Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ανέστειλαν την επίσχεση εργασίας οι συμβεβλημένοι γιατροί

- Virus.com.gr

Ένα βήμα πίσω κάνει η Ένωση Ιατρών (ΕΝΙ) ΕΟΠΥΥ, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή με το νέο Διοικητή του Οργανισμού, μετά από δική του πρόσκληση σε διάλογο για τις νέες συμβάσεις.

Με δεδομένη την έναρξη διαλόγου για τη στενότερη συνεργασία της Ένωσης με τον Οργανισμό κι έχοντας λάβει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ για το γ΄ τρίμηνο του 2015, οι γιατροί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την αναστολή της προγραμματισμένης για τις 25/1/16 έναρξης επίσχεσης εργασίας (δείτε εδώ).

Τα καλά…

«Η πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του ΕΟΠΥΥ κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική με σκοπό να οριοθετηθεί ένα σταθερό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού, αποφεύγοντας τις ασάφειες του παρελθόντος που δημιούργησαν σοβαρές αδικίες στους συμβεβλημένους ιατρούς και σημαντικές πληγές στην ίδια τη εύρυθμη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ» αναφέρει χαρακτηριστικά η Άννα Μαστοράκου, πρόεδρος της Ένωσης, επισημαίνοντας πως ο Σ. Μπερσίμης βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Ένωσης στο ΔΣ του Οργανισμού.

Η ίδια εξηγεί ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από το Διοικητή, σύντομα πρόκειται να παρθεί πολιτική απόφαση για την οριστική περαίωση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Οργανισμού που εκκρεμούν από το 2010, συμπεριλαμβανομένου και του υπολειπόμενου 10%, με σχέδιο αποπληρωμής από την επόμενη δόση του δανείου που θα λάβει η χώρα. Οι γιατροί απέσπασαν, επίσης, τη δέσμευση του Διοικητή ότι τα δεδουλευμένα του τρέχοντος μήνα θα πληρωθούν τον προσεχή Μάρτη.

… Και τα άσχημα

Την ίδια ώρα, οι συμβεβλημένοι γιατροί καλούνται να «διαγράψουν από τη μνήμη τους» τις οφειλές για τις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις που παρείχαν στο δ΄ τρίμηνο 2015. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, με τη δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις στα 530-540 εκατ. ευρώ, ο Διοικητής τους πληροφόρησε ότι «δεν προβλέπεται άλλη πληρωμή του έτους 2015 λόγω clawback rebate».

Καθώς, όμως, η περικοπή των αμοιβών δεν αρκεί για να πιαστούν οι στόχοι που θέτει το κουαρτέτο, ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει και νέα ανακοστολόγηση της συνταγογράφησης. «Λόγω του ότι υπάρχει μνημονιακή πίεση για περαιτέρω υποκοστολόγηση των εξετάσεων στο 68%, που είναι σαφώς κάτω του κόστους της άρτιας διενέργειας πολλών αναλύσεων, ο Οργανισμός σε εντατικές συσκέψεις, θα προβεί άμεσα σε κοστολογική εκτίμηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με την ορθολογική διαχείριση της συνταγογράφησης, ώστε να περιοριστεί η συνολική διαγνωστική δαπάνη με δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική που να εγγυάται τη διασφάλιση της ποιότητας υπηρεσιών και τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης» λέει η Άν. Μαστοράκου.

Οι προτάσεις της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατατέθηκαν οι βασικές αρχές της Ένωσης όσον αφορά το πλαίσιο των συμβάσεων βάσει του σχεδίου Σουλιώτη για την ΠΦΥ, με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση, άνοιγμα των συμβάσεων στους νέους ιατρούς και ευέλικτη πρόταση αναδιανομής του πλαφόν των επισκέψεων μετά από αίτηση – δήλωση του συμβεβλημένου ιατρού. Συζητήθηκαν επίσης μέτρα πρόληψης, ελέγχου και επίλυσης των προβλημάτων και στρεβλώσεων στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ενώ η Πρόεδρος της Ένωσης επιφυλάχτηκε για την κατάρτιση ενός υπομνήματος με αναλυτικότερες προτάσεις για το σχεδιασμό ενός ευέλικτου και λειτουργικού πλαισίου λειτουργίας.

Αποσαφήνισε, παράλληλα, ότι η συλλογή προσφορών από νομικά γραφεία για ανεύρεση της οικονομικότερης πρότασης ενόψει της κατάθεσης αγωγών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την οφειλή του 10%, συνεχίζεται εν αναμονή των επίσημων δεσμεύσεων της πολιτείας.

9 σχόλια:

  1. Αφού οι συμβεβλημένοι γιατροί καλούνται να «διαγράψουν από τη μνήμη τους» τις οφειλές για τις ιατρικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις τότε πρέπει να καταργηθούν εντελώς. Δεν είναι δυνατόν να παίρνεις 15% συμμετοχή από τον ασφαλισμένο και να κόβεις Τιμολόγια (και να φορολογήσε) για χρήματα που ΔΕΝ θα πάρεις ΠΟΤΕ. Αυτό σημαίνει αρνητικό πρόσημο. Γράφεις ιατρικές πράξεις (ειδικά όσες ειδικότητες τις εκτελούν οι ίδιοι) για να πληρώνεις την εφορία.

    Να καταργηθούν από τον ΕΟΠΥΥ ή να δίνει ότι "συμβολικό" νομίζει και να πληρώνουν το ποσό οι ασφαλισμένοι.

    Δεν βγαίνει αλλιώς. Έτοιμοι είμαστε με τη σύζυγό μου (επίσης γιατρός) να φύγουμε από την χώρα. Όπως και τόσοι άλλοι. Ποιος θα μείνει πίσω; Κινδυνεύει η χώρα με αφανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ.ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ 4000 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ?ΕΠΕΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ?ΘΑ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΟΤΑΝ ΜΠΕΙ ΛΟΥΚΕΤΟ..ΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΝΤΕΧΝΩΣ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ.ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΔΕΝ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ.ΔΕΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΑ ΜΠΑΡ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΑ ΤΑ 50ΕΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΚΩΛΟΧΑΡΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΛΗΡΗ ΕΛΕΓΧΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΝΩ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ.

      Διαγραφή
  3. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΑΓΡΙΕΥΟΥΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗΣΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΛΟΙ!!!!ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΠΡΟΤΟΥ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕΙ!!ΕΠΕΙΔΗ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ 2-3 ΜΗΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 6 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΑΝ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ,ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΘΑ ΤΗΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΜΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΟΔΙΦΡΑΓΚΑ;EINAI ΔΥΝΑΤΟΝ;KAI META TI ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 1,5 ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ;ΠΩΣ ΤΑ ΔΕΧΕΣΤΕ ΑΥΤΑ;ΤΙΣ Ι.Ε.Ε. ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ 2013 ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ .Η ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΛΑΜΟΓΙΑΣ.ΑΛΑ ΕΜΕΙΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΚΙΑ Ο,ΤΙ ΔΙΑΤΑΣΣΟΥΝ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΛΕΠΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ ΑΣΥΝΤΑΚΤΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑΝΑΙ.

      Διαγραφή
  4. Αισθάνομαι πως βιώνω τον απόλυτο εξευτελισμό ως επιστήμονας και κυρίως ως άνθρωπος.

    Πώς απαιτούμε να μας πάρει στα σοβαρά ένα κράτος, ο μηχανισμός υγείας του στην προκειμένη περίπτωση, όταν με την “εγγύηση” πως θα μας αποζημιώσουν τον Μάρτιο για έναν μήνα (τον Ιανουάριο) παραδίδουμε άνευ όρων τα όπλα και δεν προβαίνουμε στις πρέπουσες κινητοποιήσεις;
    Τα όσα θα μας δοθούν, αν μας δοθούν, είναι δεδουλευμένα και όχι “Χαρισμένα” αν δεν κάνω λάθος.

    Έχουμε ήδη προπληρώσει για αναλώσιμα, αντιδραστήρια ένα σωρό χρήματα. Αποδεχόμαστε για λίγα ψύχουλα -που μας τα ρίχνουν κάθε φορά για να σιωπούμε- το γεγονός πως υποτιμούν τις υπηρεσίες μας στο ελάχιστο έχοντας μειώσει το κόστος των εξετάσεων κάτω του κόστους των εξόδων μας;
    Απόλυτη ταπείνωση. Δουλεύουμε για να παίρνουμε αυτά που μας αρμόζουν, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Διαφωνώ κάθετα με το να συμβιβαζόμαστε κάθε φορά με τα ελάχιστα λες και είμαστε σε θέση να ανταπεξέλθουμε με την πληρωμή ενός μήνα στα πάγια έξοδα 3 & πλέον μηνών.
    Πώς θα στηρίξουμε το μέλλον του κλάδου μας & της δημόσιας υγείας χωρίς να υποστηρίξουμε πρώτα από όλα την ίδια τη βιωσιμότητά μας μέσα από τις κινητοποιήσεις μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η θηλειά στο λαιμό των συμβεβλημένων ιατρών σφίγγει όλο και περισσότερο! Για μερικούς πλέον δεν υπάρχει σωτηρία. Δεν βλέπω διάθεση για συλλογική δράση. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΠΕ ΜΑΣ.ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΛΑΨΟΥΡΙΖΟΥΜΕ.ΤΟΣΟ ΛΙΠΟΣ ΕΧΕΤΕ ΠΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΖΗΤΑΤΕ;;;;ΤΑ ΧΡΕΗ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΑΖΟΥΝ ΠΛΑΤΗ;;;;;ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτά που γίνονται στον εργαστηριακό τομέα ειναι εκτρώματα..Δε γίνεται ιδιωτικός τομέας να πληρώνεται απο το κράτος.Δε γίνεται να κόβονται σε όλους οι ίδιοι μήνες,δε γίνεται να δεχόμαστε μείωση 60% των τιμών,δε γίνεται να θεσμοθετείται το clawback μέχρι το 2018 και απλά να είμαστε παρατηρητές!!!Υπαρχει λίπος!!!Οσο δεν έχει εφαρμοστεί κόφτης στο σύστημα συνταγογραφησης(γιατί άραγε),όσο οι εργαστηριακοί σκέφτονται τον εαυτούλη τους δε πρόκειται να σωθούν εργαστήρια.καλη τύχη με την τρέλα και την υποκρισία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή