Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Την «ανηφόρα» τραβούν τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων

Συντάκτης: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Αύξηση καταγράφουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων, παρά τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς που εμφανίζει η Αριστοτέλους και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους Θεσμούς για μηδενισμό των οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για χρέη δημόσιων νοσοκομείων
Τα Νοσοκομεία προμηθεύονται συστηματικά ιατρικά υλικά για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, με άτυπες διαδικασίες, χωρίς δηλαδή την απαραίτητη σύναψη συμβάσεων. Διαβεβαιώνουν, όμως, τους προμηθευτές ότι θα επακολουθήσει άμεσα η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την έκδοση των αντίστοιχων τιμολογίων και την αποπληρωμή για τις προμήθειες που εκτέλεσαν. Τόσο οι διαδικασίες για την ανάληψη των υποχρεώσεών τους όσο και η δέσμευσή τους για αποπληρωμή των οφειλόμενων δεν υλοποιούνται σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), Γεράσιμο Λειβαδά, το ήδη δεδομένο οικονομικό αδιέξοδο των εταιρειών λόγω των ανεξόφλητων χρεών, επιβαρύνει περαιτέρω η έκδοση των τιμολογίων. «Με το πρόσχημα της πληρωμής τους, υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν και τον αντίστοιχο ΦΠΑ επί της αξίας των τιμολογίων καθώς και τον αναλογούντα σε αυτό φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης» εξηγεί.

Το φαινόμενο στην περίπτωση του ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, αφού το σύνολο των χρεών του από τις ατιμολόγητες προμήθειες, εκτιμάται πως υπερβαίνει το ποσό των 25 εκατομμύρια ευρώ!

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο του 2017, μετά από διαδοχικές επιστολές της Διοίκησης του Ευαγγελισμού, οι εταιρίες ιατροτεχνολογικών προϊόντων τιμολόγησαν τάχιστα τις εν λόγω προμήθειες. Μέχρι σήμερα, όμως, το Νοσοκομείο δεν έχει προβεί στην εξόφληση των τιμολογίων που εξέδωσαν και παρέδωσαν οι προμηθεύτριες εταιρείες. Εξάλλου, από τα τέλη του 2015 η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν έχει προβεί σε καμία από τις προβλεπόμενες ενέργειες για την υλοποίηση των προαναφερόμενων διαδικασιών.

«Τα Μέλη μας αντιλαμβάνονται πλήρως ότι τα προϊόντα που παρέχουν αποτελούν κοινωνικό αγαθό και ότι είναι ζωτικής σημασίας για τον Έλληνα ασθενή. Παράλληλα, όμως, είναι επιτακτικό για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και τον Έλληνα ασθενή, να επιβιώσουμε κι εμείς» αναφέρει με νόημα ο κος Λειβαδάς, τονίζοντας πως είναι επιβεβλημένο τα Νοσοκομεία να αποπληρώσουν άμεσα τις οικονομικές τους υποχρεώσεις όπως και να τηρούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την προμήθεια των ιατρικών υλικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου