Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

''Κλειδώνει'' ο ΑΜΚΑ για τις εργαστηριακές εξετάσεις τον Μάρτιο

Tο Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να ''κλειδώνει'' τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση που θα κάνει.

IATRONET.GR

Από «κόσκινο» θα περνά σε λίγο καιρό ο ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι κλειδωμένος μέχρι νεωτέρας από τον ΕΟΠΥΥ. Για το σχέδιο αυτό, ήδη έχουν ενημερωθεί κάποιοι πάροχοι υγείας από συναντήσεις που πραγματοποίησαν με μέλη του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, το Υπουργείο Υγείας έχει δώσει το πράσινο φως στον ΕΟΠΥΥ από το Μάρτιο να «κλειδώνει» τον ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς μετά από κάποια εξέταση –εργαστηριακή, διαγνωστική- που θα κάνει. Τι σημαίνει αυτό;

Αν κάποιος ασθενής κάνει μία εξέταση σακχάρου, αυτόματα με την απόδοση του παραπεμπτικού το ΑΜΚΑ θα κλειδώνει για τη συγκεκριμένη εξέταση και θα ξανανοίξει μόνο όταν ο ασθενής θα πρέπει να την ξανακάνει. Αυτό θα ορίζεται με βάση κάποιο πρωτόκολλο και όλος ο έλεγχος θα γίνεται από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει σχέδιο πρόσληψης 50 γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα καλύπτουν τις βασικές ιατρικές ειδικότητες –δηλαδή Παθολόγος, Γενικός Γιατρός, Καρδιολόγος, Ορθοπεδικός, Χειρούργος και πιθανότατα και Ογκολόγος- και θα ελέγχουν ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά. Μόνο αυτοί θα μπορούν να «ξεκλειδώνουν» τους ΑΜΚΑ.

Ο στόχος αυτού του σχεδίου είναι η καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης, που είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που ζημιώνει κάθε χρόνο τον προϋπολογισμό. Και για του λόγου το αληθές, ενώ ο προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις το 2015 ήταν 302 εκατ. ευρώ, τα παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν την ίδια χρονιά ήταν της τάξεως των 560 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως πρέπει να επισημανθεί ότι ο ηλεκτρονικός έλεγχος του φακέλου κάθε ασθενούς σε πραγματικό χρόνο –real time- ήταν ένα από τα βασικά σχέδια και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που όμως τελικά έμεινε στα χαρτιά!.

Με στόχο πάντα την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης αλλά και των φαινομένων αισχροκέρδειας, παράγοντες της αγοράς, μας ανέφεραν ότι παράλληλα με το "κλείδωμα" του ΑΜΚΑ προχωρά και σχέδιο πλήρους κατηγοριοποίησης των διαφόρων ειδικοτήτων γιατρών, προκειμένου να γίνεται πάνω στα παραπεμπτικά σύγκριση τιμών για τις ίδιες εξετάσεις. 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

12 σχόλια:

  1. ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΕΟ ΕΔΩ ΚΑΙΡΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΓΓΕΙΛΕΙ.ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ......ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ.ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΟΡΙΣΤΟ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή τώρα εμείς πρέπει να πιστέψουμε πως μέχρι τον Μάρτιο(??!!) θα προσληφθούν από τον ΕΟΠΥΥ 50 ιατροί έτσι ώστε να κάνουν τον έλεγχο και να ξεκινήσει το κλείδωμα του ΑΜΚΑ? Ποιός δουλεύει ποιόν. Ο ΕΟΠΥΥ την δημοσιογράφο, η δημοσιογράφος εμάς ή όλοι μαζί εμάς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΕΟΠΥΥ πολύ καλά θα κάνει να ελέγχει τούς ασθενείς.Αυτούς έχει ασφαλισμένους
    και σε αυτούς κάνει τις παροχές.Σχετικά με τους γιατρούς που θα κάνουν τον έλεγχο θα προσέθετα την ειδικότητα του ρευματολόγου γιατί οι ρευματοπαθείς είναι
    χρονίως πάσχοντες λαμβάνουν πολλά φάρμακα ,μερικά απο τα οποία έχουν σοβαρές παρενέργειες και χρειάζονται τακτική παρακολούθηση τόσο κλινική όσο και εργαστηριακή. Αλλά εκτός των διαγνωσμένων περιστατικών η μεγαλύτερη σπατάλη εξετάσεων γίνεται πρίν τη διάγνωση,όταν με κάποια συμπτώματα οι ασθενείς περιπλανώνται σε διάφορες ειδικότητες και ψάχνονται με άσχετες εξετάσεις πολλές απο τις οποίες αρκετά ακριβές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΘΑ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΤΟ ΑΜΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ -ΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ <1ευρω.ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΕΣ Κ.Λ.Π. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ? ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΚΑΝΑ. ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ. ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΙΜΙΑ΄"ΟΥΔΕΙΣ ΜΩΡΟΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ...."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΦΟΥ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ(ΑΠΟ ΤΟ 1991 ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΕΣ)ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΑΣΤΟΧΙΑ.Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΙΑΤΡΟ.ΓΕΝ.ΑΙΜΑΤΟΣ=1,60 ΚΑΦΕΣ=2,50 ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΓΡΑΦΩ.ΙΑΤΡΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΞΕΜΑΤΙΑΣΤΡΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΤΙΜΕΣ-ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΩΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΩ ΟΤΙ ΕΝΑΣ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ" ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΦΤΑΣΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ[ΓΙΑΤΙ ΛΥΣΗ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ] ΝΑ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ? ΝΙΩΘΩ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ 11 ΧΡΟΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ 250 ΣΑΚΧΑΡΟ?
    ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΜΠΑΧΑΛΟ.
    ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΜΑΣ ΞΕΚΛΕΙΔΩΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. χα χα χα θα παρουν 50 γιατρούς ! εδώ δεν παίρνουν για τα νοσοκομεια !! ρε η κοροιδία παει σύννεφο δεν παίζονται !!! προτείνω δε να βαλετε και όλες τις ειδικότητες και βοηθούς αυτών!! ρε δούλεμα που πέφτει!!είμαστε τόσο... που ο ρευματολόγος παραπάνω λέει και το πιστεύει! να βάλουν και ρευματολόγο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα.... Ό,τι να'ναι.... 50 άτομα θα ξεκλειδώνουν μετά από ......"έλεγχο" όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις που γίνονται για όλη την Ελλάδα.... Ευτυχώς έφυγα από την κωλοχώρα και τώρα οι ειδήσεις αυτές μου φέρνουν μόνο γέλιο και όχι κατάθλιψη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πράγματι αυτό είναι ένα μέτρο που θα κάνει οικονομία στον ΕΟΠΥΥ.Γιατί όμως πρώτα μας κατεβάσατε τις τιμές των εργ. εξετάσεων σε επίπεδα που δεν βγαίνουμε με τίποτα και κάνατε νόμο το clawback μέχρι το 2018;Θα μας θάψετε ζωντανούς.Κι εμείς οι μικροβιολόγοι βέβαια περιμένουμε ο ένας τον άλλον ποιος θα κλείσει πρώτος.Μπράβο μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το μετρο είναι και παλι εναντιον της τσεπης του ασθενους. Για παραδειγμα εχεις ασθενής με νεφρική ανεπαρκεια και απορρυθμιση. Δεν χρειαζεται να του το πει ο γιατρος του, το βλεπει και ο ιδιος οτι πρεπει να καμει επανεξεταση σε λίγες ημερες. Θα τρεχει στον ελεγκτη για ξεκλειδωμα ή θα καμει τον ελεγχο με εξοδα του?? Η μηπως νομιζουν οι ειδικοι που ετοιμαζουν τετοια σχεδια ότι η πλειονοτητα των ιατρο συνταγογραφεί εξετασεις ασκοπα ?? Αν ηταν η μανα τους θα της εκαναν εξετασεις καθε τριμηνο αλλα εδω δεν προκειται για την μανα του υπουργου υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πότε πρέπει να επαναληφθούν οι κάτωθι εξετάσεις;
    1. κρεατινίνη 2.5
    2. κρεατινίνη 2.5, Να 125
    3. κρεατινίνη 2.5, Να 125, Κ 5.5
    4. κρεατινίνη 2.5, Να 125, Κ 5.5, ΑΝΑ 1:320

    Χα χα χα χα! Τους βλέπω να το καίνε οι 50 γιατροί!
    Μα τώρα είναι σοβαρές ειδήσεις αυτές; Το πιστεύει κανείς; Παλιά με 50 ελεγκτές ανά ταμείο και ανά περιφέρεια και πάλι απλά σφραγίδα χτυπούσαν. Τώρα θα μπαίνουν και θα ελέγχουν ΤΙ? Και όσον αφορά τα θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα μπορούν να έχουν περιορισμένη εφαρμογή και όχι καθολική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή