Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

«Διαφημίζουν» προσλήψεις των προηγούμενων!


Δεν μας λέει όλη την αλήθεια με τις προσλήψεις στα νοσοκομεία η κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι οι προσλήψεις, που προβάλει ότι «γίνονται για πρώτη φορά μετά από χρόνια», στην πραγματικότητα οι σχετικές πιστώσεις είχαν εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις!

Ας δούμε όμως ποιες προσλήψεις έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και τι είχε γίνει από τους προηγούμενους. Ο ίδιος ο Π. Πολάκης, μιλώντας προχθές στο νοσοκομείο Χανίων έκανε λόγο για τις προσλήψεις που έχουν γίνει κι αυτές που προγραμματίζονται για πρώτη φορά μετά από 7-8 χρόνια.

Ειδικότερα, δήλωσε πως «αυτό έγινε με τις 985 θέσεις για τις οποίες προχώρησε η διαδικασία και 10 Ιανουαρίου βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα, με τους 617 επικουρικούς γιατρούς που διορίσαμε μέχρι 31 Δεκεμβρίου, με τα 570 άτομα επικουρικό προσωπικό που θα βγει η προκήρυξη μέσα τον Ιανουάριο, με τους άλλους 1.800 που θα βγουν τον Φλεβάρη και μαζί με αυτούς 600 και 90 άλλοι γιατροί για την Πρωτοβάθμια».
Ακόμη, πρόσθεσε ότι: «Παράλληλα παρατάθηκε μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2016 η θητεία 1.100 ατόμων προσωπικό που υπηρετούσε σε νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν δύο ακόμα συμπληρωματικές προκηρύξεις για 187 άτομα που διορίζονται στο ΕΚΑΒ αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και άλλα 100 άτομα στην προκήρυξη του Φεβρουαρίου όπως και η προκήρυξη που θα βγει μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ για 400 νοσηλευτές και 100 γιατρούς για τη στελέχωση μονάδων και κρεβάτια εντατικής θεραπείας».

Αν συγκρίνουμε με τις πιστώσεις, που είχαν εγκρίνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα δούμε ότι εν πολλοίς δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πανηγυρίζουν οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης. Κατά πρώτο λόγο, το 2014, προχώρησαν οι προσλήψεις 416 ιατρών, που προέρχονταν από έγκριση πιστώσεων του 2013 και εντός του 2014 δόθηκε έγκριση για επιπλέον 532 ιατρούς.

Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2014 – δηλαδή πρακτικά λίγο πριν τις εκλογές – το οικονομικό επιτελείο ενέκρινε πιστώσεις για προκήρυξη και πρόσληψη: 706 νοσηλευτών, 200 παραϊατρικού προσωπικού, 79 φαρμακοποιών, 20 δικηγόρων και 90 ιατρών.

Δηλαδή, συνολικά, εγκρίθηκαν τα κονδύλια για πρόσληψη 1.095 εργαζομένων, οι οποίοι θα μπορούσαν να προσληφθούν μέσα στο 2015. Όμως, ως γνωστόν, ακολούθησε η περίοδος «της δημιουργικής ασάφειας» και «της περήφανης διαπραγμάτευσης», κατά την οποία η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχε εύλογα πρακτικά παγώσει κάθε είδους δημόσιας δαπάνης για προσλήψεις.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η κυβέρνηση μας λέει τη μισή αλήθεια. Πρακτικά δεν έκανε η ίδια ούτε μία νέα πρόσληψη νέου, μόνιμου προσωπικού το 2015. Και οι περισσότερες από αυτές, που θα υλοποιήσει από δω και πέρα, προέρχονται από πιστώσεις, που είχαν εγκριθεί από το 2014. Οι επικουρικοί «δεν μετράνε» καθώς το κόστος καλύπτεται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων…

Κλείνοντας, οφείλω να σημειώσω ότι βαρέθηκα να ακούω τόσα χρόνια ότι το ΕΣΥ έχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού, όταν ουδείς κάθισε να χαράξει μια ορθολογική πολιτική ανθρωπίνων πόρων με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού. Και όχι φυσικά με βάση τους εκάστοτε οργανισμούς των νοσοκομείων, οι οποίοι όλοι λίγο ως πολύ γνωρίζουμε πως έχουν φτιαχτεί…

Ναι, τα νοσοκομεία μας έχουν ανάγκη νέων στελεχών. Όχι όμως τόσο ιατρών. Έχουμε δραματική έλλειψη ειδικοτήτων, όπως πληροφορικών, κοστολόγων, λογιστών, βιοϊατρικών μηχανικών. Διότι σήμερα τα τμήματα προμηθειών και οικονομικών είναι γεμάτα με υπαλλήλους ΥΕ και ΔΕ, που με τα χρόνια κατάφεραν να μετακινηθούν σε πιο.. ξεκούραστες θέσεις. Έτσι, όμως, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Όποιος και αν είναι κυβέρνηση….-

1 σχόλιο: