Σάββατο, 2 Ιουνίου 2018

Έρχεται το τέλος των μετρητών για συναλλαγές πάνω από 200 ευρώ

Ετοιμάζουν νέο σχέδιο στο υπουργείο Οικονομικών μετά την νέα χαλάρωση των capital controls
Newsbeast.gr

Από τη Δευτέρα 4 Ιουνίου τα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι πολίτες θα φθάνουν τις 5.000 ευρώ το μήνα ανά τράπεζα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Η αύξηση του ορίου ανάληψης των μετρητών μπορεί να είναι ένα ακόμη βήμα προς την πλήρη κατάργηση των περιορισμών αλλά φαίνεται να προβληματίζει το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αρμόδιοι παράγοντες δεν κρύβουν την ανησυχία τους λέγοντας ότι με την αύξηση της κυκλοφορίας μετρητών στην αγορά είναι πιθανόν να φουντώσουν τα φαινόμενα μαύρων συναλλαγών και να περιοριστούν οι συναλλαγές με πλαστικό και ηλεκτρονικό χρήμα, οι οποίες εμφανίζουν σημάδια κόπωσης από τις αρχές του έτους.

Για το λόγο αυτό, υπάρχουν σκέψεις και εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαμηλώσει το όριο των συναλλαγών που μπορούν να γίνονται με μετρητά στα 200 ή 300 ευρώ, από 500 ευρώ που είναι σήμερα Με το μείωση του ορίου των συναλλαγών που μπορεί να γίνουν με μετρητά εκτιμάται ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του πλαστικού χρήματος και δεν θα φουσκώσει η παραοικονομία.

Μπορεί η επιβολή των capital controls να έβαλε στην καθημερινότητα των πολιτών το πλαστικό χρήμα ωστόσο δεν έκλεισε τις «μαύρες» συναλλαγές με μετρητά στην αγορά. Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα εκτοξεύτηκαν στα ύψη καθώς από 13 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2015 έφαθασαν στα 26,5 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2017. Πέρυσι κατέγραψαν αύξηση 40% σε σχέση με το 2017. Ακόμη και στο περίπτερο οι καταναλωτές πηγαίνουν με την κάρτα.

Την ίδια ώρα όμως, πολλοί καταστηματάρχες και επαγγελματίες έκαναν περισσότερα παζάρια με τους πελάτες τους προκειμένου να πληρωθούν με μετρητά και να μην κόψουν καθόλου απόδειξη ή να κόψουν απόδειξη για πολύ μικρότερο ποσό.

Οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν.

3 σχόλια:

 1. Αυτοι οι ανθρωποι ειναι ηλιθιοι.

  Λες και θαρθει ο μαστορας που σου ζητα 1000 ευρω και θα σου κοψει αποδειξη και δε θα τα παρει μετρητα.

  Μια χαρα θα γινει η "συναλλαγη" και το μετρο τους ειναι για τα πανηγυρια.

  Ζωα με μηδενικο εγκεφαλο, που δεν καταλαβαινουν τι χρειαζεται η αγορα για να αναπτυχθει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επισης σημερα χαλασαν τα συστηματα της VISA πανευρωπαικα, που σημαινει αν δεν ειχες μετρητα, την πατησες.

  Η VISA ...διερευνα τα αιτια.

  Αυτα ερχονται αν το χρημα δεν ειναι χειροπιαστο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι να χρησιμοποιήσουν βρε πανέξυπνοι οι γιατροί που έχουν ΕΟΠΥΥ ; ή αυτοί που παίρνουν 10 και 20 ευρώ επίσκεψη; Αϊ στο .... καραγκιόζηδες κουραστικοί γίνατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή