Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Τέλος στο clawback & στο rebate στα Προνοιακά Ιδρύματα με απόφαση Κουρουμπλή - Επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ



Στην κατάργηση εντός του Ιουλίου των χαρατσιών clawback και rebate στα Προνοιακά Ιδρύματα και στις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης προχωρά το υπουργείο Υγείας, όπως εξήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Το μέτρο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει ανακούφιση σχολίασε ο υπουργός Υγείας, σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, ο οποίος ταλανίστηκε από τις προηγούμενες μνημονιακές πολιτικές. Βεβαίως δεν θα δημιουργήσει την ίδια ανακούφιση και στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος καλείται ο ίδιος να καλύψει τα ποσά αυτά.

Να σημειωθεί ότι οι Προνοιακές Δομές (σύμφωνα με την καταγραφή είναι 170) και οι Στέγες (είναι γύρω στις 70 και φιλοξενούν περί τα 350 άτομα) ενέπιπταν στο άρθρο 100 του Μεσοπρόθεσμου που αφορούσε το clawback και το rebate των Ιδιωτικών Κλινικών. Οι εν λόγω Μονάδες πλήρωναν στον ΕΟΠΥΥ 34 ευρώ νοσήλιο, το οποίο με τα χαράτσια, κατέληγε στο ποσό των 18 ευρώ (καθαρό για τις Μονάδες).

Όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΕΟΠΥΥ κ. Γιάννης Βαφειάδης, η ιστορία της κατάργησης των clawback και rebate είναι αποτέλεσμα της δημόσιας διαβούλευσης των Ιδρυμάτων με τον ΕΟΠΥΥ η οποία ολοκληρώθηκε χθες. Πλέον θα πραγματοποιηθούν άλλες συμβάσεις επικαιροποιημένες, μεταξύ των Κοινωφελών Ιδρυμάτων, των Στεγών και των ΜΚΟ με την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ακόμη, ότι ήδη προχωρούν όλες οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υποτιμάμαι τις Μονάδες αυτές, καθώς πρόκειται για Μονάδες Δευτεροβάθμιας και Αυξημένης Φροντίδας, που σημαίνει ότι είναι σχεδόν ισότιμες με ένα νοσοκομείο ή Κλινική. Η σημασία τους δε για το σύστημα υγείας, είναι τεράστιο, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, με την λειτουργία των εν λόγω Μονάδων, αποδεσμεύουμε 50 κλίνες από το ΕΣΥ και 5.000 ημέρες νοσηλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου