Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Οι κουρεμένοι προϋπολογισμοί και οι οφειλές ΕΟΠΥΥ-ΕΣΥ


Όλα τα …χρέη της Υγείας! 

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report

Με κουρεμένους προϋπολογισμούς αλλά και αμέτρητα χρέη καλείται το δημόσιο σύστημα της υγείας να τα βγάλει πέρα, σε καιρό κρίσης, 3ου μνημονίου και με κατακόρυφη αύξηση της κίνησης των ασθενών.

Οι τελευταίες καταγραφές άλλωστε μιλούν για αύξηση των επισκέψεων στις δημόσιες δομές κατά τουλάχιστον 30%. Και πως θα μπορούσε να ήταν αλλιώς αφού οιεξαντλημένοι οικονομικά ασθενείς επιδιώκουν να γλιτώσουν όσο είναι δυνατόν περισσότερα, έστω κι αν βασανίζονται στην αναμονή των δημοσίων νοσοκομείων.

Όμως το ζήτημα είναι πως το ΕΣΥ λόγω περιορισμένης χρηματοδότησης όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και κουρεμάτων εξαιτίας των μνημονίων, χρωστά αμέτρητα εκατ. ευρώ, όπως εξάλλου και ο ΕΟΠΥΥ.

Χαρακτηριστικό είναι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι μειωμένος κατά 500 εκατ. ευρώ φέτος σε σχέση με το 2014. Αντίστοιχα και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ που κουρεύτηκε 500 εκατ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο.

Ίσως γι αυτό να μένουν κάπου στον …αέρα ακόμη τα 700 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες παρόχους από το 2012!
Χωρίς να υπολογίσει κανείς όλα τα υπόλοιπα χρέη του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα τα νοσοκομεία οφείλουν κατά τον υπουργό Υγείας 918 εκατ. ευρώ προς τρίτους παρότι έχουν δρομολογηθεί ορισμένες πληρωμές.



Πάντως παρά τους κουρεμένους προϋπολογισμούς και τη δυσκολία που υπάρχει στη λειτουργία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ, οι τροϊκανοί επιμένουν πως θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω κουρέματα και εξοικονομήσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα αλλά και στον ΕΟΠΥΥ.
Άγνωστο τι θα μείνει στο τέλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου