Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

"Ή πληρωνόμαστε ή κόβουμε τις συνταγές"


Αποφασισμένοι να σταματήσουν να εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, διακόπτοντας την πίστωση προς το Οργανισμό, ακόμη και μέσα στο μήνα, εμφανίζονται οι φαρμακοποιοί, προειδοποιώντας για "αυγουστιάτικα μελτέμια" σε περίπτωση που συνεχιστεί η καθυστέρηση της αποπληρωμής των οφειλών για τις συνταγές του Απριλίου. 

Οι φαρμακοποιοί, που ανέμεναν τις προηγούμενες ημέρες να ξεκινήσει η διαδικασία της καταβολής, κάνουν λόγο για εμπαιγμό από τη συνεχή αλλαγή των ποσών που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους από τον ΕΟΠΥΥ και των ημερομηνιών διάθεσής τους, γεγονός που μεταφράζεται ως "στάση πληρωμών" και που, όπως επισημαίνουν, οδηγεί αυτή τη φορά σε διακοπή της εκτέλεσης συνταγών προς τους ασφαλισμένους και πιθανόν και σε άλλης μορφής κινητοποιήσεων. 






Οι φαρμακοποιοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχουν δώσει περιθώριο λίγων ακόμη ημερών στον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να εξοφληθεί το ποσό των 160 εκατ. ευρώ περίπου που αφορά στις συνταγές του Απριλίου, διαφορετικά, όπως διαμηνύει ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αποφασίσει την άρση της πίστωσης στον ΕΟΠΥΥ μέσα στον Αύγουστο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Οργανισμός αδυνατεί να πιστώσει το σύνολο της οφειλής, όπως είχε αρχικά ενημερώσει τους φαρμακοποιούς μέχρι τις 15 Αυγούστου, και αναμένεται να εξοφλήσει ένα μέρος του ποσού (περίπου τα μισά χρήματα), όπως είχε κάνει και τους προηγούμενους μήνες, το πιθανότερο στα τέλη του μήνα. 

Ο βασικός λόγος που ο ΕΟΠΥΥ προχωρά σε πληρωμές… με δόσεις, είναι η μεγάλη υστέρηση που καταγράφουν από την αρχή της χρονιάς οι αποδόσεις των εισφορών για την υγεία από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς οι πόροι αυτοί διοχετεύονται στην καταβολή των συντάξεων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν δημιουργήσει ένα "μίγμα οικονομικής ασφυξίας" όχι μόνο για τους φαρμακοποιούς, αλλά και για τους παρόχους υγείας στο σύνολό τους. 

Σε επιστολή μάλιστα που απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την προηγούμενη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και στο διοικητή του Οργανισμού Δημήτρη Κοντό, αναφέρεται ότι οι φαρμακοποιοί "με κανέναν τρόπο δεν θα ανεχθούν τον εμπαιγμό και την δήθεν εξόφλησή τους με ένα υποτυπώδες ποσοστό, την ώρα που οι Έλληνες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι ουσιαστικά απολαμβάνουν τα δικαιώματα της ασφάλισης και της σύνταξης ενώ τα φαρμακεία χρεοκοπούν". 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου