Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

Με κομμένη την ανάσα όλος ο πλανήτης - Τι γράφουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
http://www.imerisia.gr/
Απίστευτο είναι το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα και της επόμενης ημέρας, είτε με «ναι» είτε με «όχι». Ολα τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν συνεχή ρεπορτάζ και εκτιμήσεις για το τι θα πρέπει να περιμένουν οι Ελληνες από τη Δευτέρα ενώ αναφέρονται στην οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild οι κορυφαίοι τραπεζίτες της Deutsche Bank έχουν προγραμματίσει για απόψε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις ενός «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα για τους διεθνείς πιστωτές. Παρόμοιες κινήσεις σχεδιάζουν όπως αναφέρει η εφημερίδα και άλλες μεγάλες τράπεζες.

Ο επαναστάτης και το δημοψήφισμά του, γράφει το γερμανικό περιοδικό"Der Spiegel" επισημαίνοντας ότι η σημερινή κάλπη φέρει την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν αυτός που οδήγησε τους Έλληνες ψηφοφόρους στην κάλπη και μάλιστα τους υπέδειξε να πουν «όχι» στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των δανειστών. Σε άλλο άρθρο του, το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι οδηγούνται σε δημοψήφισμα για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 1974. Σ' ένα τρίτο άρθρο, το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει ότι «περίπου δέκα εκατομμύρια Έλληνες καλούνται να βάλουν σήμερα ένα σταυρό, για ποιο πράγμα όμως ακριβώς;», διερωτάται το περιοδικό, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι αόριστο καθώς αυτή τη στιγμή, η πρόταση την οποία καλούνται να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι, δεν είναι πλέον στο τραπέζι, όπως δήλωσε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 


Ο θεός της μισής αλήθειας... Με τα λόγια αυτά το γερμανικό περιοδικό"Focus" χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι για να πείσει τους Ελληνες να γυρίσουν την πλάτη στους δανειστές. «Συνειδητή χειραγώγηση: O Eλληνας πρωθυπουργός λέει "όχι" στη λιτότητα της ΕΕ χρησιμοποιώντας τη δύναμη των αριθμών για την ανεργία και άλλους οικονομικού δείκτες». Η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ βασίστηκε στους αριθμούς, κάνοντας αναφορά ειδικά στο ύψος του κατώτατου μισθού και συγκρίνοντας το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων το 2010, από τότε που ξέσπασε η κρίση στη χώρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε σαφή θέση στο δημοψήφισμα καλώντας τους ψηφοφόρους να πουν "όχι" στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων των δανειστών, επισημαίνει το περιοδικό. 


Αν επικρατήσει το "ναι" στο σημερινό δημοψήφισμα, τότε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθεί, υποστηρίζει σε άλλο άρθρο η γερμανική εφημερίδα "Bild". Το σχετικό άρθρο υπενθυμίζει στους αναγνώστες της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας τη δέσμευση του υπουργού απέναντι στον ελληνικό λαό ότι εάν οι Έλληνες ψηφοφόροι υπερψηφίσουν την πρόταση των δανειστών, τότε ο ίδιος θα αποχωρήσει από το αξίωμά του.

«Οι Έλληνες διχασμένοι σε ένα δημοψήφισμα στην κόψη του ξυραφιού» γράφουν οι Financial Times, επισημαίνοντας: «Οι Έλληνες ψηφίζουν σε ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που προκηρύχθηκε μόλις μια εβδομάδα πριν και μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας ως μέλους της ευρωζώνης».

Το BBC επισημαίνει ότι εκατομμύρια Έλληνες προσέρχονται για να ψηφίσουν σε ένα κρίσιμο δημοψήφισμα για το εάν θα αποδεχθούν τους όρους ενός διεθνούς πακέτου διάσωσης.

Το άρθρο του Bloomberg τιτλοφορείται: «Οι Έλληνες ψηφίζουν για την παραμονή στο ευρώ ενώ οι τράπεζες στερεύουν». Οι ψηφοφόροι πηγαίνουν διχασμένοι στην κάλπη σε ένα ιστορικό δημοψήφισμα που θα μπορούσε να καθορίσει τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, αναφέρει το δημοσίευμα.

Από τη μεριά του, η βρετανική εφημερίδα Guardian σημειώνει ότι «οι Έλληνες ξεκίνησαν να ψηφίζουν σε ένα δημοψήφισμα την ώρα που το ευρώ αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερή του πρόκληση».

Σε πιο δραματικούς τόνους κινείται το άρθρο της βρετανικής Telegraph που έχει τίτλο «Η ΕΕ προειδοποιεί για Αρμαγεδώνα αν οι Έλληνες απορρίψουν την πρόταση».

Οι New York Times έχουν τίτλο «Η μέρα του λογαριασμού για τις ελληνικές τράπεζες και για τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης έφθασε» και γράφουν πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι θα είναι αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα.

Πρωτοσέλιδο είναι η Ελλάδα και στο σημερινό φύλλο της γαλλικής Le Monde που τιτλοφορείται ότι«το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα». Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας φιλοξενείται μεταξύ άλλων και άρθρο που κάνει λόγο για νεόπτωχους, αναφέροντας ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

«Στοίχημα της Αθήνας» χαρακτηρίζει από την πλευρά της το ελληνικό δημοψήφισμα η Liberation. «Οι Ελληνες αποφασίζουν την Κυριακή για τα μέτρα που προτείνουν οι πιστωτές της», αναφέρει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα κρίσιμο δημοψήφισμα, το οποίο όμως οργανώθηκε μέσα σε σύγχυση.

«Η Ελλάδα οδηγείται σε μια ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της» γράφει η Washington Post, η οποία αναφέρεται στις δύο συγκεντρώσεις υπέρ του «ναι» και υπέρ του «όχι» που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή. Οι Έλληνες-γράφει το δημοσίευμα-είναι χωρισμένοι με πάθος ανάμεσα σε αυτούς που φοβούνται ότι η Ελλάδα θα χάσει τη θέση της στην Ευρώπη και αυτούς που ζητούν να αλλάξει η Ευρώπη με κάθε κόστος.

«Σύγχυση επικρατεί στην Ελλάδα» είναι το τίτλος του δημοσιεύματος στο αμερικανικό περιοδικό Time, τονίζοντας ότι οι πολίτες δεν γνωρίζουν για ποιο πράγμα θα ψηφίσουν την Κυριακή:

«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν την Κυριακή σε μια ψηφοφορία που μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρώπη και θα πρέπει να τους συγχωρέσουμε αν ίσως ξύνουν το κεφάλι τους μπροστά στο ερώτημα του δημοψηφίσματος» αναφέρει το περιοδικό.

«Μεγάλο μπέρδεμα» χαρακτηρίζει το σημερινό δημοψήφισμα και ο Mike Bird, του Business Insider:

«Ζητείται από τους Έλληνες να ψηφίσουν (με ένα ναι ή ένα όχι) για δυο επίσημα έγγραφα για πρόγραμμα διάσωσης, τα οποία λίγοι έχουν διαβάσει και ακόμη λιγότεροι έχουν κατανοήσει. Δεν είναι καν ξεκάθαρο αν η συμφωνία που τίθεται προς ψήφιση εξακολουθεί να ισχύει. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν διχασμένη την κοινή γνώμη. Κανείς δεν είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα».

Οι New York Times επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη μέρα για την Ελλάδα και το μέλλον της στην ευρωζώνη, το οποίο, όπως σχολιάζουν, «μπορεί να συνδέεται με το κατά πόσον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πρόθυμη να στηρίξει την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών και να εμποδίσει μία ολοκληρωτική οικονομική κατάρρευση». «Ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της ελληνικής ψήφου, η ΕΚΤ θα βρεθεί τη Δευτέρα αντιμέτωπη με μία σειρά από αγωνιώδεις αποφάσεις», γράφουν οι NYT, επισημαίνοντας ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου