Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

«Τρέχει» σαν τον άνεμο το όχημα της φαρμακευτικής δαπάνης…



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Περί τα 958 εκατ. ευρώ έφτασε το πρώτο εξάμηνο του 2016 το κόστος για τον ΕΟΠΥΥ από τα φάρμακα που προμηθεύτηκαν οι ασφαλισμένοι του από τα φαρμακεία.

Τα περί φαρμακευτικής δαπάνης είναι μάλλον δυσάρεστα... Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Ελέγχου και Εκκαθάρισης Συνταγών της Διεύθυνσης Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ-ΚΜΕΣ, από τις αρχές του έτους μέχρι και το τέλος Ιουνίου, ο ΕΟΠΥΥ εκκαθάρισε 36.474.760 συνταγές με την μέση συμμετοχή ανά ασφαλισμένο είναι της τάξης του 25%-26% και εκ τούτου τα ποσά που χρεώθηκε ο ΕΟΠΥΥ φτάνουν συνολικά το 1,28 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ετησίως προκύπτει ένας τζίρος των φαρμακείων από τα συνταγογραφουμενα φάρμακα της τάξης των 2,5-2,6 δισ. ευρώ.

Αν λάβουμε υπόψη ότι ο κλειστός προϋπολογισμός για φέτος προβλέπει κάτι λιγότερο από 2 δις ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι το clawback που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές εταιρίες θα ξεπεράσει φέτος τα 600.000 ευρώ και αυτό βέβαια θα έχει τις δικές του επιπτώσεις... Αν μη τι άλλο, επειδή μνημονιακή μας δέσμευση είναι να μειωθεί σταδιακά το clawback.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου