Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το φιλόδοξο σχέδιο της ηγεσίας του υπ. Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας



Παρά την ραστώνη του Αυγούστου και την γενικότερη καλοκαιρινή ραθυμία, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επεξεργάζεται τρία νομοσχέδια που αναμένεται να τα καταθέσει το φθινόπωρο και συγκεκριμένα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για τις προμήθειες και για την Ψυχική Υγεία.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου 
- Onmed

Όλα τα νομοσχέδια έχουν την ξεχωριστή τους σημασία και βαρύτητα, ωστόσο σε πρώτη φάση τα νομοσχέδια που φαίνεται ότι έχουν μία προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, είναι της ΠΦΥ και τωνπρομηθειών

Η ΠΦΥ μάλιστα, αποτέλεσε βασικό σημείο αναφοράς και της ομιλίας του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης τουΚυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, στις 27 Ιουλίου. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρθηκε ενδελεχώς στο θέμα της ΠΦΥ στα πλαίσια της γενικότερης τιοποθέτησής του για την υγεία, η οποία αποτελεί τον πρώτο από τους επτά πυλώνες που παρουσίασε.

Σύμφωνα με το βασικό πλαίσιο για την ΠΦΥ, το Ε.Σ.Υ. θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται :

- Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.
- Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.

Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου 50 Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).

Όπως τόνισε μάλιστα πρόσφατα o αναπληρωτής Γ.Γ., υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός κατά την ομιλία του στο 7ο Pharma & Health Conference στις αρχές Ιουλίου, πρόκειται για ένα σύστημα που περιγράφει μία άλλη κουλτούρα στη σχέση πολίτη και υπηρεσιών υγείας, με βασικό σημείο παρέμβασης τις αστικές περιοχές και κεντρικό σύνθημα «η ΠΦΥ να πάει στον πολίτη». Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο θα αναπτυχθεί σε επιλεγμένες αστικές καταρχήν περιοχές σταδιακής εφαρμογής, παράλληλα με το υφιστάμενο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρδαρός, η νέα ΠΦΥ θα στηρίζεται σε αποκεντρωμένες δομές σε επίπεδο κοινότητας, την Τοπική Μονάδα Υγείας, στον οικογενειακό γιατρό και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας με αναβαθμισμένο ρόλο των υπόλοιπων επαγγελματιών υγείας, σε εγγραφή συγκεκριμένου πληθυσμού αναφοράς ανά ομάδα υγείας, στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ηλεκτρονικού φακέλου, στον κοινοτικό-εξωστρεφή προσανατολισμό των υπηρεσιών, στην πρόληψη και στην αγωγή υγείας, στην τακτική παρέμβαση του συστήματος ΠΦΥ στα σχολεία, στους χώρους δουλειάς, στα ΚΑΠΗ, στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, η χρηματοδότηση θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό (εθνικοί πόροι) και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία (κοινοτικοί πόροι). “Πόροι που όσο το σύστημα αναπτύσσεται θα μειώνουν την πίεση για δαπάνες προς τα νοσοκομεία και προς τους ιδιώτες παρόχους του ΕΟΠΥΥ”, ανέφερε. Συνεπώς από οικονομικής άποψης είναι ένα σύστημα που σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα εξοικονομήσει πόρους από τον προϋπολογισμό υγείας, «εκπαιδεύοντας» τον πολίτη σε μία λιγότερο καταναλωτική συμπεριφορά υπηρεσιών υγείας, μειώνοντας την προκλητή ζήτηση, την πολυφαρμακία και την επιβάρυνση των νοσοκομείων με την πλειονότητα των «ψυχρών» (των όχι άμεσων και επείγοντων) περιστατικών.

6 σχόλια:

  1. Μια ακόμη σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία που δεν λαμβάνει υπόψιν της τις προτιμήσεις των ασθενών ,που μπορεί κάλιστα να μην ......γουστάρουν τους.......γιατρούς της γειτονιάς και δεν έχουν ούτε σεντ για να υποστηρίξουν (α ξέχασα υπάρχουν και τα λεφτά των γιατρών του ΕΟΠΥΥ που απλά δεν θα δίνονται !)!Όλα αυτά, όταν το ΕΣΥ καταρρέει και ο κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ούτε στοιχειωδώς στα νοσοκομεία ! Άλλη μια εξαγγελία ......Φαραωνικής κλίμακας που ανακοινώνεται από τα.....νούμερα του ΥΠΥΓ ενώ όλα τριγύρω τους γκρεμίζονται ! Όλοι απέναντι αποφασιστικά συνάδελφοι για το καλό του κλάδου και των πολιτών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στην δημοσιογράφο που επιτέλους αναδεικνύει τις σοφές επιλογές της κυβερνήσης οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή και της ΠΦΥ. Ξανά μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και που σύμφωνα με έναν από τους υπεύθυνους ανάπτυξης του προγράμματος δεν υπάρχει δεκάρα τσακιστή για την ανάπτυξη των ιατρείων γειτονιάς και αναζητείται φόρμουλα χρήσης των υπαρχόντων ιατρείων γενικών γιατρών και παθολόγων, τους οποίους θα προσπαθήσει να "υποχρεώσει" να εντάξει στο σύστημα ως πλήρους κι αποκλειστικής υπηρεσίας στα δικά τους ιατρεία, κόβοντάς τους την σύμβαση με την ΕΟΠΥΥ, ελπίζοντας ότι θα φοβηθούν και θα ενταχθούν στο κρατικό σύστημα... Οι δε 50 μονάδες που εξαγγέλλονται δεν είναι παρά ατελής αναβίωση των παλαιών ΙΚΑ, με χρήματα του ΕΣΠΑ (που δεν είναι σίγουρο ότι θα εγκριθούν για αυτή τη χρήση από τους δανειστές) για όσο καιρό διαρκεί το πρόγραμμα (2 έτη) και μετά βλέπουμε ... Τόσο σοβαρό σχέδιο έχει εκπονηθεί, σύμφωνα με αυτά που μαθαίνουμε...
    Στη χώρα της πολιτικής απατεωνιάς όλες οι ψευδαισθήσεις εξαγγέλλονται για τους ψήφους της επόμενης χρήσης... Μετά... έχει ο Θεός...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το κεντρικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ (έχει ειπωθεί και αναρτηθεί αλλά και φαίνεται από παντού αυτό...) είναι ο εκφοβισμός, το φορολογικό κυνήγι και η υπαλληλοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να καταστεί αδύνατη η αυτόνομη επιβίωσή τους και να γίνουν φτηνά και πλήρως ελεγχόμενα εργατικά χέρια στη διάθεση της κάθε αριστερής κυβέρνησης (ή των εταιρειών που υποστηρίζει η οποιαδήποτε δεξιά κυβέρνηση λέω εγώ...). Αυτό θα επιχειρηθεί και τώρα... Στο τέλος, η εμπειρία αλλά και η οικονομική επιστήμη, δείχνει ότι επικρατεί η καλύτερα παρεχόμενη και ταυτόχρονα αμειβόμενη υπηρεσία (και με σχέση κόστους-οφέλους για τον πολίτη)... Εύκολο είναι να καταλάβει κανείς τι θα γίνει...Γιατί σε κάθε περίπτωση επικρατεί το ωφελιμότερο και αποδοτικότερο κι όχι οι ιδεασμοί του ενός και του άλλου...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ιατρεία της γειτονιάς και αρλούμπες....Σε πλήρη ανάπτυξη το 2300 μ.Χ...Ευτυχώς που δεν προλαβαίνουν -μήνες μετράνε πλέον- γιατί αυτό που περιγράφουν είναι ακριβώς -μα ακριβώς- σαν το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης της Βενεζουέλας και της Β. Κορέας...Και σιγά μην δώσουν οι Ευρωπαίοι πόρους για αυτό το τερατούργημα...Σαν να τους ζητάει ο Τσίπρας να πετάξει τα λεφτά τους στη θάλασσα- αν και εκεί μεγαλύτερο τόπο θα πιάσουν...Στην Κυβέρνηση παίρνουν τίποτα φάρμακα με ψυχεδελικές παρενέργειες???Γιατί για να σκεφτεί σώφρων άνθρωπος αυτές τις αηδίες, το θεωρώ κομμάτι δύσκολο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κι υστερα ξυπνησαν !!! Λογια λογια λογια !!! Τα φουμαρα ομως ειναι δωρεαν , φορο πληρωνουν ; και δε μου λετε ωρε κλεφτοπουλα :με τι και ποσο θα τους πληρωνετε ολους αυτους ;με μπαρμπουτσαλα ;α ξεχασα θα τους πληρωνετε οπως τους συμβεβλημενους του εοπυυ , με ΦΕΣΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή