Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Βράζουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ για την εταιρεία «ΕΣΑΝ Α.Ε.» Βορίδη! Το «είπα-ξείπα» του Κουρουμπλή



Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου
HEALTH REPORT

Θύελλα αντιδράσεων έχουν ξεσηκώσει νέες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ότι μπορεί και να μην καταργήσει την εταιρεία ΕΣΑΝ που είχε δημιουργήσει ο τέως υπουργός Υγείας και θα διαχειρίζεται τα οικονομικά του ΕΣΥ με ιδιωτικά κριτήρια.

Από τα πρώτα προεκλογικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας ήταν η κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ που έφτιαξε ο Μάκης Βορίδης στελεχώνοντας τη μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές.

Πρόκειται για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., μια ανώνυμη εταιρεία στην οποία συμμετέχουν το κράτος και οι ιδιώτες.

Με βάση τη λογική της δημιουργίας της, η ΕΣΑΝ εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ και καταργεί τη δημόσια δωρεάν υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και η βιωσιμότητά τους – δηλαδή η ύπαρξή τους- θα εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά.

Στο παρελθόν και πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για εταιρεία …ρουσφέτι που έρχεται να διαχειριστεί τα οικονομικά των νοσοκομείων φέρνοντας ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση στη δημόσια Υγεία.

Σήμερα φαίνεται πως τα πράγματα άλλαξαν και μαζί και οι απόψεις των αρμόδιων υπουργών.

Ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής ενώ ήταν πολέμιος της ΕΣΑΝ, ξάφνου άλλαξε και σε συνέντευξή του στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταργηθεί η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «πότε έχετε σκοπό να την καταργήσετε;» έδωσε την εξής απάντηση: «Η ΕΣΑΝ Α.Ε. εξαρτάται τι διοικητικό συμβούλιο και τι βούληση θα έχει. Εάν την κρατήσουμε, θα κάνει την πολιτική που θέλουμε εμείς και όχι την πολιτική που θέλει αυτή. Θέλουμε να έχουμε μια πραγματική εικόνα των πολλών μικρών και μεγάλων προβλημάτων σε θεσμικό ουσιαστικό επίπεδο και από εκεί και πέρα να καταστρώσουμε τον σχεδιασμό. Δεν είμαστε σίγουροι ότι θα την καταργήσουμε.»

Η απάντηση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στις αριστερές πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιτίας της ίδιας της πιθανής διατήρησης της εταιρείας αλλά και για το «είπα-ξείπα»του Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ενδεικτικό είναι πως η παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» μιλά για δεύτερο φάουλ Κουρουμπλή σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει η Κυβέρνηση κι ο Υπουργός Υγείας να αντιληφθούν ότι «κολοτούμπες» δεν θα γίνουν ανεκτές από το εργατικό και το υγειονομικό κίνημα. Αντίθετα, ο αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση».

Όμως εντυπωσιακό είναι πως ακόμη και ο νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας όμως Γιάννης Μπασκόζος από τα πρώτα πράγματα που έθετε ήταν η κατάργηση της εταιρείας ΕΣΑΝ ΑΕ. Μάλιστα με άρθρο του στο HealthReport.gr (πατήστε ΚΛΙΚ ΕΔΩ), είχε προαναγγείλει ξεκάθαρα την κατάργηση της εταιρείας.
Όπως είχε γράψει: «Η χρηματοδότηση του συστήματος, σε πρώτη φάση των νοσοκομείων, θα περάσει αποκλειστικά στον κρατικό προϋπολογισμό με την κατάργηση ανωνύμων εταιρειών όπως η ΕΣΑΝ ΑΕ.»

Να σημειωθεί πως λίγες ημέρες πριν τις εκλογές ο Μάκης Βορίδης όρισε με υπουργική απόφαση τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (Ε.Σ.Α.Ν. Α.Ε.) με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Σύμφωνα με το νόμο ίδρυσης της ΕΣΑΝ το 51% κατέχει το ελληνικό Δημόσιο.
Το 20% ιδιώτες πάροχοι και ασφαλιστικές εταιρείες.
Το 29% ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως είναι τα νοσοκομεία ή οι ιατρικοί σύλλογοι κ.λ.π.

4 σχόλια:

  1. Ας κάνουν υπομονή ορισμένοι! Δεν γίνονται όλα από τη μία μέρα στην άλλη. Μπορεί άν αποδειχθεί οτι η ΕΣΑΝ λύνει προβλήματα να την διατηρήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Γι' αυτό προεκλογικά, δε λες πράγματα που δεν είσαι σίγουρος οτι θα τα κάνεις. Κρατάς και μια "πισινή" ρε αδερφέ! Θα "σκίσω", θα καταργήσω, θα διαγράψω, θα, θα, θα.... και μετά κωλοτούμπες και ανακολουθίες. Δείχνουν σοβαρότητα και γνώση αυτές οι παλινωδίες; Εμπνέουν σε κανένα εμπιστοσύνη; Με τα "βλέποντας και κάνοντας" θα κυβερνήσουν; Αν ναι... μαύρο φίδι που μας έφαγε!!!

      Διαγραφή
    2. "Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα" προεκλογικά. Τώρα όμως άρχισαν τα ίσως, τα εάν, τα εφόσον και βλέπουμε, με λίγα λόγια "οι κωλοτούμπες". Είτε λοιπόν είναι μαθητευόμενοι στην πλάτη μας και επικίνδυνοι είτε μεγάλοι ψεύτες. Συνάδελφε με σχόλιο στις 9:45 όταν δεν γνωρίζεις κάτι προεκλογικά δεν το κατακεραυνώνεις. Το μελετάς πρώτα και μετά το σχολιάζεις. Τώρα ως πολίτες δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα δουν κάτι εάν λειτουργεί ή όχι και μετά να προχωρήσουν. Τώρα περιμένουμε να εφαρμόσουν αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν. Ας μας έλεγαν ψηφίστε μας να βγούμε και μετά βλέπουμε. Και να ήταν το μόνο? Τις 3 τελευταίες μέρες με την "συμφωνία" ζούμε πρωτόγνωρα πράγματα. Και τι θα δούμε ακόμη! Εδώ θα είμαστε και θα σχολιάζουμε την κυβέρνηση η οποία ακόμη νομίζει πως είναι αντιπολίτευση!

      Διαγραφή
  2. "Kατάργηση πρόωρων συντάξεων και ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων, διατήρηση ιδιωτικοποιήσεων, αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, μέτρα για τη συγκράτηση των δαπανών σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και ανθρωπιστικά μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων προβλέπει η λίστα Βαρουφάκη όπως διέρρευσε στο Reuters."
    Από enikos.gr
    Πριν λίγες μέρες εδώ στο medispin διαβάζαμε δηλώσεις ότι το ΕΤΑΑ δεν θα ενοποιηθεί με άλλο ταμείο. Τελικά τι να πιστέψουμε; Προβλέπω ότι αυτά τα μαθητούδια - διότι κυβέρνηση δεν μπορείς να τους πεις - θα μας καταντήσουν διχασμένες προσωπικότητες. Τελικά πόσο ψεύτες και μικροί αποδεικνύονται μέρα με την μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή