Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Εγκαταλείπουν τον ΕΟΠΥΥ οι «μεγαλοκλινικάρχες»; Όλο το παρασκήνιο

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Κρίσιμη συνάντηση αναμένεται να έχουν σήμερα οι ιδιοκτήτες των μεγάλων κλινικών για τον ΕΟΠΥΥ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Πρόκειται για μια άκρως σημαντική συνάντηση που θα γίνει στο πλαίσιο του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), αλλά όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr, θα παραστούν και οι μεγαλομέτοχοι των κλινικών, εξαιτίας της κρισιμότητας της κατάστασης.

Οι ιδιοκτήτες θα εκτιμήσουν την κατάσταση σχετικά με την συνεργασία τους με τον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας τον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται να λάβουν τις πρώτες αποφάσεις για το αν θα μείνουν ή θα φύγουν.

Άλλωστε όπως σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr, υπάρχουν κάποιοι εκ των «μεγαλοκλινικαρχών» που τάσσονται υπέρ της διακοπής της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ λόγω των μεγάλων χρεών του φορέα προς τον κλάδο.

«Τι μας προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ» λένε χαρακτηριστικά όσοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Και το ζήτημα είναι πως τους επόμενους μήνες δεν αναμένεται να εκταμιευθούν χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών στους ιδιώτες παρόχους λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας που σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη. Και αυτό παρότι η νυν πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει να του δοθεί ρευστό έστω για τον Ιανουάριο.

Από την άλλη πάντως, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, υπάρχουν και οι πιο ψύχραιμες φωνές μέσα στους κόλπους των «κλινικαρχών», που λένε πως δεν είναι η κατάλληλη εποχή να σταματήσουν τη συνεργασία οι ιδιωτικές κλινικές με τον ΕΟΠΥΥ καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρό πρόβλημα στους ασφαλισμένους ειδικά τώρα που όλα στη χώρα είναι ρευστά.

Όμως όσοι υποστηρίζουν πως πρέπει να αποχωρήσει ο κλάδος από τον ΕΟΠΥΥ, σημειώνουν στο HealthReport.gr, πως δεν είναι οι ίδιοι που ξεκίνησαν την …υπόθεση αυτή. Λένε, πως πρώτος ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής άνοιξε τον «κύκλο» με τις δηλώσεις του περί διακοπής της συνεργασίας με τις ιδιωτικές κλινικές στις υπηρεσίες τουλάχιστον που παρέχονται από το δημόσιο τομέα.

Βέβαια ο Π.Κουρουμπλής έσπευσε να… μαλακώσει λίγο τις δηλώσεις του όταν αντιλήφθηκε προφανώς ότι η στροφή των ασθενών στο ήδη «πηγμένο» ΕΣΥ, μόνο προβλήματα και ουρές θα μπορούσε να δημιουργήσει στα δημόσια νοσοκομεία.

Και το πρόβλημα του κλάδου δεν εστιάζεται μόνο στο θέμα των οφειλών, το οποίο βέβαια δημιουργεί σοβαρές δυσλειτουργίες στις ιδιωτικές κλινικές. Κάποιες μάλιστα καθυστερούν και να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων. Το ζήτημα είναι πως είναι άγνωστο αν και υπό ποιες συνθήκες θα ανανεώσουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ, εφόσον το θελήσουν.

Στο τέλος Μαρτίου λήγει η άτυπη παράταση που έχει δοθεί στις συμβάσεις τους και ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Στα στελέχη των ιδιωτικών κλινικών επικρατεί εκνευρισμός το τελευταίο διάστημα δεδομένου πως ακόμη δεν έχει ορισθεί νέος πρόεδρος, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, και δεν μπορεί να γίνει καμία συμφωνία.

Άλλωστε ο νυν πρόεδρος Δημήτρης Κοντός έχει δώσει την παραίτηση του στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και περιμένει το διάδοχό του. Και λογικό, στο διάστημα αυτό δεν μπορεί να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις…

2 σχόλια:

  1. οι μικροβιολόγοι τι κάνουμε με τον ΕΟΠΥΥ; Τρώμε τα λεφτά μας; μάλλον....
    Το ξέρετε ότι ακούγεται πως δεν θα δωθεί φράγκο μέχρι τον Ιούνιο;
    Στη υγεία μας κορόιδα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εσυ ακομα δεν εχεις καταλαβει τι κανουμε οι μικροβιολογοι???ΚΟΙΝΩΣ Μ.................Ε. ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.

      Διαγραφή