Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Goldman Sachs: Ακόμα και με «όχι», η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη - αλλά με κλειστές τράπεζες - !

Η Goldman Sachs προβλέπει την ενεργοποίηση πολιτικών αλλαγών

NAFTEMPORIKI.GR
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα, αν και θα έχει αρνητική επίδραση στις αγορές, δεν πρόκειται να οδηγήσει αυτόματα στο Grexit.

Το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν συνεπάγεται την αυτόματη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, επισημαίνει η Goldman Sachs, σύμφωνα με νέα έκθεση για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα, αν και θα έχει αρνητική επίδραση στις αγορές, δεν πρόκειται να οδηγήσει αυτόματα στο Grexit.

Όπως εξηγεί, εάν επικρατήσει το «όχι» οι ευρωπαϊκές αρχές ούτε θα επεκτείνουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά ούτε και θα προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους στην ελληνική κυβέρνηση.

Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, όπου θα προκληθούν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην αλλαγή της ελληνικής κυβέρνησης και στη συγκρότηση μίας νέας, φιλο-ευρωπαϊκής.

Βέβαια, διευκρινίζει η Goldman Sachs, σ’ αυτό το σενάριο η αβεβαιότητα είναι το κύριο χαρακτηριστικά, με το Grexit να μην αποκλείεται τελείως.

Όμως, συνεχίζει, το βασικό σενάριο της Goldman Sachs προβλέπει την ενεργοποίηση πολιτικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση της άρσης του αδιεξόδου και της συγκρότησης μίας περισσότερο φιλο-ευρωπαϊκής κυβέρνησης.

Στην περίπτωση όπου στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι», εκτιμά η επενδυτική τράπεζα, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης θα παραιτηθούν, γεγονός που θα έχει θετική αντανάκλαση στις αγορές.

Άμεσα, θα συγκροτηθεί μία νέα κυβέρνηση, η οποία θα είναι προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και θα προωθήσει την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο, το οποίο προβλέπει παραμονή της τρέχουσας κυβέρνησης, ακόμη και στο ενδεχόμενο του «ναι».

Ένα τέτοιο σενάριο θα συνεπάγεται υψηλή αβεβαιότητα για την Ελλάδα, καθώς οι δανειστές θα αρνηθούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεδομένης της διάρρηξης των δεσμών εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών.

Και πάλι όμως, η οικονομική κατάρρευση και οι «κλειστές» τράπεζες θα εγείρουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες θα καταλήξουν σε ένα πιο φιλο-ευρωπαϊκό κυβερνητικό σχέδιο.

Καταλήγοντας, η Goldman Sachs διευκρινίζει ότι στο τρίτο σενάριο ο κίνδυνος του Grexit δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου