Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΠΕΕΒΙ: Επιστολές προς πολιτική ηγεσία

Εξαιρετικό Επείγον
Αθήνα, 17/04/2015
Αρ. Πρωτ. : 14
Προς
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ 
Κοινοποίηση
Υπουργό Υγείας
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Κύριε Πρόεδρε του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.,

Ύστερα από τα δημοσιεύματα περί στάσης πληρωμών του Οργανισμού προς τους ιατρούς παρόχους, σας παρακαλούμε άμεσα, όπως μας διαψεύσετε ή επιβεβαιώσετε τα εν λόγω δημοσιεύματα.

Οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ είναι ήδη πολύ πίσω και δεν αντέχουν άλλη καθυστέρηση. Γι’ αυτό παρακαλούμε επίσης, όπως μας ορίσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των οικονομικών σας υποχρεώσεων των ετών 2012,2013 και 2014 καθώς και του Φεβρουαρίου 2015 όπως προβλέπεται από τη σύμβαση μας.

Θεωρούμε εξαιρετικά επείγουσα την απάντηση σας, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη μας ιατροί βιοπαθολόγοι και να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας, μιας και οι οικονομικές εκκρεμότητες του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. απέναντι μας έχουν καταστήσει τα ιατρεία μας μη βιώσιμα.

Ο Πρόεδρος    Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Μπεντεβής Μ. Παπακωνσταντίνου


Αθήνα, 17/042015
Αρ. Πρωτ. : 16

Προς
Υπουργό Οικονομίας
Κοινοποίηση
Υπουργό Υγείας
Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας
Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Υγείας
Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε τη μεσολάβησή σας για ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά την υπέρβαση του κλειστού και μειωμένου προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. για τις διαγνωστικές ιατρικές εξετάσεις (Κ.Α.Ε. 0671.01), κατά τουλάχιστον 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Ως αποτέλεσμα, το οικονομικό αυτό πρόβλημα του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετατίθεται στις πλάτες των εργαστηριακών γιατρών, που αναγκάζονται να εκτελούν τα παραπεμπτικά των ιατρικών εξετάσεων του Οργανισμού, χωρίς να αποζημιώνονται αλλά και πληρώνοντας το κόστος αυτών των εξετάσεων από την τσέπη τους.

Θα είμαστε πολύ σύντομοι, ελπίζοντας να σας συναντήσουμε και να σας εξηγήσουμε πιο αναλυτικά το θέμα.

Το ΦΕΚ 2243-Β’-18/8/2014 αναφέρει σαφώς ότι από την 01/09/2014 έπρεπε να περάσουν στο μηχανογραφικό σύστημα συνταγογράφησης εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ, οι συνταγογραφικοί περιορισμοί που :

1. Περιορίζουν δραστικά την υπερσυνταγογράφηση εξετάσεων, που από τη μια φορτώνουν το σύστημα με υπερβολικά έξοδα, αλλά και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο διαφθοράς που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει περιορίσει.
2. Προσαρμόζουν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα τη συνταγογράφηση εξετάσεων, ανάλογα δηλαδή με τη νόσο του ασθενή, αλλά και την δυνατότητα του κάθε ιατρού.
3. Προστατεύουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και τον συγκρατούν κατά 25% τουλάχιστον.

Κύριε Υπουργέ,

Αυτός ο κανόνας μέχρι και σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί στην συνταγογράφηση εξετάσεων και έτσι ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να υπερβαίνει τα όριά του.

Το αποτέλεσμα της υπερσυνταγογράφησης και ουσιαστικά της πλασματικής ζήτησης είναι να μην μπαίνει ένα τέλος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την διαφθορά στον χώρο των ιατρικών διαγνωστικών εξετάσεων. Ενώ, αυτήν την υπέρβαση του κόστους των εξετάσεων την πληρώνουμε εμείς οι εργαστηριακοί ιατροί, αφού υποχρεωνόμαστε σε claw back , rebate ή ότι άλλο σκαρφιστούν οι υπεύθυνοι για να μαζέψουν το ξεχείλωμα αυτού του προϋπολογισμού.

Είναι κατανοητό, ότι είμαστε οι τελευταίοι που ευθυνόμαστε για αυτήν την κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και αυτοί που την χρεωνόμαστε με άδικο και αντισυμβατικό κούρεμα.

Μετά από προφορικές εξηγήσεις (αναμένοντας και τις γραπτές) των υπευθύνων καταλήξαμε, ότι η ΗΔΙΚΑ είναι η αρμόδια υπηρεσία που όφειλε να εφαρμόσει στο μηχανογραφικό σύστημα συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ τις οδηγίες του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014. 

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας μας διαβεβαίωσε, ότι θα κάνει ότι μπορεί για την επιτάχυνση αυτής της εφαρμογής, αλλά η αρμοδιότητα ανήκει σε άλλο Υπουργείο (Υπουργείο Εργασίας) . 

Απευθυνόμαστε σε εσάς, που έχετε υπό την οικονομική σας εποπτεία το σύνολο των Υπουργείων και μπορείτε να επέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά.

Κύριε Υπουργέ,

Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα για την εφαρμογή του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014, ενημερώνοντάς σας παράλληλα ότι το Δεκέμβριο του 2014 υπό άγνωστες παρεμβάσεις τροποποιήθηκαν οι συνταγογραφικές οδηγίες του εν λόγω Φ.Ε.Κ. και βέβαια οι αλλαγές που έγιναν δεν περιορίζουν παρά στο ελάχιστο το πάρτυ στο χώρο μας. Ελέγξετε λοιπόν την εφαρμογή του Φ.Ε.Κ. 2243-Β-18/8/2014 και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται.

Τέλος, με αφορμή δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τους ιατρούς παρόχους θα θέλαμε να μας επιβεβαιώσετε ή διαψεύσετε τις συγκεκριμένες πληροφορίες.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας εξηγήσουμε το δίκαιο του αιτήματός μας.

Ο Πρόεδρος        Ο Γεν. Γραμματέας

Κ. Μπεντεβής      Μ. Παπακωνσταντίνου

13 σχόλια:

  1. Καλά χαιρετίσματα... Και εσείς περιμένετε αξιόπιστη απάντηση από τον υποργό!!!Ό,τι και να σας πει αναξιόπιστο θα είναι..Επομένως τι γυρεύετε? Ακόμα δεν καταλάβατε πως λεφτά υπάρχουν για τους Φωτόπουλους και τους Μπαλασόπουλους, για την ΕΡΤ των 10000 μηνιαίως και λοιπούς κηφήνες??Καλώς ήρθατε στην Χρεωκοπία-ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάλλον δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται..Ο ΕΟΠΥΥ ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ και δεν υπάρχει τίποτα στα ταμεία του... Επομένως τι να σας πουν και τι να σας απαντήσουν.. Εκτός αν περιμένετε τα 5 δις από τους αγωγούς του φυσικού αερίου..Να τους χαίρεστε όσοι τους ψηφίσατε.. Οι υπόλοιποι τι χρωστάμε μου λέτε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΠΟΥ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ, ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΖΩΟ ..
    ΜΟΝΟ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΤΟ ΕΞΤΡΑΔΑΚΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ-ΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ PIPES..
    ΩΡΑΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ...ΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΕΙΔΗ ΚΥΡΙΕ ΜΠΕΝΤΕΒΗ ΟΠΩΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΛΕΤΕ
    ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΑ ΚΑΙ Ο ΕΟΠΠΥ
    ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ
    ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΨΥΧΡΑΙΜΑ
    ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ NA ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑ ΟΛΟΙ ΜΙΑ ΟΡΓΑ-
    NΩMENH ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ??
    ΤΙ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΜΗ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ME
    TIΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ??
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά έχω αηδιάσει πραγματικά.... με όλα ...και όλους ......δόθηκαν 24 εκατ στην Αττική τον Δεκ/14 αλήθεια σε ποιούς?? και οι υπόλοιποι στην επαρχία δεν κάναμε τίποτα ειδικά με την απάντηση του ΕΟΠΥΥ ότι ήταν πολιτική εντολή !!! έπρεπε να είχαμε αναποδογυρίσει τον τόπο!! κύριοι της ΠΟΣΙΠΥ - ΠΕΕΒΙ είστε πολύ μικροί....Ποιός μου λέει ότι οι αλυσίδες δεν πληρώνονται ?? Ήρθαν και οι επόμενοι και μια από τα ίδια..... ΝΤΡΟΠΗ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οκ να δεχτώ την επιστολή.Πρέπει όμως να τελειώνει ως εξής: ........ Έάν μετά 10μέρου δεν μας έχετε απαντήσει προχωρούμε σε επ αόριστον επίσχεση!!.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η επίσχεση δε γίνεται λόγω Βιοϊατρικής,λεφτά από εοπυυ τελείωσαν,clawback και rebate ισχύουν.Αυτά είναι τα δεδομένα...με άλλα λόγια ο καθένας μόνος του σαν άγριο ζώο στη ζούγκλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι πληρωμές του κράτους θα γίνουν με γραμμάτια, ομόλογα, υποσχετικές, κουπόνια IOUs (δεν ξέρω πως θα τα λένε)! Το γράφουν οι ξένες εφημερίδες. Για να δούμε ποιός θα τα πάρει! Ας βγουν όλοι από τον ΕΟΠΥΥ κι ας τα πάρει η Βιοϊατρική. Εκτός κι αν νομίζετε ότι συμφέρουν και τότε τα παίρνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ -ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΙ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΕΙ,ΟΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΙΣΚΟΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ??.ΠΟΙΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ??ΟΠΟΙΟΝ ΕΚΛΕΞΑΜΕ Η ΟΠΟΙΟΝ ΝΑΝΑΙ.

      Διαγραφή
    2. Ξυπνήστε λίγο συνάδελφε,ελάχιστα κουτόχαρτα εοπυυ παίρνω (νέος δη,που εφαρμόζει και πλαφόν και ΦΕΚ ανά εντολή),μόνο και μόνο για να μην ερημώσει το ιατρείο.

      Διαγραφή
  10. Είναι κάποιοι συνάδελφοι που και κουτόχορτο να μας δώσουνε θα τρέχουνε να το πάρουνε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή