Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Σύλλογοι γενικών ιατρών: Αίτημα συνάντησης με θέμα την κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας


Σχετική εικόνα

Σύλλογος γενικών ιατρών Κέρκυρας
Σύλλογος γενικών ιατρών Δυτ. Μακεδονίας
Σύλλογος Γενικών ιατρών Ρεθύμνου
Σύλλογος Ιατρών ΚΥ Λάρισας
Σύλλογος ΠΦΥ Ν. Δράμας

15/1/2016

Θέμα: Αίτημα συνάντησης με θέμα την κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

Προς 
Υπουργό υγείας κ.Ξανθό

Ως εκπρόσωποι ενώσεων γενικών γιατρών εκπροσωπούμε τους ιατρούς της ειδικότητας μας σε πάνω από 10 νομούς της Ελλάδας. Τον τελευταίο χρόνο παρά τις μεγαλεπίβολες εξαγγελίες σας για στήριξη της ΠΦΥ στη χώρα μας βλέπουμε πράξεις που κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Συγκεκριμένα

1) Προτείνετε και μάλιστα εξ όσων πληροφορούμαστε έχετε προχωρήσει σε σκέψεις για την έκδοση υπ. απόφασης που θα εμπλέκει τους γιατρούς της ΠΦΥ στα νοσοκομεία. Παρότι ήδη με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ήταν απόλυτα εφικτή η στήριξη της νοσοκομειακής περίθαλψης με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων (μέσω αποσπάσεων από τις ΥΠΕ) εκτός της γενικής ιατρικής, είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό την εμπλοκή των γενικών ιατρών στα νοσοκομεία. Η κίνηση σας αυτή έρχεται όπως δημόσια έχετε δηλώσει εξαιτίας των ελλείψεων σε ειδικευμένους και κυρίως ειδικευόμενους και είναι προφανές ότι υποβαθμίζει την ειδικότητα μας σε παρειά των νοσοκομειακών ειδικοτήτων. Είναι προφανές (όπως ήδη έχουν ξεκινήσει) ότι θα προκαλέσει ισχυρότατες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις που υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι γενικών ιατρών.

2) Αφήσατε παρά τις δεσμεύσεις σας, όπως φάνηκε στη πράξη με το παράλληλο πρόγραμμα-προσχέδιο νόμου που τελικά μάλιστα αποσύρθηκε εκτός εξίσωσης στη μονιμότητα του ΕΣΥ τους νέους γενικούς γιατρούς. (Στο αποσυρθέν νομοσχέδιο μάλιστα προβλεπόταν η μονιμοποίηση μόνο των συναδέρφων που διορίστηκαν το 2010 και όχι η οριστική επίλυση του προβλήματος ).

3) Δεν έχετε προχωρήσει παρά τις δεσμεύσεις στη στελέχωση ΚΥ και ΠΙ απομακρυσμένων περιοχών με αποτέλεσμα μετακινήσεις γενικών ιατρών που συνήθως δεν αποζημιώνονται με μεγάλη οικονομική ζημιά για τον μετακινούμενο.

4) Έχετε περικόψει σημαντικά ποσά εφημεριακής δεδουλευμένης εργασίας σε όλα τα ΚΥ της Ελλάδας, ποσά που φτάνουν στο 40% της αποζημίωσης σε ορισμένες περιπτώσεις για ολόκληρο το 2014.

5) Οι χωροι εργασίας μας παραμένουν με τεράστιες ελλείψεις τόσο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (σπάνια γίνεται εφημερία με παρουσία νοσηλευτή) και χωρίς βασικά αναλώσιμα τόσο σε υγειονομικό υλικό αλλα και σε άλλα υλικά (χαρτι εκτύπωσης, μελάνια υπολογιστών, υλικά καθαρισμού κοκ)

Είναι προφανές ότι όλα τα παραπάνω κινούνται στην κατεύθυνση της υποβάθμισης της ειδικότητας μας και της υπονόμευσης του εργασιακού μας μέλλοντος εντός του ΕΣΥ. 

Ως εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων ενώσεων γενικών ιατρών και ελλείψει δευτεροβάθμιου οργάνου θεωρούμε πως το ελάχιστο που οφείλετε ως εκπρόσωπος του κράτους πριν προχωρήσετε στις ρυθμίσεις που προωθείτε, αλλά και σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, είναι πρώτα να ακούσετε τις απόψεις μίας αντιπροσωπείας εκπροσώπων της ειδικότητας μας και να μας ενημερώσετε για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με την ειδικότητα μας και τον τρόπο εργασίας μας. Σας είναι άλλωστε γνωστό ότι η γενική ιατρική είναι η μόνη ειδικότητα που άπτεται αποκλειστικά της ΠΦΥ και είναι προφανές ότι θα έπρεπε προ της όποιας αλλαγής να έχετε προχωρήσει σε μια διαβούλευση με τους εκπροσώπους της.

Για τους συλλόγους γενικών ιατρών 

Κέρκυρας      Ο πρόεδρος      Φοίβος Κακαβίτσας

Δυτικής Μακεδονίας              Μανώλης Χατζημανώλης

Λάρισας       Η Αντιπρόεδρος  Κατερίνα Ανατολίτου

Ρεθύμνου,                             Η προσωρινή διοικούσα

Δράμας        Ο Αντιπρόεδρος   Χρυσόστομος Αστεριάδης

2 σχόλια:

  1. ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ.ΒΛΕΠΕ ΚΕΡΚΥΡΑ,ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ,ΡΕΘΥΜΝΟ,ΔΡΑΜΑ.ΑΠΟΡΩ ΤΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΟΠΩΣ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ.ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΩΡΑΙΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ.Α ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ 220 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΟΥΤΕ ΤΙΣ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΥΤΕ ΝΕΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ.ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΛΙΓΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΣΑΣ,ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και βέβαια θεραπεύει πάσα νόσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή