Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Πεθαίνουν, περιμένοντας εξόφληση από τον ΕΟΠΥΥ...



Στα τέλη του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,7 δισ. ευρώ, ενώ πίσω από τα ποσά αυτά υπήρχε ένα ακόμη “κρυφό” χρέος, για δαπάνες νοσηλείας Ελλήνων ασφαλισμένων σε νοσοκομεία του εξωτερικού.

- IATRONET

“Αποφασίζουμε την έγκριση δαπάνης 2.052 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων, υπέρ κληρονόμων αποβιώσαντος παρόχου Υγείας ΟΠΑΔ Μ.Φ.”...

Πρόκειται για μία από τις εκατοντάδες αποφάσεις υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες έχουν εκδοθεί το τελευταίο διάστημα.

Αφορούν εξόφληση παρόχων, όπως γιατροί και φαρμακοποιοί, οι οποίοι πέθαναν, περιμένοντας πέντε και πλέον χρόνια μέχρι να εξοφληθούν για υπηρεσίες που παρείχαν εν ζωή...

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προέρχονται από τα Ταμεία που συγκρότησαν το 2012 τον σημερινό ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ) και κυρίως το πρώην Ταμείο Υγείας του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Τα αρχεία τους ήταν σε άθλια κατάσταση, κατάσταση που επιδεινώθηκε με τη μεταφορά τους στον ΕΟΠΥΥ. Η εκκαθάρισή τους δεν έγινε ποτέ ή έγινε μετά την παρέλευση πολλών ετών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι μία πονεμένη υπόθεση για τον ΕΟΠΥΥ και τα δημοσιονομικά της χώρας. Έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των “θεσμών”, οι οποίοι πιέζουν για άμεση εξόφληση, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της αγοράς.

Η σημερινή διοίκηση του Οργανισμού βρίσκεται σε μία εντατική διαδικασία εξόφλησης, αλλά το πρόβλημα απέχει πολύ από την οριστική του λύση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον περασμένο Νοέμβριο ο ΕΟΠΥΥ είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 711 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 847 εκατομμυρίων τον Οκτώβριο.

Βελτιωμένη

Η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τις αρχές του περασμένου έτους (οφειλές 1,47 δισ. ευρώ) και ακόμη καλύτερη από τις αρχές του 2012, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ (2,2 δισεκατομμύρια).

Στα τέλη του 2015, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 1,7 δισ. ευρώ, ενώ πίσω από τα ποσά αυτά υπήρχε ένα ακόμη “κρυφό” χρέος: οι δαπάνες νοσηλείας Ελλήνων ασφαλισμένων σε νοσοκομεία του εξωτερικού, οι οποίες ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η διαδικασία για εξόφληση των οφειλών αυτών ξεκίνησε πρόσφατα, με πρωτοβουλία ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα το Iatronet.

Όριο

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης εκτιμά πως οι οφειλές του Οργανισμού έχουν σπάσει (προς τα κάτω) το ψυχολογικό όριο των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό θα μπορούσε να είναι σημαντικά πιο μικρό, εάν δεν υπήρχαν εμπλοκές στην εξόφληση με ευθύνη των παρόχων, δηλαδή έλλειψη ασφαλιστικής ενημερότητας ή προσφυγή εκ μέρους τους στη δικαιοσύνη για οφειλές, όπως το clawback.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά, με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για ρύθμιση με δόσεις οφειλόμενων ποσών rebate - clawback για όλες τις κατηγορίες παρόχων, μετά τη διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών ετών 2012 - 2015, με αντίστοιχα ανείσπρακτα υπόλοιπα rebate - clawback ετών 2013 – 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου