Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Πιστοποιητικό για άδεια οπλοφορίας από Γενικούς Γιατρούς με αγκάθια! Νέα προβλήματα

Δευτέρα 2 Απρίλιος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Νέα προβλήματα δημιουργούνται στη διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικών για άδεια οπλοφορίας από τους Γενικούς Γιατρούς. Στα κάγκελα ο κλάδος.

Παρότι υποτίθεται ότι το θέμα είχε λυθεί από το 2016 και οι Γενικοί Γιατροί μπορούσαν κανονικά να εκδίδουν πιστοποιητικά από τα οποία να προκύπτει η κατάσταση της ψυχικής υγείας του αιτούντα την άδεια, τελικά προέκυψαν νέα ζητήματα.

Εδώ και λίγες ημέρες όπως καταγγέλλουν Γενικοί Γιατροί στο HealthReport.grτα πιστοποιητικά που εκδίδονται δεν γίνονται αποδεκτά με αποτέλεσμα ο πολίτης που θέλει άδεια για όπλο (κυρίως για λόγους κυνηγιού) να ταλαιπωρείται. Όπως άλλωστε και ο γιατρός που μπαίνει στη διαδικασία έκδοσης του πιστοποιητικού.

Ωστόσο το υπουργείο Υγείας είχε αποφανθεί από το 2016 μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας που με απόφαση της έκρινε ότι θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά τα πιστοποιητικά που χορηγούνται και από ιατρούς Γενικής Ιατρικής, εκτός από νευρολόγους-ψυχιάτρους και παθολόγους. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr μαζί με τις αντιδράσεις των ψυχιάτρων: «Άδεια οπλοφορίας και με χαρτί από Γενικό Γιατρό! Οι αντιδράσεις των ψυχιάτρων»

Να σημειωθεί ότι για το θέμα είχε προσφύγει στο υπουργείο Υγείας πολλές φορές η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής.

Φαίνεται ωστόσο ότι για τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές δεν επαρκεί και πάλι η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας και απαιτούν σχετική υπουργική απόφαση ώστε να μπορούν οι Γενικοί Γιατροί να χορηγούν ελεύθερα και χωρίς προσκόμματα τα πιστοποιητικά για οπλοφορία.

Όπως δηλώνει στο HealthReport.gr ο Χρυσόστομος Αστεριάδης, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Γενικών Γιατρών: «Εδώ και 2 χρόνια εκκρεμεί η έκδοση μιας απλής Υπουργικής Απόφασης με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων συμπολιτών μας».

Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία αιτήσεων άδειας οπλοφορίας αφορά κυνηγετικά όπλα και όχι πυροβόλα και η πλειοψηφία των κυνηγών βρίσκεται στην ύπαιθρο μακριά από εξειδικευμένους ψυχιάτρους. Γεγονός που σημαίνει ότι οι αιτούντες άδεια οπλοφορίας, εξοικονομούν χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενοι τον ιατρό Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου