Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Πάροχοι ΕΟΠΥΥ: Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα

Γράφει: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - VIRUS.COM.GR

Αποχώρηση το συντομότερο δυνατό από τον ΕΟΠΥΥ, με οποιαδήποτε μορφή αποφασιστεί, προτείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΕΒΙ, ο πρόεδρος των ελευθεροεπαγγελματιών εργαστηριακών γιατρών.

«Ο σώζων εαυτόν σωθήτω» είναι η φράση που περιγράφει ίσως με τον καλύτερο τρόπο το αίσθημα που επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Η εκτίμηση για στάση πληρωμών εντός του Απριλίου, έστω και ως πιθανότητα, έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση σε μια σειρά επαγγελματικούς κλάδους που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό για την παροχή υπηρεσιών.

Με αφορμή και τα σενάρια για στάση πληρωμών, που έρχονται να προστεθούν στην ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των παρόχων, εξαιτίας κυρίως των σωρευμένων οφειλών του πρώτου στους δεύτερους, ο Κωνσταντίνος Μπεντεβής καλεί τους συναδέλφους του να αναστείλουν από 1η Μάϊου την πίστωση προς τους ασφαλισμένους.

«Συνάδελφοι μετά από τρία χρόνια σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ μπορούμε πλέον να κάνουμε έναν απολογισμό όχι μόνο οικονομικό αλλά και ηθικό και επαγγελματικό. Είναι σαφές ότι η πλάστιγγα γέρνει στη μεριά μας φορτωμένη από χρέη του οργανισμού προς εμάς και το σημαντικότερο από μία πολιτική απαξίωσης και αδιαφορίας απέναντί μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει έπειτα: «προτείνω λοιπόν από 1η Μαΐου 2015 να μη δεχόμαστε παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ, να εκτελούμε τις εξετάσεις που μας ζητάει ο ασθενής εκδίδοντας τα νόμιμα φορολογικά παραστατικά».

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΙ, εκτιμά πως για την κατάσταση του ΕΟΠΥΥ δεν ευθύνεται αποκλειστικά η οικονομική συγκυρία, επισημαίνοντας τη διαχρονική ανεπάρκειά του Οργανισμού σε 3 τομείς: στην αδυναμία του (εκούσια ή ακούσια) να πατάξει την κλοπή στο χώρο, στην άρνησή του να μηχανοργανωθεί σωστά και αξιόπιστα με διάφορες δικαιολογίες και στη μετατόπιση της οικονομικής αδυναμίας του στο τιμολόγιο των εξετάσεων.

«Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι ανεξάρτητες από οικονομικά δεδομένα και θα έδιναν στον ΕΟΠΥΥ την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα που αξίζει να έχει ο μοναδικός διαχειριστής του μόχθου του Έλληνα εργαζόμενου και φυσικά θα του μείωναν τα έξοδα τουλάχιστον κατά 30-35% αποφεύγοντας clow back, rebate και άλλες τέτοιες γερμανόφερτες ανακαλύψεις» τονίζει ο κ. Μπεντεβής.

Παράλληλα, μιλάει για την ανάγκη αναζήτησης ενός σοβαρού, αξιόπιστου, δίκαιου και δημοκρατικού συστήματος ιδιωτικής πρωτοβάθμιας περίθαλψης, μέσα από το διάλογο με την Πολιτεία, για την έναρξη του οποίου όμως θέτει πέντε «κόκκινες» γραμμές:

1. διαχωρισμό ιατρείων και πολυιατρείων ανάλογα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ξεχνώντας τον όρο «πάροχο»,
2. ορισμό επιτροπής ελέγχου κατά της διαφθοράς με πρόεδρο τακτικό δικαστικό και μέλη εκπροσώπους του ΠΙΣ,
3. αξιολόγηση όλων των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων στηριζόμενοι στο γαλλικό σύστημα αξιολόγησης που είναι ανεξάρτητο από την τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, 
4. υπογραφή Σ.Σ. με ασφαλιστικές δικλείδες που θα υποχρεώνουν όλους τους εμπλεκόμενους να τηρούν τους όρους της σύμβασης,
5. εξόφληση όλων των μέχρι τώρα οικονομικών υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ.

12 σχόλια:

  1. Εγω συμφωνώ, εσύ συμφωνείς, όλοι εμεις τι κάνουμε? καιρός για αποφάσεις χωρίς μισόλογα και αόριστες υποσχέσεις συνάδελφοι. Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ...ΤΑ ΕΞΩΔΙΚΑ ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ.ΓΙΑ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ?ΠΟΙΑ Η ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ??ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ?ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΑΣ??ΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΙΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ..ΜΗ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΑΛΛΟ.ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ .ΖΗΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΨΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ΜΑΣ .ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΛΗΞΕΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΕΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕς ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΚΟ !!!! ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. κ.Μπεντεβη , μην υποχωρήσετε τώρα,ακούγοντας άσχετους η πονηρούς , κυρηξτε επίσχεση από 1η Μαΐου ,ο ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει από τον Απρίλιο και μετά.Θα καταστραφούμε όλοι αδικαιολόγητα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΟΛΙΣ ΕΛΑΒΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΕΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΗ ΠΑΡΟΧΟ. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΚΡΙΒΩΣ.
    Μαθιουδάκης Στ.(Βιοπαθολόγος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το στοιβάζεις με τα υπόλοιπα, ούτε αυτά θα αποζημιωθούν...

      Διαγραφή
    2. ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ???

      Διαγραφή
  6. Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΥΣΕΙ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ.
    ΤΗΝ ΕΧΕΙ ΠΑΥΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΕΟΠΥΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ.
    ΤΩΡΑ, ΤΟ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΑΥΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΓΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ.ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΤΙΜΕΣ ΔΗΛ.ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ,ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή