Η συνάντηση έρχεται τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση της Αθήνας να εξέλθει πρόωρα από τη δανειακή σύμβαση με το Ταμείο.
ΣΚΑΪ
Η σχέση της Ελλάδας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη μετά μνημονίων εποχή αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης της επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στην Ουάσιγκτον την Κυριακή.
Στη συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 19:30 ώρα Ελλάδας, θα συμμετέχουν επίσης o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.
Από πλευράς του ΔΝΤ, αναμένεται να λάβουν μέρος ο υπηρεσιακός προϊστάμενος του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και ο νέος εκπρόσωπος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, Ρίσι Γκογιάλ.
Η συνάντηση έρχεται τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση της Αθήνας να εξέλθει πρόωρα από τη δανειακή σύμβαση με το Ταμείο, η οποία κανονικά λήγει τον Μάρτιο του 2016.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει επιστολή στο ΔΝΤ ζητώντας τον τερματισμό της δανειακής σύμβασης μετά τη δημοσιοποίηση των στρες τεστ των συστημικών τραπεζών από την ΕΚΤ, στις 26 Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η Αθήνα θα διεκδικήσει μία υβριδική προληπτική γραμμή πίστωσης από την Ευρώπη, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της ότι θα εφαρμόσει ένα ελληνικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, μέσω επίσημης επιστολής προθέσεων.
Η Αθήνα εκτιμά πως από το 2015 μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ ή των ευρωπαίων εταίρων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να απαρνηθεί τα περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ που απομένουν στις εκκρεμούσες δόσεις στήριξης του ΔΝΤ. Σε πρόσφατη εξαμηνιαία έκθεσή του, το Ταμείο υπολόγισε τις μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015-16 σε περίπου 25 δισ. ευρώ.
Στον αντίποδα, τόσο η κ. Λαγκάρντ όσο και ο κ. Τόμσεν έχουν συστήσει την ανάληψη ενός προληπτικού προγράμματος από την Ελλάδα.
Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κ. Λαγκάρντ δεν αναφερόταν σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά στο ενδεχόμενο μιας προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής για την Ελλάδα, προκειμένου να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση της χώρας μας στις αγορές.
Νωρίτερα, μιλώντας από την Ουάσιγκτον, ο κ. Στουρνάρας, μετά από σειρά επαφών με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, άλλους τραπεζίτες και στελέχη του ΔΝΤ, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «όλοι θεωρούν πλέον ότι η Ελλάδα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και όλοι ενδιαφέρονται αυτή η πρόοδος να συνεχιστεί».
Σε ερώτηση «αν περνάμε στο επόμενο στάδιο», ο κ. Στουρνάρας τόνισε: «αυτό ακριβώς θέλουμε. Να περάσουμε σε μια καινούρια σχέση» με τους πιστωτές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου