Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΙΔΙΚ : Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας

Αθήνα, 04/08/2014

Προς
Υπουργό Υγείας Αρ. Πρωτ. : 19
κ. Μ. Βορίδη

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αναγκάζομαι να κάνω αυτήν την ανοιχτή παρέμβαση, επειδή πληροφορήθηκα ότι στην πρόσφατη συνάντησή σας με το Προεδρείο του Ι.Σ.Α., δεσμευτήκατε να εκδώσετε άμεσα Υπουργική Απόφαση η οποία θα επιβάλλει στου παρόχους εργαστηριακής ιατρικής που είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., πλαφόν ανά πάροχο για τις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού, αποδεχόμενος μάλιστα το παραπλανητικό τέχνασμα που επινόησαν κάποιοι «φωστήρες», βάσει του οποίου οι πάροχοι να είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού τις τρείς πρώτες εβδομάδες κάθε μήνα με χρήση του παραπεμπτικού και με «κούρεμα» τις αποζημίωσής τους όταν ξεπεραστεί το πλαφόν μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα και μόνο την τελευταία εβδομάδα να μπορούν να αρνηθούν την υπηρεσία με χρήση παραπεμπτικού και να απαιτούν ελεύθερη αμοιβή, μία θλιβερή επινόηση η οποία εξευτελίζει ασφαλισμένους και παρόχους από το συνεχές κυνηγητό και κρυφτούλι.


Σας θυμίζω ότι εσείς ανήκετε στην φιλελεύθερη παράταξη η οποία υπηρετεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Δεν μπορείτε λοιπόν στο βωμό της όποιας σκοπιμότητος, να καταργείτε το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής του εργαστηρίου από τους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αφενός και να αφαιρείτε το κίνητρο μεταξύ των παρόχων για ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας αφετέρου, κίνητρο το οποίο σε τελευταία ανάλυση αν δεν υπάρχει, καταλήγει επίσης να ζημιώνει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού αφού πλήττει άμεσα την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών και την αξιοπιστία των εξετάσεων.

Αγνοείστε λοιπόν τις υποκριτικές φωνές κάποιων Ιατρικών συλλόγων που για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς έχουν μετατρέψει τα επιστημονικά μας όργανα σε συντεχνίες, εξυπηρετώντας τα πρόσκαιρα ιδιοτελή συμφέροντα κάποιων μελών τους και αδιαφορώντας πλήρως για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, του υγιούς ανταγωνισμού και για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Εξάλλου, κανένα από τα μικρά εργαστήρια δεν έκλεισε τα προηγούμενα χρόνια που δεν υπήρχε το πλαφόν ανά πάροχο, ενώ σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αντίθετα από ότι διατείνονται κάποιοι, μία μικρή εργαστηριακή μονάδα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη από μία μεγάλη η οποία διαθέτει πολυάριθμο προσωπικό, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερα πανάκριβα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.

Όσον αφορά στην επιβολή του ληστρικού μέτρου που βαρβαριστί ονομάζεται claw back και μεταφραζόμενο στην σπουδαία γλώσσα μας η οποία αποδίδει επακριβώς το νόημα των λέξεων λέγεται αρπάζω πίσω, έχω εξηγήσει και σε εσάς και στον προκάτοχο σας Υπουργό αλλά και πάμπολλες φορές στον γραπτό και προφορικό μου λόγο ότι, εκτός από ανήθικο και άδικο μέτρο είναι ένα λάθος μέτρο και όπως γνωρίζετε τα λάθη πληρώνονται και κάποιες φορές πολύ ακριβά.

Κλείνοντας την επιστολή μου αυτή δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία μου για την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στην εφαρμογή των μέτρων που σας έχουμε αποστέλλει και τα οποία περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό την σπατάλη των διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρα τα οποία δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού τουλάχιστον του β’ εξαμήνου τρέχοντος έτους, ενώ όπως έχει γίνει αποδεκτό από όλους, τα ποσά τα οποία δεν πληρώνει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. στις ανύπαρκτες δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής, να δοθούν στους ιδιώτες παρόχους οι οποίοι εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων του Οργανισμού ακόμα και μέχρι σήμερα και πιθανότατα για όλο το τρέχον έτος.

Μετά τιμής

Δρ Γεώργιος Βουγιούκας
Ιατρός Ακτινολόγος
Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

14 σχόλια:

  1. ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ ΕΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ,ΚΥΡΙΕ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ ΜΟΥ,ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ.ΑΛΛΙΩΣ,ΓΙΑΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ;ΠΑΛΙ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εαν ζουσε ο Σπαθαρης, με το θεατρο σκιων που παιζει ο προεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ θα εφτιαχνε ολοκληρο σεναριο .... καραγκιοζη( με την κακη την εννοια)
    ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ- ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΠΕΔ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΝ Κ.ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ.ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΚΥΡΙΟΣ??.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΩΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ.ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΚΟΣΚΙΝΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΗΓΕΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ..ΚΟΙΝΩΣ ΜΑΣ ΖΑΛΙΣΑΤΕ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε Βουγιούκα παρακολουθώ τις ανακοινώσεις σας και πραγματικά δεν έχω καταλάβει εσείς(ΠΑΣΙΔΙΚ) τι ακριβώς ζητάτε.
    Μπορείτε να μας εξηγήσετε με απλά λόγια τι ακριβώς θέλετε?
    Μη μου πείτε κατάργηση του claw back , rebate ,αύξηση του προυπολογισμού για την ΠΦΥ
    γιατί εγω δεν ξέρω κανένα να μην τα θέλει αυτά.
    Μαθιουδάκης Στ.(Βιοπαθολόγος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε, θα σου εκθέσω εγώ τη σκέψη μου επι του προκειμένου. όταν θα εφαρμοστή πλαφόν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς και ανα πάροχο τα μεγάλα διαγνωστικά με τίς μαγνητικές θα το απορροφήσουν εν ριπή οφθαλμού μετά εσύ θα εργάζεσαι εθελοντικά και δωρεάν ως εκτός προυπολογισμού μέχρι να χρεωκοπήσης και να επιβιώσουν μόνο τα μεγάλα διαγνωστικα τα οποία ως ολιγοπώλιο θα συμφωνήσουν νέους ορους παροχής υπηρεσιών σε αγαστή συνεργασία με τους διαφόρους κρατικοδίαιτους φορείς(λέγε με ΕΟΠΥΥ ή όπως αλλιώς θέλεις) ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

      Διαγραφή
    2. Γιώργος Βουγιούκας5 Αυγούστου 2014 στις 7:11 μ.μ.

      Αγαπητέ κύριε Μαθιουδάκη
      Είναι πολύ απλό αυτό που ζητάμε.Είναι αυτό που ζητάτε και εσείς και κάθε έντιμος και ευσυνείδητος πάροχος.
      Όποια διαγνωστική εξέταση εκτελείται από την εργαστηριακή μονάδα, να αποζημιώνεται.
      Σας θυμίζω ότι εμείς και εσείς(Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια), δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την εκτέλεση της εξέτασης που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ασφαλισμένου.
      Όσον αφορά τον κύριο Θωμόπουλο, μολονότι φανερώνει από τα γραπτά του κείμενα να μην με εμπιστεύεται και να θεωρεί ότι υποκρίνομαι και παραπλανώ, σέβομαι την άποψή του γιατί τουλάχιστον είναι από τους ελάχιστους που ενυπόγραφα υποστηρίζει τα πιστεύω του και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του.
      Γιώργος Βουγιούκας-Πρόεδρος ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ.

      Διαγραφή
    3. ΕΝΑΣ ΕΝΤΙΜΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΕ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ?

      Διαγραφή
  5. ''... μία μικρή εργαστηριακή μονάδα είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη από μία μεγάλη η οποία διαθέτει πολυάριθμο προσωπικό, μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και περισσότερα πανάκριβα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας.''
    Αναρωτιέμαι πως μπορεί μια μικρή εργαστηριακή μονάδα να είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη όταν έχει αγοράσει όλα τα υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα με δάνειο - leasing και όχι χρησιδάνειο ,όταν λόγω χαμηλότερου τζίρου αγοράζει όλα τα αντιδραστήρια χωρίς έκπτωση και όχι με εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50%της αξίας τους,όταν αναγκάζεται να πετάει κάποια αντιδραστήρια γιατί δεν καταναλώνονται μέχρι τη λήξη τους,όταν με 1 - 2 άτομα προσωπικό υπάρχει ουσιαστική ανθρώπινη σχέση που σημαίνει ότι μόλις τελειώσει το όποιο πρόγραμμα απ'τον ΟΑΕΔ δεν τον πετάς στο δρόμο για να προσλάβεις άλλον που θα σου στοιχίσει λιγότερο.
    Τα μικρά εργαστήρια επιπλέον έχουν ΜΕΓΑΛΗ καρδιά και κατανοούν τα προβλήματα των ''πελατών'' ,σκέφτονται και την άδεια τσέπη τους και αφήνουν και κανέναν να φύγει χωρίς να πληρώσει.
    Τελικά μήπως εμείς οι μικροί - μάγοι στην οικονομική διαχείριση που τα καταφέρνουμε πιο εύκολα από τους μεγάλους δεν είμαστε και τόσο ηλίθιοι όσο μας νομίζουν ;


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μεγάλε.... το πάρτι ΣΟΥ τελείωσε... Εάν μπορείς να σταθείς ιδιωτικά χόρεψε... Προς τι ο φόβος; Μήπως γιατί μόνο κρατικοδίαιτα με ποσοστά μπορούμε να επιβιώσουμε; Εάν έχεις τα κότσια προχώρα... Το κράτος τελείωσε άλλωστε... Έπρεπε να το έχεις καταλάβει από καιρό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. παρακαλω να πειτε στα λαμογια που θαψανε ολες τισ κινητοποιησεις οτι δεν θα βρουνε συμπαραστατες,τουλαχιστον στην επαρχια.βαρεθηκαμε να ακουμε τα ιδια και τα ιδια,αει σιχτιρι πια,ας μαζεψουνε το χρημα, ελεος πια με τους γυφτους που αν κανω επισχεση ΕΓΩ ο παλιος θα με ξεσκισουνε οι νεοι.,δεν χορτασατε ρε ΑΚΟΜΑ?


















    /

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ.ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ τα περί "μεγάλων εγκαταστάσεων και μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας" είναι αστείο και υποκριτικό επιχείρημα αλλά σκοπίμως τα χρησιμοποιείτε για να πείσετε μή υγειονομικούς όπως τον υπουργό. Εμείς ως γιατροί γνωρίζουμε καλά οτι το αποτέλεσμα, η αξιολόγηση και η χρησιμότητα μιάς εξέτασης είναι κάτι πολύ περισσότερο απο την τεχνολογία και το μέγεθος. Αυτό που περιγράφετε αφορά την ποσότητα και τον όγκο που αν θέλετε είναι αντιστρόφως ανάλογο της ποιότητας σε μια ανάλυση χρήσιμη για τον ασθενή.
    Επίσης να υπενθυμίσω οτι οι προυπολογισμοί των παρακλινικών εξετάσεων αν δούμε στατιστικά τα 20 τελευταία χρόνια, εκτοξεύτηκαν απο τότε που μπήκαν στην ΠΦΥ τα διαγνωστικά κέντρα και οι αλυσίδες με την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Τα περί "ελεύθερης επιλογής" γιατρού να τα λέτε στα κορόιδα, όχι σε μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΥΤΟ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΦΟΥ ΕΛΕΓΧΘΕΙ ΕΠΙΣΤΑΜΕΝΑ (ΤΟ ΤΟΝΙΖΩ ΑΥΤΟ) ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΙ ΕΝΝΟΩ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ .ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ Κ.ΒΟΥΓΙΟΥΚΑ.ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΟΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ Η ΕΥΛΟΓΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ.ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ??? ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΣΥΝΤΑΣΕΣΤΕ??ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συνάδελφε απο την Θεσπρωτία, καλός ο έλεγχος αλλά πρέπει να γίνεται προκαταβολικά και όχι μετα την εκτέλεση του παραπεμπτικού όπως επιβάλλεται τώρα με τίς ελεγκτικές εταιρείες οι οποίες κανείς δεν γνωρίζει με ποια κριτήρια θα αξιολογήσουν και ενδεχομένως θα κόψουν κάποια παραπεμπτικά και ενδεχομένως αυτο να συνεχίση και στο μέλλον . .ΘωμόπουλοςΙωάννης/βιοπαθολόγος
    θλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κ.ΘΩΜΟΠΟΥΛΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝΙΣΕΙ ΣΑΝ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ.ΑΛΛΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΣΟ ΦΛΕΓΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή