Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

«Ποιος λέει ψέματα για το ταμειακό πλεόνασμα των νοσοκομείων;»

Πέμπτη 18 Ιανουάριος 2018

Γράφει ο Κώστας Μπαργιώτας, Βουλευτής Λάρισας – Δημοκρατική Συμπαράταξη

Health Report

Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ή οι Διοικήσεις των νοσοκομείων; Μετά τους αόρατους εργαζόμενους στις ΤοΜΥ, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας βλέπει τώρα και ανύπαρκτα πλεονάσματα στα νοσοκομεία. Στην από 09/01/2018 ανακοίνωσή της με τίτλο «Ρεκόρ στο πλεόνασμα των νοσοκομείων και στη χρηματοδότησή τους από τον ΕΟΠΥΥ» – μεταξύ άλλων- αναφέρεται «…Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έως το Νοέμβριο 2017 και αναγωγή τους στο 12μηνο, θα κλείσουν τη χρονιά με ΚΑΘΑΡΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 340 εκατ. ευρώ, έναντι 35 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό πλεόνασμα το 2016 και 935 εκατ. ευρώ καθαρό ταμειακό ΕΛΛΕΙΜΜΑ το 2015».

Ενώ το Υπουργείο Υγείας πανηγυρίζει, η αλήθεια είναι ότι τα νοσοκομεία έχουν 470εκατομμύρια διαθέσιμα ταμειακά και 550 εκατομμύρια χρέη ήδη από τον Ιούλιο. Με άλλα λόγια, στο τέλος του 2018 θα εμφανίζουν έλλειμμα, αφού οι οφειλές τους υπερβαίνουν το πλεόνασμα.

Στην πράξη, δηλαδή, αυτό που γίνεται είναι ότι τα νοσοκομεία θα «κλείσουν» το 2018 μετακυλίοντας όλα τους τα χρέη το 2019. Ακόμα και εάν το πλεόνασμα υπάρχει με όρους λογιστικούς, το εύλογο ερώτημα είναι «πως προήλθε». Δεν προήλθε από συγχωνεύσεις και αναδιάταξη των δομών, από σύγχρονο ευρωπαϊκό μάνατζμεντ, από εφαρμογές ηλεκτρονικής υγείας, από αναμόρφωση των ιατρικών υπηρεσιών.

Προήλθε αποκλειστικά και μόνο από περικοπές. Ο προϋπολογισμός του 2018προβλέπει περικοπές στην υγεία και ας κραυγάζει περί του αντιθέτου ο κ. Πολάκης.

Παρά το επίμονο αίτημα του υπογράφοντος να κατατεθούν οι ισολογισμοί των νοσοκομείων που έχουν «καθαρό ταμειακό πλεόνασμα» για το 2017 στα πρακτικά της Βουλής, ουδέν κατατέθηκε μέχρι σήμερα. Η διαρκής επίκληση γενικών αριθμητικών στοιχείων –κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.– συσκοτίζει την αλήθεια, εξυπηρετώντας ένα επικοινωνιακό παιχνίδιλαϊκισμού της κυβέρνησης.

Ποια είναι τα νοσοκομεία που έχουν πλεόνασμα; Γιατί δεν καταθέτει το Υπουργείο στη Βουλή τους ισολογισμούς τους, όπως επανειλημμένα έχει ζητηθεί; Εάν υπάρχει πλεόνασμα, γιατί δεν κατευθύνετε σε αναπτυξιακές δράσεις στο χώρο της υγείας ή σε κάλυψη βασικών καθημερινών αναγκών;

Υπάρχουν νοσοκομεία χωρίς σεντόνια και το χειρότερο πρόσφατα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες για ελλείψεις φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς. Κάποιος λέει ψέματα και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδεχτούν οι θεσμοί τις «αριθμητικές αλχημείες» ως πραγματικό γεγονός και να απαιτήσουν και νέες περικοπές δαπανών στην υγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου