Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Νέοι κόφτες και περιορισμοί στη συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους



HEALTH VIEW.GR

Νέα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και της φαρμακευτικής δαπάνης, λαμβάνει το υπουργείο Υγείας. Άμεση ενεργοποιεί «κόφτες» και περιορισμούς στην συνταγόγραφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους. Παράλληλα επεκτείνει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα σε ακόμη 10 παθήσεις. 

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέχρι τέλος του έτους για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα ακριβό φάρμακο θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένταξή του σε θεραπευτικό πρωτόκολλο ή να «συνοδεύεται» από συγκεκριμένες συνταγογραφικές οδηγίες. Την ίδια στιγμή, στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας βρίσκονται τα πρώτα 10-20 φάρμακα σε κατανάλωση, τα οποία θα συνταγογραφούνται πλέον υπό προϋποθέσεις. 

Τα νέα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης αποφασίστηκαν σε σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννη Μπασκόζο. Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μπασκόζος τόνισε ότι κανένα καινούριο φάρμακο δεν θα πρέπει να συνταγογραφείται εκτός Πρωτοκόλλου, προσθέτοντας ότι πρέπει να ενταχθούν τα σκευάσματα αυτά στη θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων. 

Πιο αναλυτικά, αποφασίστηκε να ενσωματωθούν άμεσα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης 4 θεραπευτικά πρωτόκολλα που αφορούν σε νευρολογικές παθήσεις (άνοια, Πάρκινσον, επιληψία), 2 σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και 1 βρογχίτιδας, 2 για την ψωρίαση και ένα για θρομβοεμβολική νόσο. 

Επίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τους γιατρούς να είναι δεσμευτική καθώς σήμερα τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και επομένως δίνουν μεγάλο περιθώριο «ευελιξίας» κατά τη συνταγογράφηση. Τέλος εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα συσταθεί Επιτροπής διαπραγμάτευσης των τιμών των νέων καινοτόμων φαρμάκων.

1 σχόλιο:

  1. ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΗΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.ΚΟΦΤΕΣ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΜΠΑΚΑΛΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΚΟΚ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΕΤΕ.ΑΥΤΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ,ΑΥΤΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΓΕΝΟΣΗΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ.ΑΠΛΑ ΞΕΚΟΛΛΗΣΤΕ ΛΙΓΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή