Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΠΟΣΙΠΥ - ΠΟΣΚΕ: Αποδεκατίζεται η πρόληψη και η διάγνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και απειλούνται οι απλήρωτοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ με οικονομική κατάρρευση

Αθήνα, 01/08/2014

Κοινή επιστολή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΠΟΣΙΠΥ)
Πανεπιστημίου 56 , Αθήνα 10678
Τηλ : 210 – 3306487 Fax : 210 - 3306459

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΛΙΝΙΚΟΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
(ΠΟΣΚΕ)
Χαριλάου Τρικούπη 12 – Ηλιοπούλη
Τηλ.210-9959181, Fax:210-9916854

Προς Υπουργό Υγείας
Μαυρουδή Βορίδη

Θέμα: Αποδεκατίζεται η πρόληψη και η διάγνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και απειλούνται οι απλήρωτοι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ με οικονομική κατάρρευση

Κε Υπουργέ

6500 χιλιάδες ιατροί, εργαστήρια και πολυϊατρεία που είναι συμβεβλημένα με ΕΟΠΥΥ βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση και με την υπομονή τους να έχει εξαντληθεί με τις συνεχείς υποσχέσεις από την πολιτεία να μην εκπληρώνονται.
  
1)    Ζητούμε την ΑΜΕΣΗ έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την εφαρμογή του ατομικού ορίου ανά πάροχο και ανά νομό, όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις. Το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης έχει υπογραφεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει πρωτοκολληθεί στις 06/06/2014 με αριθμ. πρωτ. 1267 (γραφείο Υφυπουργού). Παρόλο που έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα, δεν έχει εκδοθεί η εν λόγω Υπουργική Απόφαση.

2)    Ζητούμε επιτακτικά την κατάργηση του εξοντωτικού και απαράδεκτου μέτρου της εφαρμογής του claw back, κατά του οποίου έχουμε προσφύγει στα δικαστήρια. Εκφράζουμε την κάθετη αντίθεσή μας στην παρούσα νομοθεσία που ορίζει ότι η αυτόματη επιστροφή δαπανών (claw back) εφαρμόζεται ανά εξάμηνο. Δεδομένου ότι το ύψος του claw back, μαζί με τις εκπτώσεις επί του τζίρου (rebate) ανέρχεται στο 50-55%, αναγκαστικά θα προκύψει συμψηφισμός με τις δαπάνες των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου του 2014. Πρακτικά λοιπόν οι πάροχοι θα μείνουν απλήρωτοι για τους επόμενους τρεις μήνες τουλάχιστον, ενώ μέσα στο 2014 έχουν πληρωθεί μόνο το 90% των τριών πρώτων μηνός του έτους. Υπενθυμίζουμε ότι οι ιδιωτικές εργαστηριακές δομές εξυπηρέτησαν αυξημένο αριθμό ασφαλισμένων κατά την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την ίδρυση του ΠΕΔΥ και τελικά εξαναγκάζονται σε ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία από την παράλογη και παράνομη συμπεριφορά της πολιτείας. Η υπόσχεση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας ήταν ο υπολογισμός του clawback θα καταλογιστεί στο τέλος του έτους, αφού βρεθούν πρόσθετοι πόροι.


3)    Σύμφωνα με το ΓΛΚ υπάρχουν διαθέσιμα τα χρήματα για την αποπληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αφορούν τις υποβληθείσες δαπάνες των παρόχων προ της δημιουργίας του Οργανισμού. Οι υποσχέσεις παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για την άμεση εξόφληση αυτών μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

4)    Είναι υπερεπείγον να διευθετηθεί η φορολογική εκκρεμότητα που έχει προκύψει μετά την εφαρμογή των αναδρομικών μέτρων του rebate και του claw back στα διαγνωστικά εργαστήρια. Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ έκδοση  της ΠΟΛ ώστε να μην φορολογηθούν αδίκως οι πάροχοι για ποσά που παρακρατήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ το προηγούμενο έτος.

5)    Ζητούμε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για την Π.Φ.Υ. όπως και την ορθολογικότερη κατανομή αυτού σε επίπεδα των πραγματικών αναγκών της περίθαλψης των ασφαλισμένων του Οργανισμού.

6)    Ζητάμε την ΑΜΕΣΗ εφαρμογή των κατευθυντηρίων οδηγιών συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων.

7)    Ζητούμε υλοποίηση του πάγιου αιτήματος για συλλογικές συμβάσεις από τους Ιατρικούς Συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ.

Εξαιτίας των ανωτέρω είναι σαφές ότι οικονομικά οι πάροχοι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με συνθήκες που να διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την ποιότητα των εξετάσεων αφού πλέον η πενιχρή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της προμήθειας αναλωσίμων, αντιδραστηρίων και συντήρησης τεχνολογικού εξοπλισμού.

Κε Υπουργέ,

Απαιτούμε ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ των περιγραφέντων προβλημάτων που είναι σε πλήρη γνώση σας εντός των επόμενων ημερών.

Η μη υλοποίηση των υπογεγραμμένων αποφάσεων της πολιτικής ηγεσίας μέχρι 10/08/2014 θα ενεργοποιήσει αναγκαστικά κύμα μαζικών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΙΠΥ                Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΚΕ


Θ. Χατζηπαναγιώτου                       Φ.Ν. Πατσουράκος

3 σχόλια:

  1. ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΛΛΟ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΜΕ.Η ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ.ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΡΑΤΑΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ ΜΑΣ. ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΑΤΙΣΟΥΜΕ ΣΕ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ! ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.ΜΟΝΟ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΦΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ.ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΤΩΡΑ! ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ!
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή