Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Έντονα προβληματισμένοι και απλήρωτοι οι ιατροί του ΕΟΠΥΥ, το Πάσχα

        
      
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

H ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ, εκπροσωπώντας τους συμβεβλημένους ιατρούς της χώρας, συμφωνεί με τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού του Οργανισμού για την επίτευξη της ταχείας εκκαθάρισης των δαπανών, με απαράβατους όρους: τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας του ιατρικού κόσμου και την επίσπευση της πληρωμής των δεδουλευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών που χρονολογούνται από το 2012.

Αντί αυτού, είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε και να διαμαρτυρηθούμε για τα έντονα προβλήματα που έχουν ανακύψει κατά το τρέχον χρονικό διάστημα από σωρεία δυσλειτουργιών, όπως:


1. Την επιπρόσθετη γραφειοκρατία, την ταλαιπωρία από τις ατελείωτες ώρες στις ουρές και την οικονομική επιβάρυνση των συμβεβλημένων ιατρών με τον νέο τρόπο υποβολής των παραστατικών, που πλέον κατατίθενται στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα.


ΚΟΥΤΕΣ ΠΕΥΚΗΣ-ΙΙΙΟι εικόνες από την υπηρεσία αυτή είναι προς το παρόν απογοητευτικές, ως προς την οργάνωση, χωρίς καμία ασφαλή διαδικασία ως προς τον τρόπο παραλαβής των παραστατικών. Κανένα είδος εγγύησης δεν έχει δοθεί ως προς την απώλεια δέματος που περιέχει τα παραστατικά, με το ρίσκο της απώλειας όλου του ποσού αποζημίωσης της εργασίας ενός μηνός, να βαραίνει αποκλειστικά τον ιατρό. Θα ήταν πολύ πιο λειτουργικό να κατατίθενται τα παραστατικά στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις (Πε.Δι.) του ΕΟΠΥΥ, να ψηφιοποιούνται ηλεκτρονικά και να αποστέλλονται τα φυσικά παραστατικά, με την ασφάλεια και την ευθύνη του Οργανισμού στα κεντρικά προς έλεγχο, εκκαθάριση και φύλαξη. Η γραφειοκρατία παραμένει πολύπλοκη, δεδομένου ότι και πάλι χρειάζεται η προσκόμιση στις Πε.Δι, της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

2. Τις νέες οδηγίες συνταγογράφησης – παρακλινικών εξετάσεων και επισκέψεων, κατά τις οποίες:

    ΚΟΥΤΕΣ ΠΕΥΚΗΣ-ΙΙ
  • ο γιατρός δε γνωρίζει εξ’αρχής αν ο ασφαλισμένος δικαιούται δωρεάν επίσκεψη, γεγονός που θα δημιουργήσει δυνητικά προστριβές με τους ασφαλισμένους, λόγω της πιθανής ιδιωτικής χρέωσης της, με αποκλειστική ευθύνη του ΕΟΠΥΥ.
  • Επιπλέον, σε κάθε ανάγκη υπέρβασης συνταγογράφησης των νέων ορίων που τίθενται, ο ιατρός καλείται να την αιτιολογήσει επαρκώς. Σε περίπτωση που κριθεί ως «ανεπαρκής» η αιτιολόγηση εκ των υστέρων από τους ελεγκτές ιατρούς του ΕΟΠΥΥ, με ποια κριτήρια ο ιατρός θα κληθεί για εξηγήσεις, κυρώσεις ή πρόστιμο και με ποιο δικαίωμα ένστασης και επαναφοράς με επαρκέστερη επιστημονική τεκμηρίωση (κατευθυντήριες οδηγίες).

3. Την πολλοστή στάση πληρωμών των επισκέψεων από τον ΕΟΠΥΥ, ενόψει Πάσχα, όπου υπάρχουν αυξημένες υποχρεώσεις των συμβεβλημένων ιατρών. Η προσπάθεια πλήρης εκκαθάρισης των δαπανών του Ιανουαρίου του 2016, πρωτοφανής στην ιστορία του Οργανισμού, χαιρετίζεται θετικά, με την επισήμανση ότι δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια αναμονής των αποτελεσμάτων της τελικής εκκαθάρισης ούτε των προβλεπόμενων ενστάσεων από τους ιατρούς, με μηδενικό όριο ανοχής στον προκαθορισμένο χρόνο αποπληρωμής των δεδουλευμένων αμοιβών όπως προκύπτει από τις κείμενες διατάξεις.

4. Την μεταφορά ποσού από τα αποθεματικά του ΕΟΠΥΥ στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφήνοντας έκθετες τις πολλαπλές υποχρεώσεις του Οργανισμού. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας ως υπέρτατο αγαθό θα έπρεπε να είναι το πρωταρχικό μέλημα των μελών του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ.

5. Την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, χωρίς καμία νομοθετική «πρόβλεψη» επιστροφής των καταβληθέντων εισφορών ή κατ’αναλογία συνυπολογισμό στη σύνταξη με προσαύξηση κατά 50%. Πρόκειται για καταφανή ληστεία και παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων των μελών μας, που επιφυλάσσονται παντός δικαιώματος τους.

Η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ συμμετέχει ενεργά στην επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για τις νέες συμβάσεις, προσπαθώντας να αποτρέπει τους λεόντειους όρους της προηγούμενης σύμβασης και δηλώνει έτοιμη να προβεί σε όποιες ενέργειες απαιτηθούν για την προάσπιση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των συμβεβλημένων ιατρών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος           Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης

1 σχόλιο:

  1. ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΠΥ ΟΛΑ ΚΑΛΑ
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΧΙ ΧΙ ΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή