Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Το φιλόδοξο σχέδιο του “taxis” της Υγείας


Ως άλλος «Steve Jobs» του χώρου της Υγείας ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας αναλαμβάνει να συντονίσει την προσπάθεια ηλεκτρονικής ενοποίησης των δομών περίθαλψης της χώρας.

Το φιλόδοξο σχέδιο της ψηφιακής διασύνδεσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και των συνεργαζόμενων φορέων πρόκειται να «βάλει μπρος» η Αριστοτέλους.

Το στοίχημα είναι μεγάλο, γιατί η επιτυχία του εγχειρήματος δεν θα φέρει μόνο την Ελλάδα στον 21οαιώνα, αλλά θα επιτρέψει και την επιδημιολογική καταγραφή, τις υγειονομικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες της χώρας και των πολιτών της. Παράλληλα θα ενισχύσει τον έλεγχο και θα επιτρέψει την ανάπτυξη ΠΦΥ και ΔΦΥ, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερες πολιτικές.

Σε μια αποστροφή του λόγου του στο πρόσφατο συνέδριο για τις πολιτικές καρκίνου, ο Γιάννης Μπασκόζος ανέφερε πως θα αναλάβει ο ίδιος να συντονίσει την προσπάθεια ηλεκτρονικής ενοποίησης των δομών περίθαλψης της χώρας, υπό την εποπτεία του Υπουργού και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Το εγχείρημα, βέβαια, της ένταξη σε ένα ενιαίο σύστημα όλων των δομών, ίσως αποδεχθεί πιο περίπλοκο από ότι ακούγεται. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, tο plan Β, ή τουλάχιστον οι εναλλακτικές που εξετάζονται, αφορά στην εξεύρεση τρόπων ώστε τα διαφορετικά συστήματα να καταστούν συμβατά και έτσι να επιτραπεί η ηλεκτρονική τους επικοινωνία.

Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουμε άμεσα, με το διορισμό των Γενικών Γραμματέων, μια τυπική διαδικασία η εκκρεμότητα της οποίας κρατούσε «δεμένα» τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Αριστοτέλους.

Το πρώτο βήμα, πάντως, περιλαμβάνει τη σύγκλιση μιας ευρείας επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, υπό το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Συγκεκριμένα, στην επιτροπή αναμένεται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ, η ΗΔΙΚΑ, η ΕΣΔΥ και εκπρόσωποι του υπουργείου Εσωτερικών.

1 σχόλιο:

  1. Θα κάνουν μια τριμελή επιτροπή από 5-6 άτομα (ή 5-6 φορείς). Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα, αν δεν θέλεις να γίνει κάτι, φτιάχνεις μια επιτροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή