Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Διαπραγματεύσεις στο και... πέντε για τη λειτουργία των διαγνωστικών



Σε διαπραγματεύσεις έστω και στο… και πέντε προσχωρούν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων σε μια προσπάθεια να ελέγξουν τις συνέπειες της περικοπής στο μισό των πιο κοινών αιματολογικών εξετάσεων. Και αυτό καθώς ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανείς στην αγορά των διαγνωστικών οι επιπτώσεις από τη σαρωτική μείωση των τιμών στις εξετάσεις, οι οποίες, όπως σημειώνουν οι επιχειρήσεις, βρίσκονται σε ισχύ από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ, δηλαδή από τις 22 Δεκεμβρίου. 

Στελέχη των διαγνωστικών κέντρων ετοιμάζονται να καταθέσουν σειρά προτάσεων προς τη νέα διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, ώστε να περιορίζουν όσο αυτό είναι δυνατό την ζημιά στο χώρο από το άγριο κούρεμα στις τιμές αποζημίωσης των εξετάσεων και με τον τρόπο αυτό να διασώσουν τις μικρότερες κυρίως επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης.

Οι επιχειρήσεις πιο συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή συνταγογραφικών οδηγιών και του ανώτατου αριθμού συνταγογραφούμενων εξετάσεων ανά ιατρική ειδικότητα, μέτρο που περιορίζει τις παραγόμενες εξετάσεις στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων. Την ίδια ώρα σημειώνουν πως είναι απαραίτητη η καθιέρωση εθνικού κεντρικού πλαφόν ανά μήνα για τον έλεγχο των παραγόμενων εξετάσεων και της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ενώ όταν σημειώνεται υπέρβαση του πλαφόν, τότε οι ασφαλισμένοι να κατευθύνονται κρατικές δομές, αφού οι εξετάσεις δεν θα αποζημιώνονται στις ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής. Τέλος επιδιώκουν τον έλεγχο των εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο καθημερινά, ώστε να ελέγχονται οι υπερβάσεις.

Αυτή τη στιγμή, η ενημέρωση που υπάρχει αναφορικά με τη συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ είναι πως πληρώνουν το ποσό που θα αναγράφεται στα παραπεμπτικά που προσκομίζουν από τους γιατρούς. 

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τα διαγνωστικά κέντρα (παλαιές και νέες οφειλές) από το 2008 έως και το 2014 φτάνουν τα 600 εκατ. ευρώ περίπου. Είναι εξάλλου ενδεικτικό της συρρίκνωσης της αγοράς των διαγνωστικών πως από το μέτρο της αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης των δαπανών (claw back) και το μέτρο της αναγκαστικής έκπτωσης επί της τιμής αποζημίωσης αυτών των εξετάσεων (rebate), η περικοπή επί του τζίρου των επιχειρήσεων για το 2013 ήταν της τάξεως του 45%, το 2014 ήταν στο 50% και για 2015 φαίνεται ότι θα κυμανθεί στο 40% περίπου, ποσοστά τα οποία είναι μεσοσταθμικά για τον κλάδο των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων. 

Φορείς του κλάδου τονίζουν εξάλλου πως και οι δημόσιες δομές εργαστηριακής ιατρικής έχουν σχεδόν καταρρεύσει, διότι στα μεν ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ιατρεία ΙΚΑ) τα εργαστηριακά τμήματα δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης εργαστηριακών ιατρών και σε όσα υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αναλώσιμων υλικών. στα δε εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ο χρόνος αναμονής για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων ξεπερνά τους δύο με τρεις μήνες. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου