Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Νέο νομοσχέδιο θα βγάζει εκτός ΕΣΥ εταιρείες καθαριότητας και σεκιούριτι!

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Health Report

Συνεχίζεται η μάχη στα δημόσια νοσοκομεία για το ποιος θα επικρατήσει, η κυβέρνηση ή οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας και σεκιούριτι.

Η μάχη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και από τη στιγμή που η κυβέρνηση με νομοθετική της ρύθμιση (παράλληλο πρόγραμμα), έθετε εκτός νοσοκομείων, τις ιδιωτικές εταιρείες.
Το νέο νομοσχέδιο

Πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το επιτελείο της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είχε ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται εδώ και καιρό την πιθανότητα να απορριφθεί απο το ΣτΕ η απομάκρυνση των ιδιωτικών εταιρείων από το ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ: Τέλος στα ιδιωτικά συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία;

Μάλιστα φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του HealthReport.gr, ότι ήδη υπάρχει έτοιμο το νομικό κείμενο που θα ξεπερνά τα προσκόμματα αλλά και τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις, ώστε οριστικά να εξοβελιστούν από τα δημόσια νοσοκομεία οι ιδιωτικές εταιρείες καθαριότητας και σεκιούριτι. Αποτελούσε άλλωστε στρατηγική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που άγνωστοι είχαν επιτεθεί στη Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Πρόκειται για την νυν Ευρωβουλευτή με το ΣΥΡΙΖΑ και πρώην συνδικαλίστρια στο χώρο των καθαριστριών.

Η Κούνεβα εργαζόταν σε μεγάλη εταιρεία καθαρισμού και ενοικίασης εργατών που είχε αναλάβει τον καθαρισμό των σταθμών του ΗΣΑΠ.
Είχε αγωνισθεί ως συνδικαλίστρια για να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους. Όμως φαίνεται ότι η συνδικαλιστική της δράση ενόχλησε με συνέπεια να δεχθεί απειλές για τη ζωή της.

Τελικώς η Κ.Κούνεβα δέχτηκε επίθεση από δύο αγνώστους, που την περιέλουσαν με βιτριόλι και την υποχρέωσαν να το καταπιεί, ένα βράδυ του 2008 κι ενώ γύριζε από τη δουλειά της. Η επίθεση της προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία της.
Ενδεχομένως γι αυτό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πως με κάθε τρόπο οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει να απομακρυνθούν απ´ο το ΕΣΥ παρά την απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει τελικά τις ιδιωτικές εταιρείες.

Το δηλώνει άλλωστε ξεκάθαρα ο αν.υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης: «Αποτελεί αμετάκλητη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης η απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία και η προάσπιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Κυβέρνηση θα αναλάβει, εντός του Αυγούστου, νομοθετική πρωτοβουλία η οποία θα κατοχυρώνει αυτή την πολιτική επιλογή, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εξοικονόμησης πόρων, προστασίας των εργαζομένων και προάσπισης της Δημόσιας Υγείας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου