Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

EFSF: Επιστολή στην κυβέρνηση ότι είναι ανά πάσα στιγμή, απαιτητά τα δάνεια των 140 δισ.

Νέο σοκ - Δραματικές εξελίξεις

PROTOTHEMA
Αυτό σημαίνει ότι ζητούν πίσω όλο το ποσό που μας έχουν δανείσει ως τώρα - Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Ντόμινο κατάρρευσης και χρεωκοπίας απειλεί πλέον άμεσα την ελληνική οικονομία, μετά την αποστολή από τον EFSF της ανακοίνωσης ότι θέτει τη χώρα μας σε καθεστώς πτώχευσης μετά την λήξη της ισχύος του ελληνικού προγράμματος και την ταυτόχρονη αθέτηση της πληρωμής προς το ΔΝΤ.

Παρά τις εκτιμήσεις κορυφαίων παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών πως ο EFSF «τρέμει» την προοπτική να χάσει τα 130 δισ. που του χρωστά η Ελλάδα, η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσουν τα ελληνικά ομόλογα και να καταστούν ληξιπρόθεσμα, ακόμα και εκείνα που είναι σε χέρια ιδιωτών, με συνέπεια να συμπαρασύρει τις ελληνικές τράπεζες και ολόκληρο τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα της οικονομίας. Πρακτικά, όπως αναφέρουν παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα σημάνει τότε η κατάρρευση της οικονομίας και η ανάγκη έκδοσης νέου νομίσματος.

Σε χρόνο «μηδέν» το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έκανε πράξη την προειδοποίηση του προέδρου του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοίνωσε πως το EFSF θα κάνει απαιτητό ολόκληρο το χρέος των 130 δισ. της χώρας μας προς το Ταμείο. Ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει δημόσια ο κ.Ρέγκλινγκ την περασμένη εβδομάδα, πριν καταστεί ληπρόθεσμη η οφειλή στο ΔΝΤ –και πριν φυσικά προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Την ίδια μέρα και η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι θα κινήσει και εκείνη άμεσα την αντίστοιχη διαδικασία του ΔΝΤ (και όχι έως και ένα μήνα μετά που προβλέπει το καταστατικό του) εφόσον η Αθήνα δεν πλήρωνε την δόση προς το Ταμείο.

Το μεσημέρι της Παρασκευής πάντως ο κ.Ρέγκλινγκ είχε δηλώσει πως θα εισηγείτο στο ΔΣ του EFSF να μην γίνουν άμεσα απαιτητή ολόκληρη η οφειλή προς το Ταμείο. Έκανε όμως άμεσα την κίνηση να ανακοινώσει στην ελληνική κυβέρνηση την αξιώσή του για την είσπραξη και πλέον ο χρόνος πιέζει σε βάρος της χώρας μας για την εξεύρεση συμφωνίας, αφού το ποσό των 130 δις. δεν μπορεί να πληρωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου