Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Στη Βουλή 14 τροπολογίες για τις αμοιβές γιατρών – παράταση θητείας και προμήθειες ΠΕΔΥ

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθουν για συζήτηση οι τροπολογίες στην Ολομέλεια.

Στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κατατεθούν την ερχόμενη εβδομάδα 14 τροπολογίες, με θέματα ρύθμισης καθημερινότητας του υπουργείου Υγείας.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

IATRONET

Προς το παρόν, δεν έχει, πάντως, ξεκαθαριστεί εάν θα κατατεθούν ως τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ή ως αυτούσιο νομοθέτημα του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι 14 τροπολογίες αφορούν τα εξής θέματα:

Ρυθμίζονται οικονομικές εκκρεμότητες, όπως η αποπληρωμή δεδουλευμένων υπερωριών για ιατρικό και λοιπό προσωπικό από το 2012 έως το 2014.
Τακτοποιούνται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Παρατείνεται η θητεία των υπηρετούντων επικουρικών γιατρών έως το τέλος του 2015 και των ειδικευόμενων γιατρών μέχρι να καλυφθεί η οργανική τους θέση.
Αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης των επικουρικών γιατρών, για την πρόσληψη των οποίων απαιτούνται σήμερα τρεις έως τέσσερις μήνες (κατά μέσο όρο). Δημιουργείται λίστα γιατρών ανά ειδικότητα και Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).
Ορίζεται πλαφόν 9% για την πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών.
Διευκολύνεται η λειτουργία των συμβουλίων επιλογής γιατρών και αυξάνεται στα 50 έτη το όριο πρόσληψης γιατρού με τον εισαγωγικό βαθμό.

ΠΕΔΥ

Ο κ. Ξανθός ανέφερε, επίσης, ότι επιχειρείται η υποστήριξη των μονάδων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), οι οποίες δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένες για τη διοικητική αλλαγή έπειτα από την απόσχισή τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο εφοδιασμός των εν λόγω μονάδων σε υλικό θα γίνεται – έως το τέλος του έτους – από τα δημόσια νοσοκομεία.
Αγροτικό

Αλλαγές αναμένονται και στην υπηρεσία υπαίθρου, η οποία δεν θα είναι υποχρεωτική κατά την έναρξη της ειδικότητας.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου