Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πολλά κρούσματα λοίμωξης του αναπνευστικού σε πρόσφυγες

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Αύξηση των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού παρατηρούν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στα Κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό δείχνουν ξεκάθαρα τα στοιχεία που συνέλεξαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι την περασμένη εβδομάδα από 21 Κέντρα Φιλοξενίας, σε σύνολο 25 Κέντρων που μετέχουν στο σύστημα (ποσοστό 84%).
Ποιες λοιμώξεις παρουσιάζουν κρούσματα

Όπως αναφέρουν μάλιστα στη σχετική έκθεση, κατά την τελευταία εβδομάδα του έτους παρατηρήθηκε έξαρση κρουσμάτων "λοίμωξης αναπνευστικού με πυρετό", "γαστρεντερίτιδας χωρίς αίμα στα κόπρανα" και "εξανθήματος με πυρετό".

Η καλύτερη εργαστηριακή διερεύνηση των εξάρσεων αυτών δεν ανέδειξε κάποια συρροή σημαντικού μεγέθους και διάρκειας σε μεμονωμένο κέντρο φιλοξενίας ή σε όλα. Εξάλλου, το ίδιο χρονικό διάστημα, δεν δηλώθηκε κανένα περιστατικό αιμορραγικής διάρροια, ελονοσίας, διφθερίτιδας, αναπνευστικής ή δερματικής, ίκτερου με οξεία έναρξη, εκδηλώσεων παράλυσης με οξεία έναρξη, μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας, αιμορραγικών εκδηλώσεων με πυρετό, σήψης ή σοκ και θανάτου άγνωστης αιτιολογίας.

Ανεμοβλογιά

Κατά τη συγκεκριμένη εβδομάδα, δεν δηλώθηκαν περιστατικά ανεμοβλογιάς από τα Κέντρα Φιλοξενίας που μετέχουν στο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η ανεμοβλογιά είναι κατά κανόνα ήπια νόσος στην παιδική ηλικία, ενώ σε πληθυσμούς στους οποίους δεν εφαρμόζεται εμβολιασμός των παιδιών (όπως στις χώρες προέλευσης όσων διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας) εκδηλώνεται ως παιδική ασθένεια με τακτικές επιδημίες.

1 σχόλιο: