Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Λουράντος: «Επιταγή των ελληνικών Αρχών και όχι της τρόικας ήταν οι αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο»

Τριπλασιασμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων την τελευταία τριετία, μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και συμφέροντα που επέφεραν αλλαγές στον κλάδο των φαρμακείων, κατήγγειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου,Κωνσταντίνος Λουράντος. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο κ. Λουράντος παρουσίασε στοιχεία από έρευνα που έγινε στην Αχαΐα σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν επαρκεί το εισόδημα τους για την κάλυψη της φαρμακευτικής του περίθαλψης, ενώ κατά 40% μειώθηκε η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία έχει μετακυληθεί στις...

... τσέπες των ασφαλισμένων, αφού η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 12,8% το 2012, ανέβηκε στο 24,4% στα τέλη του 2013, για να εκτιναχθεί στο 33,35% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η στάθμη των φαρμάκων στον δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 21,6%», επεσήμανε ο κ. Λουράντος, σημειώνοντας ότι «οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν, ανεξάρτητα από την πραγματικότητα». 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ ζήτησε από την κυβέρνηση να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να μελετήσει την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, από τα 2 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. 

Αναφερόμενος στις δομικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον φαρμακευτικό κλάδο, ο πρόεδρος του ΠΦΣ έκανε λόγο για «εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα που επέβαλαν τις αλλαγές στον φαρμακευτικό κλάδο και τις κάλυπταν με τον μανδύα της τρόικας, της οποίας ποτέ δεν ήταν επιταγές, αλλά πρωτοβουλία των ελληνικών Αρχών».

Μάλιστα, ο κ. Λουράντος παρουσίασε επιστολή της Ευρωπαίας διαμεσολαβήτριας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή σχετικό ερώτημα φαρμακοποιού της Αθήνας, που «αποδεικνύει ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για το χάος, είναι η προηγούμενη κυβέρνηση».

Σύμφωνα με το έγγραφο, «η απόφαση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ σχεδόν στο σύνολό τους ελήφθη με πρωτοβουλία των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αναφέρθηκε και στο «χάος» από την εφαρμογή του ωραρίου των φαρμακείων που «απορύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και την εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς» και από τις συνεχιζόμενες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως είπε, βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου