Μόνιμος πονοκέφαλος για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις αποδεικνύονται τα λάθη στην ανατιμολόγηση των σκευασμάτων, λάθη που είτε προκύπτουν εκ νέου είτε “κληρονομούνται” από προηγούμενα δελτία τιμών. Αυτή η ανακοστολόγηση δεν αποτέλεσε εξαίρεση και έτσι οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιριών ετοιμάζονται να συναντηθούν με τη Δευτέρα τον ΕΟΦ για να θέσουν τα προβλήματα αυτά επί τάπητος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, γύρω στα 55 προϊόντα 10 φαρμακευτικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν σοβαρό ζήτημα λόγω λανθασμένης ανατιμολόγησης με τα βασικά λάθη να αφορούν:
Τιμή κάτω από τη χαμηλότερη ευρωπαϊκή
Λάθος χρήση χωρών στον υπολογισμό της νέας τιμής
Τιμολόγηση παραγώγων αίματος, παρότι εξαιρούνται από τη διαδικασία
Ανατιμολόγηση προϊόντων που προορίζονται για εξαγωγές και δεν θα έπρεπε να υπόκεινται στη διαδικασία
Βέβαια, οι μειώσεις που επιβάλλονται και στα γενόσημα αποτελούν “κόκκινο πανί” για τις εταιρίες του κλάδου. Όπως τόνισε πρόσφατα η ΠΕΦ, βάσει του προσχεδίου του δελτίου τιμών προκύπτει ότι η μέση ποσοστιαία μείωση για τα γενόσημα φθάνει το 9,5%, ενώ οι μειώσεις στα πρωτότυπα εκτός και εντός προστασίας πατέντου είναι 3,4% και 2,3% αντίστοιχα. «Είναι οικονομικά αδιανόητο, φάρμακα με τιμή μεγαλύτερη των 50 ευρώ να μειώνονται 2-3 %, ενώ το 70% των οικονομικών φαρμάκων, που έχουν τιμές κάτω των 6 ευρώ, να δέχεται νέες τεράστιες μειώσεις που φθάνουν στο -80%. Η εξέλιξη αυτή τα οδηγεί σε διακοπή της κυκλοφορίας τους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΠΕΦ.
Πάντως, στην τελική πρόταση του Δελτίου Τιμών που ανήρτησε ο ΕΟΦ περιλαμβάνονται 7922 κωδικοί φαρμάκων, μερικές δεκάδες λιγότερους από το προσχέδιο που είχε αναρτηθεί στις αρχές Μαΐου. Από τη διαδικασία της ανακοστολόγησης εξαιρέθηκαν (τουλάχιστον θεωρητικά) τα παράγωγα αίματος, αλλά και τα εμβόλια, καθώς και αρκετά σκευάσματα που «προσγειώθηκαν» στο «μαξιλαράκι» του 1 ευρώ. Δεν ανατιμολογήθηκαν και τα φάρμακα που ανήκουν στην αρνητική λίστα.
Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΦ κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν νέα φαρμακευτικά προϊόντα (αναφοράς, γενόσημα, υβριδικά και ΜΗΣΥΦΑ) προς ανατιμολόγηση να υποβάλλουν φύλλα έρευνας και στοιχεία, με συναλλαγματική ισοτιμία και δεδομένα τιμών στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ από την 1η Μαρτίου. Στη λίστα τιμολόγησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων θα συμπεριληφθούν τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί από 02-01-2018 έως 30-03-2018 και είναι πλήρη.
Παράλληλα, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας αναρτήθηκαν τόσο ένα Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με σκευάσματα των οποίων οι ΚΑΚ ζήτησαν οικειοθελώς μείωση τιμής. Βέβαια, το εν λόγω δελτίο περιλαμβάνει μόλις 5 σκευάσματα, τα οποία εντάσσονται στη λίστα της ανατιμολόγησης, αποφεύγοντας πιθανώς μεγαλύτερες μειώσεις. Την ίδια ημέρα, αναρτήθηκαν και τα Διορθωτικά Δελτία Τιμών για το 3ο και 4ο τρίμηνο του 2017.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου