Σάββατο 27 Αυγούστου 2016

Νέο "τσεκούρι" σε εξετάσεις και νοσήλια



Δύσκολο φθινόπωρο περιμένει τόσο τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, όσο και τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό, με το ύψος των δαπανών για εξετάσεις και νοσήλια να μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των περικοπών.

Κι αυτό γιατί η υπέρβαση σε αυτούς τους δύο κωδικούς εξακολουθεί να τρέχει με ρυθμό διπλάσιο του αρχικού ετήσιου κλειστού προϋπολογισμού, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των δανειστών αφενός, αφετέρου θέτει τον ΕΟΠΥΥ εκ νέου σε καθεστώς στενής επιτήρησης.

Τα ποσά της υπέρβασης αποκαλύπτουν το μέγεθος του εκτροχιασμού: σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, το ύψος των δαπανών πέραν του εγκεκριμένου κονδυλίου για τα τρία προηγούμενα χρόνια ανέρχεται σε 254 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά το προηγούμενο έτος.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές κλινικές, στελέχη του κλάδου ενημερώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πως το ποσό που θα πρέπει να κρατηθεί από τις επιχειρήσεις ανέρχεται στο 50% του ετήσιου προϋπολογισμού, δηλαδή σε 110 εκατ. ευρώ, μόνο για τους έξι τελευταίους μήνες της προηγούμενης χρονιάς, όταν το με ετήσιο κονδύλι φτάνει τα 235 εκατ. ευρώ. 

Όπως μάλιστα έχει αναγγείλει ο Οργανισμός στους εκπροσώπους των ιδιωτών παρόχων, η παρακράτηση των παραπάνω ποσών θα γίνει με δόσεις και σε βάθος 21 μηνών, ξεκινώντας ουσιαστικά από την επικείμενη πληρωμή του Απριλίου και φθάνοντας μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017.

Προκειμένου άλλωστε να μπει φρένο στις δαπάνες, από τον προσεχή Νοέμβριο αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες παραπομπής διαγνωστικών εξετάσεων, με όρια και στο είδος, αλλά και στη συχνότητα των εξετάσεων που μπορούν να συνταγογραφήσουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους ανάλογα με την ειδικότητά τους. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν στο Capital.gr στελέχη από το χώρο των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, και φέτος οι υποβολές για τις ανάγκες των ασφαλισμένων θα είναι διπλάσιες του ετήσιου ορίου που έχει θεσπίσει ο ΕΟΠΥΥ, εξέλιξη που ενισχύει τον προβληματισμό για το ταμείο του Οργανισμού.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι δανειστές έχουν δώσει στο υπουργείο Υγείας περιθώριο μέχρι και το Δεκέμβριο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών (claw back) θα έχει μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με φέτος. Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018. Ταυτόχρονα ο ΕΟΠΥΥ καλείται να διεξάγει συστηματικό μηνιαίο έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών και να εκπονεί έκθεση κάθε έξι μήνες, με την πρώτη να έχει οριστεί για το Δεκέμβριο, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αναπτύξει επιπλέον μέτρα για τον έλεγχο των δαπανών για διαγνωστικές εξετάσεις και επιπλέον συνταγογραφικές οδηγίες, με προτεραιότητα σε όσες πράξεις ή θεραπείες έχουν υψηλότερο κόστος.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

6 σχόλια:

  1. Κ.ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΣ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΕΞΟΔΑ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΓΙΑ ΟΚΤΩ ΜΗΝΕΣ ΠΑΡ.Χ.ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΥΟ.ΕΑΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΛΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.ΕΟΠΥΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΕΟΠΥΥ είναι ασφαλιστικός οργανισμός Δημόσιος φορέας. Οι ιδιώτες εργαστηριακοί να παραμείνουν ιδιώτες και να σταματήσουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

      Διαγραφή
  2. ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΥΣ Κ. ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΟΧΟΥΣ ΕΟΠΥΥ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΝ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΚΟΨΕ-ΚΟΨΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οποιος δεν θέλει πάρε-δώσε με το κράτος και τον χρεωκοπημένο ΕΟΠΥΥ, απλά κόβει τη σύμβαση και πορεύεται στον ιδιωτικό τομέα.Οι εποχές που το Δημόσιο τάιζε τα κάθε λογής εργαστήρια που ξεφύτρωναν σα μανιτάρια έχει παρέλθει οριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΔΑΝΕΙΖΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ.
    Α ΞΕΧΑΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΙΖΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΑ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΩΡΑΙΑ ΕΦΑΠΑΞ.

      Διαγραφή