Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

ΕΟΠΥΥ: Η απόφαση Πολάκη για το σύστημα παρακολούθησης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μπορούν να ενσωματώνονται στο σύστημα διαδικασίες ελέγχου διαγνωστικών εξετάσεων.

Υπογράφηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας η απόφαση για παρακολούθηση νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές.

IATRONET

Το σύστημα αναμένεται να συνδεθεί σταδιακά με τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς που είναι υπό διαμόρφωση από το υπουργείο Υγείας. Θα οδηγήσει, δε, σε κατάργηση μίας σειράς εγκρίσεων, όπως και του ελεγκτή γιατρού.

Με την απόφαση του Παύλου Πολάκη, η οποία παρατίθεται πιο κάτω, περιγράφεται το πλαίσιο λειτουργίας του, η οποία θα ξεκινήσει έπειτα από έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Το “σύστημα διαχείρισης νοσηλειών και διαγνωστικών εξετάσεων” (ΣυΔΝ) εξυπηρετεί σε πραγματικό χρόνο:
Την έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς από κλειστή προγραμματισμένη νοσηλεία.
Την έγκριση εξόδου ασθενούς για επείγοντα περιστατικά, τα οποία εξαιρούνται της έγκρισης εισαγωγής.

Η έγκριση εισαγωγής και εξόδου ασθενούς καθώς και ο απαιτούμενος ιατρικός έλεγχος διενεργείται από τους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Το σύστημα λειτουργεί αρχικά σε οκτάωρη βάση κατά τις εργάσιμες ημέρες, και δύναται να επεκταθεί σε εικοσιτετράωρη βάση, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού.

Απαιτήσεις

Οι βασικές απαιτήσεις του είναι οι εξής:
Με την αναγγελία εισαγωγής, οι υπηρεσίες του παρόχου συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα για την έγκριση της εισαγωγής, καθώς και τα ιατρικά έγγραφα που τεκμηριώνουν την αναγκαιότητας εισαγωγής.
Με την αναγγελία εξόδου, οι υπηρεσίες του παρόχου οφείλουν να συμπληρώνουν και να αποστέλλουν στον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονική φόρμα με δεδομένα για το ICD-10 και το ΚΕΝ εξόδου, την κύρια ιατρική πράξη που διενεργήθηκε, τα στοιχεία του θεράποντος ιατρού, καθώς και έγγραφα που βεβαιώνουν την αναγκαιότητα νοσηλείας σε ειδικά τμήματα, όπως Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας ή Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών.
Σε περίπτωση που απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία, πραγματοποιείται επικοινωνία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ μέσω του ΣυΔΝ με τους ιατρούς της δευτεροβάθμιας δομής.

Τα δεδομένα αυτά, καθώς και τυχόν πρόσθετα που τυχόν ζητηθούν, καταχωρούνται στο ΣυΔΝ και υποβάλλονται σε έλεγχο σε πραγματικό χρόνο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΕΟΠΥΥ.

Μέσα σε 48 ώρες, ο πάροχος λαμβάνει απάντηση. Ο χρόνος απόκρισης δύναται να τροποποιείται με αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ.

Αναλυτικά

Ο πάροχος υποχρεούται να καταγράφει αναλυτικά δεδομένα σχετικά με τη νοσηλεία και τις ιατρικές πράξεις κατά τη διάρκεια αυτής.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, μπορούν να ενσωματώνονται στο σύστημα διαδικασίες ελέγχου διαγνωστικών εξετάσεων, με προτεραιότητα σε εξετάσεις υψηλού κόστους καθώς και άλλες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως αποκατάσταση ή φυσικοθεραπείες.

Η έγκριση των εξετάσεων θα γίνεται μετά την έκδοση του παραπεμπτικού και πριν την εκτέλεση αυτού, εντός 24 ωρών.

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

1 σχόλιο:

  1. Το συστημα θα συνδεθει .....σταδιακα με τον υπο......διαμορφωση ηλεκτρονικο φακελο !!! Χ... ψηλα και αγναντευε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή