Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Εκκένωση Fast Track στα ψυχιατρεία! Πότε μετακινούνται οι ασθενείς

Με διαδικασίες εξπρές και χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική προετοιμασία στα γενικά νοσοκομεία, θα μεταφερθούν τις επόμενες ημέρες οι ψυχικά πάσχοντες από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στα οποία αναμένεται να μπει λουκέτο.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Πως είναι δυνατόν στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας στον Ευαγγελισμό, να υπάρχουν καθημερινά τουλάχιστον 25 ράντζα στο διάδρομο της ψυχιατρικής κλινικής και ταυτόχρονα το υπουργείο Υγείας να θέλει με διαδικασίες εξπρές να μεταφέρει όλους τους ψυχιατρικούς ασθενείς των ψυχιατρικών νοσοκομείων στα γενικά νοσοκομεία; Κι όμως στην Ελλάδα της τελευταίας στιγμής και της προχειρότητας όλα είναι πιθανά...

Κάπως έτσι και στο πόδι θα λυθεί και η υπόθεση λουκέτα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Άλλωστε στα γενικά δημόσια νοσοκομεία τα ράντζα δίνουν και παίρνουν, προσωπικό δεν υπάρχει, υλικά δεν υπάρχουν ενίοτε και φάρμακα αλλά όλοι οι πάσχοντες από τα ψυχιατρικά νοσηλευτικά ιδρύματα θα μεταφερθούν χωρίς ...φόβο και πάθος.

Γι αυτό και δεν είναι τυχαίο που οι εργαζόμενοι στο Δαφνί και το Δρομοκαϊτειο διαμαρτύρονται για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι αλλαγές και τα λουκέτα.
“Δεν υπάρχει καμία υποδομή για τη μεταφορά αυτή” λέει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στο Δαφνί Νίκος Παναγούλης ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι υπέρ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης αλλά με τον ορθό τρόπο.

“Επί 15 χρόνια δεν είχε γίνει τίποτε για την μεταρρύθμιση αυτή και ξάφνου επειδή υπάρχουν ρήτρες στην Ε.Ε. αποφάσισαν να βάλουν λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία εν μία νυκτί” συμπληρώνει ο κ.Παναγούλης.

Με βάση τους υπολογισμούς, τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να μεταφερθούν οι ασθενείς από τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στα Γενικά Νοσοκομεία κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες. Οι βαριά πάσχοντες θα διακομιστούν πάντως σε μονάδες ΜΚΟ. Να σημειωθεί ότι το Δαφνί διαθέτει 9 ψυχιατρικές κλινικές και το Δρομοκαϊτειο 6.


Κατά το σωματείο των εργαζομένων στο Δαφνί επιταχύνονται οι διαδικασίες λόγω Ε.Ε. η οποία επισήμως θα διακόψει τη χρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης το καλοκαίρι του 2015 αλλά “οι βαριά ασθενείς ειδικά θα μείνουν στο δρόμο γιατί αν διακοπεί η χρηματοδότηση του προγράμματος οι ιδιωτικές μονάδες των ΜΚΟ όπου θα φιλοξενούνται ασθενείς θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τον ΕΟΠΥΥ που είναι υπό οικονομική κατάρρευση” σημειώνει ο κ.Παναγούλης.

Με βάση πάντως την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) : “Τα μετεξελιγμένα σήμερα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία στηρίζουν το Σύστημα Δημόσιας Ψυχικής Υγείας της χώρας κατά 80% (το υπόλοιπό 20% οι Ψυχιατρικοί τομείς των Γενικών Νοσοκομείων).

Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών (60% των εισαγωγών είναι με εισαγγελική παραγγελία) στα Ψυχιατρικά και Γενικά Νοσοκομεία είναι 140%”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου