Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Πολύζος: Τέσσερα ερωτήματα για τη συμμετοχή στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια



"Τι θα γίνει στην περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του προϋπολογισμού φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ;", αναρωτιέται ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας.

Θέμα εφαρμοσιμότητας της εξαγγελίας του υπουργού Υγείας περί συμμετοχής στα φάρμακα με εισοδηματικά κριτήρια, εγείρει ο πρώην γενικός γραμματέας Υγείας.

IATRONET

Ο Νίκος Πολύζος σημειώνει ότι οι αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο φάρμακο, είχαν ως στόχο την ενίσχυση της συνταγογράφησης γενοσήμων.

Τα φάρμακα αυτά – τονίζει – έχουν σημαντικά χαμηλότερη τιμή, ενώ η κατανάλωσή τους ενισχύει την εγχώρια παραγωγή.

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, η εφαρμογή αυτού του - κατά τα άλλα - ορθού πολιτικού μέτρου, τα τελευταία δύο έτη, δεν θωρακίστηκε με παράλληλα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ούτε ο στόχος της αύξησης του μεριδίου των γενοσήμων να πραγματοποιηθεί, αλλά ούτε και οι ασθενείς να έχουν πραγματικό όφελος.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Κουρουμπλή, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας εγείρει τέσσερα ερωτήματα:

Με ποιά βάση υπολογισμού εισοδήματος και με ποιό μηχανισμό πιστοποίησης των κατά περίπτωση δικαιούχων θα ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια; Επισημαίνει, δε, ότι άνεργοι, ανασφάλιστοι και συνταξιούχοι δικαιούχοι ΕΚΑΣ καλύπτονται ήδη από άλλα προγράμματα.

Τα κριτήρια θα ισχύσουν μόνο για τα πάγια ποσοστά συμμετοχής ή και για την επιβάρυνση που προκύπτει από το μηχανισμό της θετικής λίστας; Και αν ναι, προτίθεται το υπουργείο να διαφοροποιήσει την επιβάρυνση που προκύπτει από τη θετική λίστα;

Διάγνωση

Ο υπολογισμός της συμμετοχής των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια δεν θα λαμβάνει υπόψη τη διάγνωση; Επίσης, τα ισχύοντα ποσοστά συμμετοχής θα διαφοροποιηθούν και εάν ναι θα μεταβληθούν σε πάγια συμμετοχή του ασφαλισμένου ανά συνταγή;

Αν υπάρξει υπέρβαση του στόχου των 2 δισ. ευρώ (της συμφωνημένης από τη δανειακή σύμβαση και το ανάλογο πρόγραμμα φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ), ποιός θα πληρώσει τη διαφορά;

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου