Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

Οι συνταξιούχοι θα (ξανα-) πληρώσουν τα “σπασμένα” του ΕΟΠΥΥ


Από την τσέπη των πολιτών αναζητείται για μία ακόμη φορά χρηματοδότηση για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα καταβάλλεται εφεξής στο άθροισμα των συντάξεων ανεξαρτήτως αιτίας (από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ή οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης), συμπεριλαμβανομένων: α) της ειδικής προσαύξησης των συνταξιούχων του ΤΣΜΕΔΕ, β) της προσαύξησης των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση θα υπολογιστεί στο σύνολο του ποσού που λαμβάνει κάποιος ο οποίος δικαιούνται δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις, οδηγώντας σε μείωση της καταβαλλόμενης σύνταξης.
Στην ίδια εγκύκλιο επισημαίνεται ότι ανάλογη εισφορά (6% υπέρ ΕΟΠΥΥ) παρακρατείται ήδη από την 1.1.2016 και από τις επικουρικές συντάξεις, αφού αφαιρεθεί το ποσό που αντιστοιχεί στην Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης.

Διπλή επιβάρυνση θα υποστούν οι συνταξιούχοι που τυχόν έχουν και αποδοχές από μισθωτή εργασία ή από άσκηση επαγγέλματος ή απασχόληση, οι οποίοι θα πληρώνουν εισφορά και με τις δύο ιδιότητες. Η εγκύκλιος προβλέπει ειδικότερα ότι οι συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας, καθώς εκτός από το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς υπέρ υγειονομικής περίθαλψης επί των συντάξεων που λαμβάνουν, υποχρεώνονται να καταβάλλουν και το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών των μισθωτών ή το προβλεπόμενο ποσοστό εισφοράς ασφαλισμένου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ανεξάρτητα απασχολούμενους επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που υπάγονται έως 31/12/2016 ή επί του ασφαλιστέου εισοδήματός τους από 1/1/2017 και εφεξής.

Σύμφωνα ωστόσο με τον αρμόδιο Υπουργό, που κατηγορεί τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, η φιλοσοφία του μέτρου βασίζεται στην ισονομία. Ειδικότερα, υποστηρίζεται ότι επειδή η παρακράτηση θα υπολογιστεί για πρώτη φορά επί του πραγματικού και όχι του εικονικού ποσού, η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων που λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη θα διαπιστώσουν ότι αυτή θα αυξηθεί.

«Παρά τη γκαιμπελική προσπάθεια να γίνει το άσπρο-μαύρο, ο νόμος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εξασφάλισε ότι καμία περικοπή δεν θα γίνει στις κύριες συντάξεις. Η αλήθεια θα φανεί στο ΑΤΜ» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου