Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

Δήλωση Νίκου Νίτσα, Γεν Γραμματέα ΙΣΘ


η εικόνα προφίλ του Νίκος Νίτσας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Μετά την παταγώδη αποτυχία των προκηρύξεων για οικογενειακούς γιατρούς σε ΤΟΜΥ και ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί με νέα υπουργική απόφαση να εγκαθιδρύσει σύστημα παραπομπών σε γιατρούς ειδικοτήτων και νοσοκομεία, μέσα από ένα σκληρό “gatekeeping” μετατρέποντας τον οικογενειακό γιατρό σε…γραφειοκράτη, τροχονόμο, και παραπεμπτικογράφο.

Δυστυχώς το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με βάση τον οικογενειακό γιατρό-το οποίο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση-που επιχειρείται να στηθεί, διέπεται από σοβιετικού τύπου ιδεοληψίες και προσπαθεί να μιμηθεί συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χωρών με διαφορετική ανθρωπογεωγραφία ιατρικού δυναμικού.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα με 65.000 γιατρούς εκ των οποίων η πλειονότητά τους δεν είναι οικογενειακοί γιατροί κ όπου ο ασθενής έχει μάθει χρόνια τώρα να επισκέπτεται ελεύθερα τον γιατρό της επιλογής του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μία πρωτοβάθμια υγεία στην Ελλάδα με τελείως διαφορετικό χαρακτήρα από αυτό που ευαγγελίζεται σήμερα το υπουργείο υγείας, με ελεύθερη πρόσβαση και επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου από τον Έλληνα πολίτη, με οικογενειακό γιατρό που θα φροντίζει την πρόληψη κάνοντας πραγματικά Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όχι υπηρετώντας τη γραφειοκρατία. Οικογενειακό γιατρό σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές αμειβόμενο εξίσου με όλους τους Ευρωπαίους συναδέλφους του, δυνατότητα παραπομπής ασθενών όλων των γιατρών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μέσα από ένα ενιαίο σύστημα πιστοποιημένων χρηστών στα πρότυπα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Οι γιατροί της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας καλούμε την ύστατη αυτή ώρα το Υπουργείο Υγείας, εάν θέλει να δημιουργήσει πραγματικά ένα αποτελεσματικό και μη γραφειοκρατικό σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας στη χώρα μας να ακούσει τις προτάσεις των λειτουργών της υγείας και όχι τους γραφειοκράτες που προσπαθούν να σχεδιάσουν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μακριά από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των πολιτών της.

Παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Νικόλαος Π. Νίτσας

Γενικός Γραμματέας ΙΣΘ
Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου