Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

«Κεραυνοί» Πολάκη κατά οπτικών: το voucher θα εφαρμοστεί!

Οι πολίτες δικαιούνται να εκτελούν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώνουν, δίνοντας το voucher και τα καταστήματα οπτικών οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.

Γεωργία Σκιτζή - HealthWeb

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να εκτελέσουν τις συνταγές για γυαλιά οράσεως από την 1η Οκτωβρίου, οπότε τέθηκε σε ισχύ το νέο σύστημα αποζημίωσης, καθώς οι οπτικοί δεν δέχονται τα voucher. Την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχουν οι οπτικοί, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος στέλνει αποφασιστικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι το μέτρο θα υλοποιηθεί.

«Το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καταβάλλοντας μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία χρόνια, έχει καταφέρει να αλλάξει βασικά προβλήματα που χρόνιζαν. Μεταξύ άλλων και τη συμβασιοποίηση μεγάλων κατηγοριών όπως, Υγειονομικό υλικό, Ορθοπεδικά, Σκευάσματα Ειδικής Διατροφής, Οξυγονοθεραπεία κ.α. Με αυτές τις αλλαγές οι πολίτες από το 2017 δεν προπληρώνουν πλέον για τα είδη αυτά και σταμάτησε η ταλαιπωρία τους – να στήνονται στις ουρές – για να πάρουν πίσω τα ποσά που δικαιούνται. Η νέα αυτή διαδικασία έφερε και μια ακόμα σημαντική αλλαγή, τον ποιοτικό έλεγχο στα χορηγούμενα προϊόντα, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό, ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε προϊόντα πιστοποιημένα και ποιοτικά.

Τα οπτικά είδη, μια δαπάνη που αγγίζει τα 50 εκατομμύρια ετησίως, είναι μια παροχή που υλοποιείται ακόμα με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με προπληρωμή από τους ασφαλισμένους και στη συνέχεια υποβολή της δαπάνης στα κατά τόπους σημεία εξυπηρέτησης του ΕΟΠΥΥ για απόδοση αυτής της δαπάνης. Αυτό συμβαίνει ακόμα διότι οι οπτικοί από την πρώτη στιγμή αρνήθηκαν τη συμμετοχή στη νέα διαδικασία με τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Η υπογραφή αυτών των συμβάσεων με τα καταστήματα οπτικών, θα επέτρεπε στους πολίτες να επωφεληθούν από τις νέες ρυθμίσεις, αλλά οι οπτικοί, έχουν με κάθε τρόπο εναντιωθεί στη νέα διαδικασία» αναφέρει ο κ. Πολάκης και απαντά στα επιχειρήματα που προβάλλουν οι οπτικοί:

«Ο ΕΟΠΥΥ δεν χρωστάει ληξιπρόθεσμα στους οπτικούς. Τα ταμεία τα οποία εντάχθηκαν σε αυτόν είχαν υποχρεώσεις (από το 2012) και τα οποία ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει. Οι λοιπές υποχρεώσεις αφορούν τον ΕΦΚΑ και οι οπτικοί το αποκρύπτουν. Σε όλο το σύστημα αποζημίωσης μέσω ΕΟΠΥΥ, όλοι οι πάροχοι λαμβάνουν τις γνωματεύσεις για τις πράξεις που εκτελούν (διαγνωστικά, φαρμακεία, υγειονομικό υλικό, φυσικοθεραπευτές, νοσηλείες κλπ.) και τα υποβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση κάθε μήνα. Οι επιχειρήσεις αυτές εξακολουθούν να πληρώνουν τους εργαζομένους τους, και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Γιατί δεν θα μπορέσουν οι οπτικοί;

Ο ΕΟΠΥΥ σήμερα, πληρώνει τους παρόχους του σε διάστημα περίπου 2 μηνών από την υποβολή της δαπάνης, όταν το 2015 η αποπληρωμή ξεπερνούσε τους 4-5 μήνες. Αυτό οι οπτικοί το γνωρίζουν. Γιατί το αποσιωπούν;

Το ποσό αποζημίωσης είναι 100 ευρώ ανά περίπτωση (ανά ΑΜΚΑ), και δεν είναι άγνωστο προς τους οπτικούς. Ο κλειστός προϋπολογισμός έχει καθοριστεί στα 50 εκατ. ετησίως και για το 2018 θα κλείσει κάτω από τα 48 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ποσό υπερκαλύπτει την αιτούμενη δαπάνη και δεν θα υπάρχει clawback.

Οι οπτικοί σήμερα, είναι από τις ελάχιστες κατηγορίες παρόχων που λαμβάνουν το ποσό από τους ασφαλισμένους επιτόπου, στο ταμείο. Οι άλλοι περίπου 30.000 συμβεβλημένοι πάροχοι που επίσης εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες καθημερινά, δεν λαμβάνουν το ποσό και αυτές οι επιχειρήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις μικρομεσαίες ή ακόμα και ατομικές. Γιατί θα πρέπει να εξαιρεθούν οι οπτικοί;

Η πιστοποίηση είναι απαραίτητη, ώστε να υπάρχει η εγγύηση τόσο στους πολίτες όσο και στο ίδιο το σύστημα υγείας, ότι οι πάροχοι τηρούν τη νομοθεσία, εφαρμόζουν κανόνες και χορηγούν προϊόντα πιστοποιημένα και κατάλληλα για τις ανάγκες των πολιτών. Γιατί δεν το θέλουν αυτό οι οπτικοί; Τι φοβούνται;»

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τους πολίτες «να σταθούν δίπλα του στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος, την παροχή πιστοποιημένων και ποιοτικών υπηρεσιών και την απαλοιφή κάθε ταλαιπωρίας των ωφελούμενων ασφαλισμένων. Τους ζητά να σταθούν αρωγοί στη προσπάθεια να σπάσει και αυτό το κατεστημένο, καθώς και όποια άλλα έχουν απομείνει από τις παλιές, γνωστές σε όλους μας, φαύλες εποχές.

Ταυτόχρονα, στέλνουμε το μήνυμα στο σύνολο των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με το δημόσιο, ότι οφείλουν να τηρούν την κείμενη νομοθεσία σχετικά με τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και όχι να εισπράττουν από το δημόσιο (έμμεσα) παρακάμπτοντας τους νόμους. Αν οι οπτικοί υπολογίζουν ότι δια του εκβιασμού των ασφαλισμένων θα αποτελέσουν εξαίρεση, θα μας βρουν απέναντι και αποφασισμένους, όχι μόνο εμάς αλλά και κάθε πολίτη που επιζητά να εξυπηρετηθεί με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Οι τακτικές προηγούμενων εποχών, που ο πολίτης χρησιμοποιούνταν χωρίς να είναι εκείνος το επίκεντρο, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κι επειδή οι υπηρεσίες και οι παροχές υγείας δεν μπορεί να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, πρέπει όλοι να συμβάλουμε σε αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες με τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του δημόσιου χρήματος.

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν σε όλους τους τόνους και προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, οι πολίτες ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών ΧΩΡΙΣ να πληρώσουν, δίνοντας το voucher στο κατάστημα. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, καλούμε τους οπτικούς και τις υγιείς επιχειρήσεις τους να συμβάλουν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις υγείας, στην καλύτερη και ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και στην εξυγίανση του χώρου τους» καταλήγει ο Παύλος Πολάκης.

9 σχόλια:

  1. Οπτικοι: σας γραφουμε στα.....φρυδια μας απατεωνες! Αντε ξα δουμε τι θα κανετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το voucher είναι μία καλή ιδέα και μάλλον θα βρει εφαρμογή και στις νέες συμβάσεις των ειδικών γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής, μαζί με το παραπεμπτικό, θα παίρνει κι ένα voucher πληρωμής από τον ΟΙ, το οποίο θα δίνει στον ειδικό γιατρό κατά την επίσκεψή του. Ο αριθμός των voucher για τους ελευθεροεπαγγελματίες ειδικούς γιατρούς θα είναι προκαθορισμένος, ανάλογα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Οι πλεονάζοντες ασθενείς θα κατευθύνονται προς τις κρατικές δομές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρτε τα ......φρυδια μας συριζοεμεσμα! Οσο θα εφαρμοστει στους Οπτικους τοσο θα το δειτε και στους γιατρους! Αρπα και ενα...... voucher απο την Κουμουνδουρου για τις......υπηρησιες σου συριζογκιουφτο!

      Διαγραφή
  3. Ποιοι ρε Πολάκη;;
    Οι ΜΗ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ Οπτικοι θα δεχτουν ...voucher;;

    Άκου "..οι πολίτες δικαιούνται να εκτελέσουν τις γνωματεύσεις τους στα καταστήματα οπτικών χωρίς να πληρώσουν..".
    Σε ποιούς;

    ΟΠΤΙΚΟΙ ΦΥΛΑΧΘΕΙΤΕ!!!

    Εφόσον υπάρχει ΚΛΕΙΣΤΟΣ προϋπολογισμός οι Οπτικοί (αν ξεγελαστούν και συμβληθούν) είναι χαμένοι από χέρι!!!
    Του χρόνου και κάθε χρόνο θα του κάνουν ΠΕΡΙΚΟΠΗ και οι Οπτικοί θα πληρώνουν τα γυαλιά των ασθενών από την τσέπη τους.

    Έτσι έγινε και με τους γιατρούς. Μια ωραία πρωία από το πουθενά αρχίσανε τις περικοπές, τα Clawback και τα Rebate.
    Κόβε εσύ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ να φορολογείσαι και να πληρώνεις ΕΦΚΑ σε ΟΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟ για να πάρεις, μετά από μήνες...τρίχες.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΟΠΤΙΚΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ. ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΑΝΤΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΤΣΟΜΠΑΝΗ-ΠΟΛΑΚΗ. ΦΕΤΟΣ ΛΕΕΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΘΕΙ ΤΟ ΕΞΟΔΟ ΓΙΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΤΑ 50.000.000 ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ CLAWBACK. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΟΥΚΛΕΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετα θα......ξυπνησεις ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΕΣ ΤΑ ΠΟΛΑΚΗ.ΜΟΛΙΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΤΣΑΜΠΑ ΜΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΕΣΩΣΕΙ ΤΟ ΤΕΒΕ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΘΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ.ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καρανικας: ναι συντροφε 8.07 που σε ταιζουμε για να τρολαρεις, οπως τα λες ειναι θα αναγκασουμε τους Οπτικους να ......αγοραζουν γυαλια στους πελατες τους! Αρπα και 60 σεντς!

      Διαγραφή
  7. Το θέμα είναι απλό. Να αγοράσει ο ΕΟΠΥΥ 3-4 είδη σκελετών για ενήληκες και ανάλογα και γιά τα παιδιά και να διαλέγει ο ασθενής από την ηλεκτρονική σελίδα του οφθαλμίατρου. Μετά και με την αναγραφή των βαθμών για κάθε μάτι ανάλογα της πάθησης να στέλνεται ηλεκτρονικά η παραγγελία στον ΕΟΠΥΥ. Να τα φτιάχνει ο ΕΟΠΥΥ σε δικό του οπτικό εργαστήριο και να τα αποστέλει στον συμβεβλημένο με το ταχυδρομείο.
    Οπως ο ΕΟΠΥΥ έκανε φαρμακεία για τα ακριβά φάρμακα να κάνει και εργαστήριο οπτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή