοθεραπευτές παρέχουμε τις υπηρεσίες μας νομότυπα προσπαθώντας για την αποκατάσταση της υγείας των ασθενών με ζήλο, επαγγελματική και επιστημονική ευσυνειδησία. Στηρίζουμε το σύστημα υγείας της χώρας και ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε την αξιοπρέπεια του Έλληνα πολίτη ως μοχλό πίεσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων μας. Δυστυχώς αυτή μας η στάση, θεωρήθηκε από τους εκάστοτε διοικούντες, είτε ως αδυναμία είτε ως ανοησία. Κανείς δεν την εξέλαβε ως υπεύθυνη στάση.

Με τον τελευταίο προϋπολογισμό για την Υγεία, η δαπάνη για την Φυσικοθεραπεία μειώνεται για άλλη μια φορά στα 62 εκ. ευρώ. Έχετε υπολογίσει ποτέ αν τα 62 εκ. ευρώ που διαθέτει ο νέος προϋπολογισμός επαρκούν για τις ανάγκες του Ελληνικού Λαού; Ως γνωστόν στον ΕΟΠΥΥ είναι ενταγμένα σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία (10.000.000 πολίτες), καθώς και μεγάλα ταμεία που μέχρι την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ δεν παρείχαν Φυσικοθεραπεία στους ασφαλισμένους τους (ΟΓΑ).

Για τους 2.140 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ Φυσικοθεραπευτές, η μέση μηνιαία καθαρή αμοιβή από τον ΕΟΠΥΥ είναι περίπου 1.400 ευρώ σε κάθε Φυσικοθεραπευτή που διατηρεί επαγγελματικό χώρο τουλάχιστον 70 τ.μ., εξοπλίζοντας τον υποχρεωτικά σύμφωνα με το Π.Δ. 29/1987 ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΘΟΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΩΝ.

Τα Φυσικοθεραπευτήρια δεν είναι Ιατρεία, ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ (ΣΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ, ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ με μεγάλα λειτουργικά έξοδα) και η απόφαση για οριζόντιες περικοπές (εύκολη λύση), θα σημάνει το κλείσιμο των περισσοτέρων Εργαστηρίων Φυσικοθεραπείας.

Εμείς είμαστε το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ;

Πως θα καλυφθούν Ενοίκιο, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Δάνεια σε τράπεζες; Η πλειοψηφία των Φυσικοθεραπευτών (με τις οικογένειές μας) είμαστε ανασφάλιστοι καθώς αδυνατούμε πλέον να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές. Πως αποφασίζετε ότι 62 εκ. ευρώ επαρκούν για τις ανάγκες των Ασθενών και των Φυσικοθεραπευτών; Με τι κριτήρια; Ή ποια σκοπιμότητα θα εξυπηρετηθεί από το κλείσιμο των Φυσικοθεραπευτηρίων; 

Βαρεθήκαμε να ακούμε ότι όλα γίνονται για το συμφέρον του Ελληνικού Λαού! Ε, δεν είναι έτσι, γιατί οι ανάγκες του Λαού είναι πολύ περισσότερες!

Με το θάρρος που σας διακρίνει γιατί δεν λέτε στον Ελληνικό Λαό ότι τα χρήματα για τη Φυσικοθεραπεία είναι αυτά…. «μετά πληρώνεις». Γιατί να καλύπτουμε εμείς τις ανάγκες του Λαού και να πληρώνουμε clawback και rebate; 

ΓΙΑΤΙ ΟΤΙ ΣΕ ΟΜΟΕΙΔΗΣ ΠΑΡΟΧΕΣ (ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ) Ο ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ (70 ΕΥΡΩ/ΣΥΝΕΔΡΙΑ), ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ «ΧΑΛΑΡΩΝΟΝΤΑΣ» ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ Π.Δ. 383/2002.

Τα Φυσικοθεραπευτήρια είναι πλέον μη βιώσιμα κ. Υπουργέ. Αν θέλετε να κλείσουν 2.140 Εργαστήρια και να οδηγηθούν στην ανεργία και στην εξαθλίωση άλλες 5.000 οικογένειες πείτε το ευθέως. Όλα αυτά τα χρόνια οι Φυσικοθεραπευτές στήριξαν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όντας συμβεβλημένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχουν καταξιωθεί στη συνείδηση του Έλληνα ασφαλισμένου, προσφέροντας υπηρεσίες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελληνικής Επικράτειας.

Όπως όλοι οι Έλληνες περιμένουμε υπομονετικά να βγει η χώρα από το τέλμα, έχοντας υποστεί τεράστιες οικονομικές περικοπές (μείωση 40% των αμοιβών μας από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ).

Η απογοήτευση και η αγανάκτηση των Φυσικοθεραπευτών και όλου του Ιατρικού κόσμου θα εκφραστεί. Γιατί να θέλουμε να συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Για την περιβόητη ανάπτυξη και το πλεόνασμα που μόνο περικοπές μας δημιουργεί; Για το rebate, το clawback, τη μείωση τιμής ανά συνεδρία, το «κούρεμα» στα ληξιπρόθεσμα, τη μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές ή για τα Φυσικοθεραπευτήρια που καθημερινά κλείνουν, ή για τους Συναδέλφους που φεύγουν στο εξωτερικό; Ποιο είναι το όφελός μας από αυτή την πολιτική;

- Τι γίνετε με τις οφειλές των παλαιών ταμείων – ΕΤΑΑ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΤΥΔΚΥ κ.α. όπου κανείς δεν ασχολείται; 

- Τι γίνεται με τις παρακρατήσεις των ληξιπρόθεσμων του 10% (ΟΠΑΔ) , που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο του 2010 και κανένας δεν δίνει εντολή να εκκαθαριστούν; 

- Τι γίνεται με τα ονομαζόμενα υφιστάμενα (τελευταίο 3μηνο του 2011), που έχουν περάσει 3 χρόνια και ακόμη είναι υφιστάμενα – τρέχοντα δηλαδή, ενώ έπρεπε να πληρωθούν σε 60 ημέρες;

Οι Τράπεζες απειλούν με κατασχέσεις στους συναδέλφους που είχαν factoring.

Στο Βόλο, σε σύνολο 50 Φυσικοθεραπευτηρίων, το 2013 έκλεισαν 3 Φυσικοθεραπευτήρια. Το 2014 ως τώρα έκλεισαν 2 και άλλοι 2 Συνάδελφοι ετοιμάζονται να κλείσουν και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα.

Δεν λαϊκίζουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα! Η απαίτηση πληρωμής είναι πλέον θέμα επιβίωσης για τους Φυσικοθεραπευτές. Ζούμε με δανεικά την ίδια στιγμή που το Κράτος μας χρωστά! Συγγενείς, φίλοι και τράπεζες – τέλος! Δεν υπάρχουν άλλα δανεικά! «Ξεζουμιστήκαμε» όλα αυτά τα χρόνια για να σωθούν οι Τράπεζες, οι οποίες μας δανείζουν χρήματα με επιτόκια 13% - 17% για καλύψουμε ανάγκες που θα καλύπτονταν άνετα με τα χρωστούμενα των ταμείων που μετά από 3 – 4 χρόνια ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ. ΕΛΕΟΣ!!!!!

Ελπίζουμε, πριν να είναι πολύ αργά, να δείτε το πρόβλημα και να δράσετε άμεσα, αποκαθιστώντας την αδικία.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Με τιμή 
Για τη Διοικούσα Επιτροπή 
του Π.Τ. – Ν. Μαγνησίας

Ο Πρόεδρος                   Ο Γεν. Γραμματέας

Στέλιος Σιουμουρέκης    Λαυρέντης Βαλασσάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου